Tekstschrijver worden
 

Tekstschrijver worden

Tekstschrijver worden
opleidingsniveau
hbo
kans op robotisering
4%
gemiddeld jaarsalaris
€ 60.000,-
vacatures
13
 

Wat doet een tekstschrijver?

Een tekstschrijver is eigenlijk een auteur die originele teksten schrijft of herschrijft voor diverse opdrachtgevers. Een tekstschrijver is origineel, kan spelen met taal, schrijft uiteraard foutloos en is uiteraard commercieel. Want een tekstschrijver wordt ingehuurd door bedrijven of organisaties in opdracht van hen teksten te schrijven. Om dit te kunnen doen moet een tekstschrijver zich kunnen verplaatsen in de wensen van de opdrachtgever, soms onderzoek doen om meer over een bepaald onderwerp te weten komen en tot slot een wit papier of scherm weten te vullen met aansprekende teksten. Als tekstschrijver kun je ingehuurd worden voor het schrijven en of bedenken van bijvoorbeeld webteksten, brochures, artikelen, interviews en reclamefolders. Een tekstschrijver wordt ook wel eens een storyteller genoemd. Een tekstschrijver die zich heeft gespecialiseerd in reclameteksten wordt een copywriter genoemd. Een tekstschrijver die zich heeft gespecialiseerd in het schrijven en redigeren van online content wordt vaak een content marketeer genoemd.

Naar opleidingen en vacatures

Past het beroep van tekstschrijver bij mij?

Hieronder staan de persoonlijkheidskenmerken die passen bij het beroep van tekstschrijver. Bezit jij dezelfde persoonlijkheid? Dan is tekstschrijver misschien wel iets voor jou. Weet je niet goed welke persoonlijkheidskenmerken je hebt? Doe dan hier de gratis beroepskeuzetest

Klik op een kenmerk voor meer uitleg

Ondernemend

 • werkzaamheden initiëren en opstarten
 • mensen aansturen en leiden
 • verantwoordelijkheid nemen en dragen
 • in het bedrijfsleven: werk waarbij je financiële risico’s loopt

Artistiek

 • mooie dingen maken en ontwerpen
 • creatieve werkzaamheden als schilderen en fotograferen
 • expressief werk als acteren en zingen
 • origineel en fantasievol zijn, dingen op een andere manier bekijken
 • interesse en een voorliefde voor cultuur

 

Hoe groot is de kans dat het beroep van tekstschrijver verdwijnt?

Als gevolg van robotisering verdwijnen er steeds meer beroepen. De kans op robotisering van de werkzaamheden van een tekstschrijver bedraagt 4%. Dat betekent dat de kans zeer klein is dat de taken en werkzaamheden van een tekstschrijver binnen nu en 20 jaar door robots en slimme software zullen worden overgenomen.

 

Wat verdient een tekstschrijver?

Het gemiddeld aangeboden jaarsalaris in vacatures is op dit moment € 60.000,-. In vacatures staan vaak startsalarissen waardoor het aangeboden salaris vaak lager is dan het gemiddeld jaarsalaris. Een tekstschrijver met 10 jaar werkervaring verdient uiteraard meer dan een startend tekstschrijver. Bij de meeste vacatures worden in Nederland geen salarissen genoemd. Dus bij beroepen met weinig vacatures (minder dan 100) kunnen de salarisgegevens onrealistisch hoog of laag zijn. Omdat er dan een gemiddeld jaarsalaris wordt berekend op basis van slechts een paar vacatures waarin wordt vermeld hoeveel je kunt verdienen.

Opleidingen en cursussen tekstschrijver

Tekstschrijver worden? Je competenties vergroten? Bekijk de trainingen, cursussen en opleidingen voor tekstschrijver.

Vacatures tekstschrijver

Wil je solliciteren en ergens gaan werken als tekstschrijver? Bekijk hieronder de vacatures.


Is tekstschrijver niet het juiste beroep voor jou? Onze beroepenzoeker bevat meer dan 1300 veelvoorkomende beroepen!

Vergelijkbare beroepen met kans op werk

Hieronder staan 5 beroepen die ook hoog scoren op de kenmerken artistiek & ondernemend. Daarnaast zijn het beroepen waarin over het algemeen voldoende werk is te vinden.

 1. Entrepreneur
 2. Content marketeer
 3. Illustrator
 4. Kapper
 5. Visual merchandiser

Wil je weten welke ondernemerscompetenties jij hebt? Doe dan de ondernemerstest.