Militair worden
 

Militair worden

Militair worden
opleidingsniveau
mbo
kans op robotisering
10%
gemiddeld jaarsalaris
€ 39.738,-
vacatures
16
 

Wat doet een militair?

Als militair of beroepsmilitair kan je diverse functies binnen en krijgsmacht bekleden. Van verzorgend tot onderwijzend en van administratief tot bestuurlijk. Als echte militair word je ingezet bij vredes- en oorlogsoperaties. Je werkzaamheden kunnen dan bestaan uit patrouilleren in het toegewezen gebied, mensen aanhouden, uitschakelen of beveiligen. Objecten bewaken of vernietigen. Je werkt vaak in extreme omstandigheden, verricht fysiek en emotioneel zwaar werk, dient je strikt te houden aan procedures en gemaakte afspraken en moet vaak in een korte tijd veel beslissingen nemen die een grote impact kunnen hebben. Als je bij de marine gaat werken, heet je bijvoorbeeld medewerker of onderofficier maritiem. Bij de landmacht begin je bijvoorbeeld als aankomend medewerker of onderofficier grondoptreden. Het leger kent veel rangen en standen. Zoals kolonel, sergeant, korporaal en gewoon soldaat.

Naar opleidingen en vacatures

Past het beroep van militair bij mij?

Hieronder staan de persoonlijkheidskenmerken die passen bij het beroep van militair. Bezit jij dezelfde persoonlijkheid? Dan is militair misschien wel iets voor jou. Weet je niet goed welke persoonlijkheidskenmerken je hebt? Doe dan hier de gratis beroepskeuzetest

Klik op een kenmerk voor meer uitleg

Realistisch

 • fysiek werk
 • werk waarbij je vuil kan worden
 • machines of apparatuur bedienen
 • in de natuur en/of met dieren werken
 • buiten zijn
 • voertuigen besturen

Ondernemend

 • werkzaamheden initiëren en opstarten
 • mensen aansturen en leiden
 • verantwoordelijkheid nemen en dragen
 • in het bedrijfsleven: werk waarbij je financiële risico’s loopt

Conventioneel

 • werk waarbij het belangrijk is dat je geordend en netjes bent
 • werk waarbij anderen er op kunnen vertrouwen dat je volgens afspraak, zoals overeengekomen werkt
 • werk waarin je risico’s vermijdt

 

Hoe groot is de kans dat het beroep van militair verdwijnt?

Als gevolg van robotisering verdwijnen er steeds meer beroepen. De kans op robotisering van de werkzaamheden van een militair bedraagt 10%. Dat betekent dat de kans klein is dat de taken en werkzaamheden van een militair binnen nu en 20 jaar door robots en slimme software zullen worden overgenomen.

 

Wat verdient een militair?

Het gemiddeld aangeboden jaarsalaris in vacatures is op dit moment € 39.738,-. In vacatures staan vaak startsalarissen waardoor het aangeboden salaris vaak lager is dan het gemiddeld jaarsalaris. Een militair met 10 jaar werkervaring verdient uiteraard meer dan een startend militair. Bij de meeste vacatures worden in Nederland geen salarissen genoemd. Dus bij beroepen met weinig vacatures (minder dan 100) kunnen de salarisgegevens onrealistisch hoog of laag zijn. Omdat er dan een gemiddeld jaarsalaris wordt berekend op basis van slechts een paar vacatures waarin wordt vermeld hoeveel je kunt verdienen.

Opleidingen en cursussen militair

Militair worden? Je competenties vergroten? Bekijk de trainingen, cursussen en opleidingen voor militair.


Is militair niet het juiste beroep voor jou? Onze beroepenzoeker bevat meer dan 1300 veelvoorkomende beroepen!

Vergelijkbare beroepen met kans op werk

Hieronder staan 5 beroepen die hoog scoren op de kenmerken realistisch & ondernemend. Daarnaast zijn het beroepen waarin over het algemeen voldoende werk is te vinden.

 1. Bouwkundig manager
 2. Sales engineer
 3. Procesoperator
 4. Uitvoerder
 5. Kok

Wil je weten welke ondernemerscompetenties jij hebt? Doe dan de ondernemerstest.