Auditor worden
 

Auditor worden

Auditor worden
opleidingsniveau
hbo
kans op robotisering
94%
gemiddeld jaarsalaris
€ 57.745,-
vacatures
114
 

Wat doet een auditor?

Wil jij auditor worden? Hieronder zie je welke opleidingen je voor dit beroep kunt volgen en welke vacatures er zijn voor auditoren. Maar wat doet een auditor eigenlijk? Een auditor houdt zich bezig met het controleren van een organisatie door het bestuderen en analyseren van accountantsrapportages om de financiële situatie vast te stellen en vast te leggen in een rapport. Een auditor wordt vaak ook een financial of financiële auditor genoemd. Wat is het verschil tussen een financieel auditor en een accountant? Een accountant voert veelal dezelfde soort werkzaamheden uit als een auditor alleen moet hij of zij uiteindelijk ook een accountantsverklaring afgeven zodat andere partijen er op kunnen vertrouwen dat de jaarrekening van een onderneming of organisatie klopt en dat zij deze informatie kunnen gebruiken voor hun beslissingen. Een financiële auditor kan zich ook bezig houden met een specifiek analyse. Bijvoorbeeld in het kader van bepaalde wetgeving of ter voorbereiding op een overname van een bedrijf. De audit heeft dus niet als doel om een accountantsverklaring op te kunnen stellen maar om een organisatie of bedrijf te helpen bij het maken van de juiste beslissingen. Als een auditor analyses uitvoert voor interne doeleinden heet deze een interne auditor. Externe auditors werken bij een adviesbureau en voeren audits uit voor klanten en opdrachtgevers. De term auditing is meestal van toepassing op de financiële analyse van een organisatie. Maar auditing kan ook betrekking hebben op andere terreinen. Bijvoorbeeld op het gebied van IT, milieu, arbeidsomstandigheden, (voedsel)veiligheid binnen een organisatie, kwaliteitsmanagement of fraude. Een auditor heet dan bijvoorbeeld een IT auditor, kwaliteitsauditor of auditor levensmiddelen.

Naar opleidingen en vacatures

Kenmerken auditor

Hieronder staan de persoonlijkheidskenmerken die passen bij het beroep van auditor. Bezit jij dezelfde persoonlijkheid? Dan is auditor misschien wel iets voor jou. Weet je niet goed welke persoonlijkheidskenmerken je hebt? Doe dan hier de gratis beroepskeuzetest

Klik op een kenmerk voor meer uitleg

Conventioneel

 • werk waarbij het belangrijk is dat je geordend en netjes bent
 • werk waarbij anderen er op kunnen vertrouwen dat je volgens afspraak, zoals overeengekomen werkt
 • werk waarin je risico’s vermijdt

Ondernemend

 • werkzaamheden initiëren en opstarten
 • mensen aansturen en leiden
 • verantwoordelijkheid nemen en dragen
 • in het bedrijfsleven: werk waarbij je financiële risico’s loopt

Intellectueel

 • dingen grondig bestuderen
 • problemen oplossen door middel van analyse
 • specialistisch werk
 • blijvend leren en kennis vergaren
 • wetenschappelijk onderzoek

 

Toekomst beroep auditor

De kans op robotisering van de werkzaamheden van een auditor bedraagt 94%. Dat betekent dat de kans groot is dat de taken en werkzaamheden van een auditor binnen nu en 20 jaar door robots en slimme software zullen worden overgenomen.

Opleidingen en cursussen auditor

Auditor worden? Je competenties vergroten? Bekijk de trainingen, cursussen en opleidingen voor auditor.

Vacatures en salarissen auditor

Het gemiddeld jaarsalaris van een auditor bedraagt € 57.745,-. Bekijk hieronder de vacatures.


Is auditor niet het juiste beroep voor jou? Onze beroepenzoeker bevat meer dan 1200 veelvoorkomende beroepen!

Vergelijkbare beroepen met kans op werk

Hieronder staan 5 beroepen die ook hoog scoren op de kenmerken ondernemend & conventioneel. Daarnaast zijn het beroepen waarin over het algemeen voldoende werk is te vinden.

 1. Projectmanager
 2. Accountant
 3. Recruiter
 4. Commercieel medewerker
 5. Vertegenwoordiger

Wil je weten of deze beroepen bij je passen? Doe dan de gratis beroepentest.