Sales engineer worden
 

Sales engineer worden

Sales engineer worden
opleidingsniveau
hbo
kans op robotisering
0%
gemiddeld jaarsalaris
€ 45.549,-
vacatures
91
 

Wat doet een sales engineer?

Wil jij sales engineer worden? Hieronder zie je welke opleidingen je voor dit beroep kunt volgen en welke vacatures er zijn voor sales engineers. Maar wat doet een sales engineer eigenlijk? Sales engineer is letterlijk een verkoopingenieur. Iemand die bedrijfsgoederen of -diensten verkoopt, waarbij voor de verkoop een technische achtergrond nodig is. Een sales engineer is dus eigenlijk een accountmanager die zo veel technische kennis heeft dat hij of zij in staat is om de klant goed te helpen zonder daarbij de financiën, levertijden en technische consequenties uit het oog te verliezen. De werkzaamheden kunnen bijvoorbeeld bestaan uit het genereren van leads, bezoeken van (potentiele) klanten en geven van presentaties. Vaak geef je deskundig advies en draag je specifieke oplossingen aan. Met als doel een tevreden klant te behouden of te verwerven wat zal leiden tot meer vraag naar technische oplossingen. Daarnaast moet je een klantaanvraag kunnen omzetten in een eerste planning en budget voor het totaal van de werkzaamheden. Sales engineers beschikken vaak over een technisch mbo of hbo-diploma. Daarnaast moet je uiteraard een commerciële en klantgerichte houding hebben. Vaak vragen bedrijven ervaring in een specifieke branche of van een bepaalde techniek.

Naar opleidingen en vacatures

Past het beroep van sales engineer bij mij?

Hieronder staan de persoonlijkheidskenmerken die passen bij het beroep van sales engineer. Bezit jij dezelfde persoonlijkheid? Dan is sales engineer misschien wel iets voor jou. Weet je niet goed welke persoonlijkheidskenmerken je hebt? Doe dan hier de gratis beroepskeuzetest

Klik op een kenmerk voor meer uitleg

Ondernemend

 • werkzaamheden initiëren en opstarten
 • mensen aansturen en leiden
 • verantwoordelijkheid nemen en dragen
 • in het bedrijfsleven: werk waarbij je financiële risico’s loopt

Realistisch

 • fysiek werk
 • werk waarbij je vuil kan worden
 • machines of apparatuur bedienen
 • in de natuur en/of met dieren werken
 • buiten zijn
 • voertuigen besturen

Intellectueel

 • dingen grondig bestuderen
 • problemen oplossen door middel van analyse
 • specialistisch werk
 • blijvend leren en kennis vergaren
 • wetenschappelijk onderzoek

 

Hoe groot is de kans dat het beroep van sales engineer verdwijnt?

Als gevolg van robotisering verdwijnen er steeds meer beroepen. De kans op robotisering van de werkzaamheden van een sales engineer bedraagt 0%. Dat betekent dat de kans zeer klein is dat de taken en werkzaamheden van een sales engineer binnen nu en 20 jaar door robots en slimme software zullen worden overgenomen.

 

Wat verdient een sales engineer?

Het gemiddeld aangeboden jaarsalaris in vacatures is op dit moment € 45.549,-. In vacatures staan vaak startsalarissen waardoor het aangeboden salaris vaak lager is dan het gemiddeld jaarsalaris. Een sales engineer met 10 jaar werkervaring verdient uiteraard meer dan een startend sales engineer. Bij de meeste vacatures worden in Nederland geen salarissen genoemd. Dus bij beroepen met weinig vacatures (minder dan 100) kunnen de salarisgegevens onrealistisch hoog of laag zijn. Omdat er dan een gemiddeld jaarsalaris wordt berekend op basis van slechts een paar vacatures waarin wordt vermeld hoeveel je kunt verdienen.

Kijk je naar het salaris wat over een langere periode is aangeboden, dan bedraagt dat voor een sales engineer gemiddeld € 38.000 per jaar. Dat is bruto € 3.200 per maand. De aangeboden maandsalarissen in vacatures variëren tussen € 2.700 per maand en ongeveer € 3.600 per maand. De laagste salarissen zijn vaak startsalarissen terwijl de hogere salarissen worden geboden voor sales engineers met veel werkervaring.Opleidingen en cursussen sales engineer

Sales engineer worden? Je competenties vergroten? Bekijk de trainingen, cursussen en opleidingen voor sales engineer.

Vacatures sales engineer

Wil je solliciteren en ergens gaan werken als sales engineer? Bekijk hieronder de vacatures.


Is sales engineer niet het juiste beroep voor jou? Onze beroepenzoeker bevat meer dan 1300 veelvoorkomende beroepen!

Vergelijkbare beroepen met kans op werk

Hieronder staan 5 beroepen die hoog scoren op de kenmerken realistisch & ondernemend. Daarnaast zijn het beroepen waarin over het algemeen voldoende werk is te vinden.

 1. Bouwkundig manager
 2. Sales engineer
 3. Procesoperator
 4. Uitvoerder
 5. Kok

Wil je weten welke ondernemerscompetenties jij hebt? Doe dan de ondernemerstest.