Copywriter worden
 

Copywriter worden

Copywriter worden
opleidingsniveau
hbo
kans op robotisering
4%
gemiddeld jaarsalaris
€ 42.300,-
vacatures
6
 

Wat doet een copywriter?

Een copywriter is een tekstschrijver die commerciële teksten schrijft om de verkoop van goederen of diensten te stimuleren. Dit betekent dat je over veel verschillende vaardigheden dient te beschikken. Je moet allereerst goed kunnen schrijven. Daarnaast moet je creatief zijn omdat je als copywriter met opvallende teksten de aandacht moet kunnen trekken. Maar je moet ook over bepaald nieuwsgierigheid beschikken om je te kunnen verplaatsen in de wensen van de opdrachtgever en de doelgroep waarvoor je schrijft. Omdat steeds meer teksten online worden ingezet, moet je ook steeds meer verstand hebben van e-commerce en de eisen en regels van online media. Soms werk je hiervoor samen met een SEO specialist of beschik je zelf over de nodige e-commerce vaardigheden zodat jouw teksten ook geoptimaliseerd zijn voor het internet. Vroeger werkten copywriters in dienst van reclamebureaus. Tegenwoordig werken steeds meer copywriters als zelfstandige. Grote bedrijven hebben een eigen marketingafdeling waar soms ook copywriters werkzaam zijn. Een copywriter die zich alleen toelegt op het schrijven van online teksten wordt ook wel een content marketeer genoemd.

Naar opleidingen en vacatures

Past het beroep van copywriter bij mij?

Hieronder staan de persoonlijkheidskenmerken die passen bij het beroep van copywriter. Bezit jij dezelfde persoonlijkheid? Dan is copywriter misschien wel iets voor jou. Weet je niet goed welke persoonlijkheidskenmerken je hebt? Doe dan hier de gratis beroepskeuzetest

Klik op een kenmerk voor meer uitleg

Ondernemend

 • werkzaamheden initiëren en opstarten
 • mensen aansturen en leiden
 • verantwoordelijkheid nemen en dragen
 • in het bedrijfsleven: werk waarbij je financiële risico’s loopt

Artistiek

 • mooie dingen maken en ontwerpen
 • creatieve werkzaamheden als schilderen en fotograferen
 • expressief werk als acteren en zingen
 • origineel en fantasievol zijn, dingen op een andere manier bekijken
 • interesse en een voorliefde voor cultuur

 

Hoe groot is de kans dat het beroep van copywriter verdwijnt?

Als gevolg van robotisering verdwijnen er steeds meer beroepen. De kans op robotisering van de werkzaamheden van een copywriter bedraagt 4%. Dat betekent dat de kans zeer klein is dat de taken en werkzaamheden van een copywriter binnen nu en 20 jaar door robots en slimme software zullen worden overgenomen.

 

Wat verdient een copywriter?

Het gemiddeld aangeboden jaarsalaris in vacatures is op dit moment € 42.300,-. In vacatures staan vaak startsalarissen waardoor het aangeboden salaris vaak lager is dan het gemiddeld jaarsalaris. Een copywriter met 10 jaar werkervaring verdient uiteraard meer dan een startend copywriter. Bij de meeste vacatures worden in Nederland geen salarissen genoemd. Dus bij beroepen met weinig vacatures (minder dan 100) kunnen de salarisgegevens onrealistisch hoog of laag zijn. Omdat er dan een gemiddeld jaarsalaris wordt berekend op basis van slechts een paar vacatures waarin wordt vermeld hoeveel je kunt verdienen.

Opleidingen en cursussen copywriter

Copywriter worden? Je competenties vergroten? Bekijk de trainingen, cursussen en opleidingen voor copywriter.

Vacatures copywriter

Wil je solliciteren en ergens gaan werken als copywriter? Bekijk hieronder de vacatures.


Is copywriter niet het juiste beroep voor jou? Onze beroepenzoeker bevat meer dan 1300 veelvoorkomende beroepen!

Vergelijkbare beroepen met kans op werk

Hieronder staan 5 beroepen die ook hoog scoren op de kenmerken artistiek & ondernemend. Daarnaast zijn het beroepen waarin over het algemeen voldoende werk is te vinden.

 1. Entrepreneur
 2. Content marketeer
 3. Illustrator
 4. Kapper
 5. Visual merchandiser

Wil je weten welke ondernemerscompetenties jij hebt? Doe dan de ondernemerstest.