Uitvoerder worden
 

Uitvoerder worden

Uitvoerder worden
opleidingsniveau
mbo
kans op robotisering
7%
gemiddeld jaarsalaris
€ 44.261,-
vacatures
1628
 

Wat doet een uitvoerder?

Wil jij uitvoerder worden? Hieronder zie je welke opleidingen je voor dit beroep kunt volgen en welke vacatures er zijn voor uitvoerders. Maar wat doet een uitvoerder eigenlijk? Een uitvoerder werkt over het algemeen in de bouw en is dan verantwoordelijk voor een bouwproject. Een uitvoerder wordt ook vaak een toezichthouder genoemd. De uitvoerder is degene die dagelijks op de bouwplaats aanwezig is om leiding te geven aan het bouwproces. Als uitvoerder ben je onder andere verantwoordelijk voor het bewaken van de planning, aansturen en begeleiden van medewerkers op de bouwplaats, coördinatie van de werkzaamheden op de bouwplaats, bewaken van de planning, controle van meer- en minderwerk, het bewaken van de kwaliteit en zorgdragen voor de bijbehorende administratie. Een uitvoerder wordt ook wel eens een uitvoerder bouw/infra genoemd. Sommige uitvoerders zijn verantwoordelijk voor een gedeelte van de werkzaamheden. Bijvoorbeeld als uitvoerder hijswerk. Je bent dan verantwoordelijk voor alle activiteiten rondom een of meer hijskranen. Zoals de veiligheid, vergunningen, het verplaatsen, aanleveren en wegvoeren van materialen. Een uitvoerder die gespecialiseerd is in waterbouwkundige constructies heet een waterbouwer. Denk hierbij aan het plannen en coördineren van werkzaamheden voor beschoeiingen, zinkers, afmeerconstructies en bruggen.

Hoe word ik een uitvoerder?

Er bestaan speciale mbo-opleidingen voor het beroep van uitvoerder. Maar je kunt ook uitvoerder worden dor middel van een carrièreswitch. Je bent bijvoorbeeld begonnen als bouwvakker of monteur en hebt met uitvoerders moeten samenwerken. Vanwege jouw communicatieve en organiserende vaardigheden kom je dan op een gegeven moment in de positie om zelf uitvoerder t worden of word je hiervoor gevraagd. De meeste uitvoerders hebben een technische achtergrond. Deze hebben ze nodig om technische projecten aan te sturen.

Naar opleidingen en vacatures

Past het beroep van uitvoerder bij mij?

Hieronder staan de persoonlijkheidskenmerken die passen bij het beroep van uitvoerder. Bezit jij dezelfde persoonlijkheid? Dan is uitvoerder misschien wel iets voor jou. Weet je niet goed welke persoonlijkheidskenmerken je hebt? Doe dan hier de gratis beroepskeuzetest

Klik op een kenmerk voor meer uitleg

Realistisch

 • fysiek werk
 • werk waarbij je vuil kan worden
 • machines of apparatuur bedienen
 • in de natuur en/of met dieren werken
 • buiten zijn
 • voertuigen besturen

Ondernemend

 • werkzaamheden initiëren en opstarten
 • mensen aansturen en leiden
 • verantwoordelijkheid nemen en dragen
 • in het bedrijfsleven: werk waarbij je financiële risico’s loopt

Conventioneel

 • werk waarbij het belangrijk is dat je geordend en netjes bent
 • werk waarbij anderen er op kunnen vertrouwen dat je volgens afspraak, zoals overeengekomen werkt
 • werk waarin je risico’s vermijdt

 

Hoe groot is de kans dat het beroep van uitvoerder verdwijnt?

Als gevolg van robotisering verdwijnen er steeds meer beroepen. De kans op robotisering van de werkzaamheden van een uitvoerder bedraagt 7%. Dat betekent dat de kans klein is dat de taken en werkzaamheden van een uitvoerder binnen nu en 20 jaar door robots en slimme software zullen worden overgenomen.

 

Wat verdient een uitvoerder?

Het gemiddeld aangeboden jaarsalaris in vacatures is op dit moment € 44.261,-. In vacatures staan vaak startsalarissen waardoor het aangeboden salaris vaak lager is dan het gemiddeld jaarsalaris. Een uitvoerder met 10 jaar werkervaring verdient uiteraard meer dan een startend uitvoerder. Bij de meeste vacatures worden in Nederland geen salarissen genoemd. Dus bij beroepen met weinig vacatures (minder dan 100) kunnen de salarisgegevens onrealistisch hoog of laag zijn. Omdat er dan een gemiddeld jaarsalaris wordt berekend op basis van slechts een paar vacatures waarin wordt vermeld hoeveel je kunt verdienen.

Als je kijkt naar een langere periode, dan bedraagt het gemiddeld aangeboden jaarsalaris van een uitvoerder € 44.000. Dat is bruto € 3.700 per maand. De aangeboden maandsalarissen in vacatures variëren tussen € 3.100 per maand en ongeveer € 4.200 per maand. De laagste salarissen zijn vaak startsalarissen terwijl de hogere salarissen worden geboden voor uitvoerders met veel werkervaring.Opleidingen en cursussen uitvoerder

Uitvoerder worden? Je competenties vergroten? Bekijk de trainingen, cursussen en opleidingen voor uitvoerder.

Vacatures uitvoerder

Wil je solliciteren en ergens gaan werken als uitvoerder? Bekijk hieronder de vacatures.


Is uitvoerder niet het juiste beroep voor jou? Onze beroepenzoeker bevat meer dan 1300 veelvoorkomende beroepen!

Vergelijkbare beroepen met kans op werk

Hieronder staan 5 beroepen die hoog scoren op de kenmerken realistisch & ondernemend. Daarnaast zijn het beroepen waarin over het algemeen voldoende werk is te vinden.

 1. Bouwkundig manager
 2. Sales engineer
 3. Procesoperator
 4. Uitvoerder
 5. Kok

Wil je weten welke ondernemerscompetenties jij hebt? Doe dan de ondernemerstest.