Beroepsduiker worden
 

Beroepsduiker worden

Beroepsduiker worden
opleidingsniveau
mbo
kans op robotisering
18%
gemiddeld jaarsalaris
onbekend
vacatures
0
 

Wat doet een beroepsduiker ?

De werkzaamheden van een beroepsduiker bestaan uit het onder het wateroppervlak werken, met behulp van duikapparatuur om apparaten en constructies te inspecteren, repareren, verwijderen of installeren. Hiervoor moet je onder water soms werken met elektrisch of handgereedschap. Zoals boren, mokers en lasapparatuur. Als duiker moet je vaak tests of experimenten uitvoeren, explosieven installeren of foto's maken van constructies of het leven onder water. Professionele duikers worden ook ingezet bij levensreddende operaties of berging van personen en dieren. Andere benaming voor dit beroep zijn commerciële duiker, bergingsduiker, onderwaterwerker, offshore duiker of reddingsduiker. Als beroepsduiker werk je voornamelijk voor bergingsbedrijven, de brandweer, civiele onderwaterbouw, scheepvaart en offshore-industrie. Ten slotte is er ook nog groep duikers die hun geld verdient in het toerisme. Zij leren andere mensen hoe te duiken en heten dan duikinstructeur, diving instructor of dive master.

Naar opleidingen en vacatures

Wat is er leuk aan het werk van een beroepsduiker?

Andre: “Wat ons beroep zo mooi en speciaal maakt, is dat het een gespecialiseerd beroep is waar niet iedereen geschikt voor is. Mede hierdoor krijg je altijd weer veel waardering als de job klaar is. En het werk van professioneel duiker heeft ook een avontuurlijke uitstraling. Maar het is wel een zwaar beroep waar je behoorlijk fit voor moet zijn.”

Past het beroep van beroepsduiker bij mij?

Hieronder staan de persoonlijkheidskenmerken die passen bij het beroep van beroepsduiker . Bezit jij dezelfde persoonlijkheid? Dan is beroepsduiker misschien wel iets voor jou. Weet je niet goed welke persoonlijkheidskenmerken je hebt? Doe dan hier de gratis beroepskeuzetest

Klik op een kenmerk voor meer uitleg

Realistisch

 • fysiek werk
 • werk waarbij je vuil kan worden
 • machines of apparatuur bedienen
 • in de natuur en/of met dieren werken
 • buiten zijn
 • voertuigen besturen

Ondernemend

 • werkzaamheden initiëren en opstarten
 • mensen aansturen en leiden
 • verantwoordelijkheid nemen en dragen
 • in het bedrijfsleven: werk waarbij je financiële risico’s loopt

Conventioneel

 • werk waarbij het belangrijk is dat je geordend en netjes bent
 • werk waarbij anderen er op kunnen vertrouwen dat je volgens afspraak, zoals overeengekomen werkt
 • werk waarin je risico’s vermijdt

 

Hoe groot is de kans dat het beroep van beroepsduiker verdwijnt?

Als gevolg van robotisering verdwijnen er steeds meer beroepen. De kans op robotisering van de werkzaamheden van een beroepsduiker bedraagt 18%. Dat betekent dat de kans onder gemiddeld is dat de taken en werkzaamheden van een beroepsduiker binnen nu en 20 jaar door robots en slimme software zullen worden overgenomen.

 

Wat verdient een beroepsduiker ?

Het gemiddeld aangeboden jaarsalaris in vacatures is op dit moment onbekend. In vacatures staan vaak startsalarissen waardoor het aangeboden salaris vaak lager is dan het gemiddeld jaarsalaris. Een beroepsduiker met 10 jaar werkervaring verdient uiteraard meer dan een startend beroepsduiker . Bij de meeste vacatures worden in Nederland geen salarissen genoemd. Dus bij beroepen met weinig vacatures (minder dan 100) kunnen de salarisgegevens onrealistisch hoog of laag zijn. Omdat er dan een gemiddeld jaarsalaris wordt berekend op basis van slechts een paar vacatures waarin wordt vermeld hoeveel je kunt verdienen.

Opleidingen en cursussen beroepsduiker

Beroepsduiker worden? Je competenties vergroten? Bekijk de trainingen, cursussen en opleidingen voor beroepsduiker .

Vacatures beroepsduiker

Wil je solliciteren en ergens gaan werken als beroepsduiker ? Bekijk hieronder de vacatures.

Er zijn geen vacatures gevonden voor dit beroep. Ga naar Adzuna.nl voor alle vacatures in Nederland.

Is beroepsduiker niet het juiste beroep voor jou? Onze beroepenzoeker bevat meer dan 1300 veelvoorkomende beroepen!

Vergelijkbare beroepen met kans op werk

Hieronder staan 5 beroepen die hoog scoren op de kenmerken realistisch & ondernemend. Daarnaast zijn het beroepen waarin over het algemeen voldoende werk is te vinden.

 1. Bouwkundig manager
 2. Sales engineer
 3. Procesoperator
 4. Uitvoerder
 5. Kok

Wil je weten welke ondernemerscompetenties jij hebt? Doe dan de ondernemerstest.