Kok worden
 

Kok worden

Kok worden
opleidingsniveau
mbo
kans op robotisering
96%
gemiddeld jaarsalaris
€ 35.508,-
vacatures
653
 

Wat doet een kok?

Wil jij kok worden? Hieronder zie je welke opleidingen je voor dit beroep kunt volgen en welke vacatures er zijn voor koks. Maar wat doet een kok eigenlijk? Een kok in een restaurant heeft als taak om gerechten zoals soep, vlees, groente of desserts voor te bereiden, te kruiden en klaar te maken. Je helpt eventueel mee met de ontwikkeling van de menukaart. Je maakt de keuken schoon en je controleert de ingrediënten die gebracht worden. Er zijn verschillende soorten koks. Qua niveau en type bedrijf. Als kok eetcafé kun je werken in een kleine keuken met een beperkt aanbod. Je kunt als kok catering werken bij een cateraar waar je dan grote hoeveelheden eten klaarmaakt. Maar als kok kun je uiteraard ook werken bij een restaurant of andere eetgelegenheid. Je wordt een zelfstandig werkend kok genoemd als je in staat bent om, zoals het woord zelfstandig al aangeeft, zonder begeleiding maaltijden te bereiden. Een chef-kok of sous-chef vind je in de betere en/of professionelere keukens en zijn daar de manager van de keukenploeg en bepalen tevens de menukaart.

Hoe word ik een kok?

Er zijn diverse opleidingen voor het beroep van kok. Van korte trainingen tot officiële mbo-opleidingen. Maar er zijn ook mogelijkheden om al werkend het vak van kok te leren. Je krijgt dan bijvoorbeeld een korte introductiecursus en kan vervolgens aan de slag in een echt restaurant.  

Naar opleidingen en vacatures

Past het beroep van kok bij mij?

Hieronder staan de persoonlijkheidskenmerken die passen bij het beroep van kok. Bezit jij dezelfde persoonlijkheid? Dan is kok misschien wel iets voor jou. Weet je niet goed welke persoonlijkheidskenmerken je hebt? Doe dan hier de gratis beroepskeuzetest

Klik op een kenmerk voor meer uitleg

Realistisch

 • fysiek werk
 • werk waarbij je vuil kan worden
 • machines of apparatuur bedienen
 • in de natuur en/of met dieren werken
 • buiten zijn
 • voertuigen besturen

Ondernemend

 • werkzaamheden initiëren en opstarten
 • mensen aansturen en leiden
 • verantwoordelijkheid nemen en dragen
 • in het bedrijfsleven: werk waarbij je financiële risico’s loopt

 

Hoe groot is de kans dat het beroep van kok verdwijnt?

Als gevolg van robotisering verdwijnen er steeds meer beroepen. De kans op robotisering van de werkzaamheden van een kok bedraagt 96%. Dat betekent dat de kans zeer groot is dat de taken en werkzaamheden van een kok binnen nu en 20 jaar door robots en slimme software zullen worden overgenomen.

 

Wat verdient een kok?

Het gemiddeld aangeboden jaarsalaris in vacatures is op dit moment € 35.508,-. In vacatures staan vaak startsalarissen waardoor het aangeboden salaris vaak lager is dan het gemiddeld jaarsalaris. Een kok met 10 jaar werkervaring verdient uiteraard meer dan een startend kok. Bij de meeste vacatures worden in Nederland geen salarissen genoemd. Dus bij beroepen met weinig vacatures (minder dan 100) kunnen de salarisgegevens onrealistisch hoog of laag zijn. Omdat er dan een gemiddeld jaarsalaris wordt berekend op basis van slechts een paar vacatures waarin wordt vermeld hoeveel je kunt verdienen.

Opleidingen en cursussen kok

Kok worden? Je competenties vergroten? Bekijk de trainingen, cursussen en opleidingen voor kok.

Vacatures kok

Wil je solliciteren en ergens gaan werken als kok? Bekijk hieronder de vacatures.


Is kok niet het juiste beroep voor jou? Onze beroepenzoeker bevat meer dan 1300 veelvoorkomende beroepen!

Vergelijkbare beroepen met kans op werk

Hieronder staan 5 beroepen die hoog scoren op de kenmerken realistisch & ondernemend. Daarnaast zijn het beroepen waarin over het algemeen voldoende werk is te vinden.

 1. Bouwkundig manager
 2. Sales engineer
 3. Procesoperator
 4. Uitvoerder
 5. Kok

Wil je weten welke ondernemerscompetenties jij hebt? Doe dan de ondernemerstest.