Assistent accountant worden
 

Assistent accountant worden

Assistent accountant worden
opleidingsniveau
mbo
kans op robotisering
94%
gemiddeld jaarsalaris
€ 47.787,-
vacatures
136
 

Wat doet een assistent accountant?

Een assistent accountant helpt een accountant of medewerkers op een accountantskantoor. Je werkzaamheden bestaan bijvoorbeeld uit het verzorgen van periodecijfers en begrotingen, samenstellen van jaarrekeningen en het opstellen van belastingaangiften. Naast deze administratieve werkzaamheden moet je vaak ook klanten helpen met hun (financiële) administratie. Soms moet je ook adviesopdrachten van accountants voorbereiden en uitwerken. Op basis van je opgebouwde ervaring kan je soms ook meedenken met ondernemers en hen adviseren. Wil je assistent account worden? Bij sommige kantoren is je functie wat zwaarder en is een hbo-opleiding accountancy of bedrijfseconomie vereist. Maar er zijn ook kantoren waarbij het werk puur ondersteunend is en een administratieve opleiding op middelbaar niveau volstaat.

Naar opleidingen en vacatures

Past het beroep van assistent accountant bij mij?

Hieronder staan de persoonlijkheidskenmerken die passen bij het beroep van assistent accountant. Bezit jij dezelfde persoonlijkheid? Dan is assistent accountant misschien wel iets voor jou. Weet je niet goed welke persoonlijkheidskenmerken je hebt? Doe dan hier de gratis beroepskeuzetest

Klik op een kenmerk voor meer uitleg

Conventioneel

 • werk waarbij het belangrijk is dat je geordend en netjes bent
 • werk waarbij anderen er op kunnen vertrouwen dat je volgens afspraak, zoals overeengekomen werkt
 • werk waarin je risico’s vermijdt

Ondernemend

 • werkzaamheden initiëren en opstarten
 • mensen aansturen en leiden
 • verantwoordelijkheid nemen en dragen
 • in het bedrijfsleven: werk waarbij je financiële risico’s loopt

Intellectueel

 • dingen grondig bestuderen
 • problemen oplossen door middel van analyse
 • specialistisch werk
 • blijvend leren en kennis vergaren
 • wetenschappelijk onderzoek

 

Hoe groot is de kans dat het beroep van assistent accountant verdwijnt?

Als gevolg van robotisering verdwijnen er steeds meer beroepen. De kans op robotisering van de werkzaamheden van een assistent accountant bedraagt 94%. Dat betekent dat de kans groot is dat de taken en werkzaamheden van een assistent accountant binnen nu en 20 jaar door robots en slimme software zullen worden overgenomen.

 

Wat verdient een assistent accountant?

Het gemiddeld aangeboden jaarsalaris in vacatures is op dit moment € 47.787,-. In vacatures staan vaak startsalarissen waardoor het aangeboden salaris vaak lager is dan het gemiddeld jaarsalaris. Een assistent accountant met 10 jaar werkervaring verdient uiteraard meer dan een startend assistent accountant. Bij de meeste vacatures worden in Nederland geen salarissen genoemd. Dus bij beroepen met weinig vacatures (minder dan 100) kunnen de salarisgegevens onrealistisch hoog of laag zijn. Omdat er dan een gemiddeld jaarsalaris wordt berekend op basis van slechts een paar vacatures waarin wordt vermeld hoeveel je kunt verdienen.

Wat is het aangeboden salaris van een assistent account over een langere periode? Als je kijkt naar de vacatures van nu en die van een maand tot een jaar geleden, dan is het gemiddeld aangeboden jaarsalaris van een assistent account € 31.000. Dat is afgerond bruto € 2.600 per maand. Assistent accounts gaan natuurlijk een stuk meer verdienen als zij geen assistent meer zijn maar een ‘gewone’ accountant.  Opleidingen en cursussen assistent accountant

Assistent accountant worden? Je competenties vergroten? Bekijk de trainingen, cursussen en opleidingen voor assistent accountant.

Vacatures assistent accountant

Wil je solliciteren en ergens gaan werken als assistent accountant? Bekijk hieronder de vacatures.


Is assistent accountant niet het juiste beroep voor jou? Onze beroepenzoeker bevat meer dan 1300 veelvoorkomende beroepen!

Vergelijkbare beroepen met kans op werk

Hieronder staan 5 beroepen die ook hoog scoren op de kenmerken ondernemend & conventioneel. Daarnaast zijn het beroepen waarin over het algemeen voldoende werk is te vinden.

 1. Projectmanager
 2. Accountant
 3. Recruiter
 4. Commercieel medewerker
 5. Vertegenwoordiger

Wil je weten welke ondernemerscompetenties jij hebt? Doe dan de ondernemerstest.