Boekhouder worden
 

Boekhouder worden

Boekhouder worden
opleidingsniveau
mbo
kans op robotisering
90%
gemiddeld jaarsalaris
€ 46.125,-
vacatures
128
 

Wat doet een boekhouder?

Als boekhouder of medewerker van een administratiekantoor verzorg je de boekhouding van één of meerdere ondernemingen of zelfstandigen. Een boekhouder is vaak werkzaam bij een klein of middelgroot bedrijf of werkt bij een administratiekantoor waar hij of zij de boekhouding van klanten (kunnen zowel particulieren als bedrijven zijn) verzorgt. Een boekhouder werkt vaak samen met een accountant. Een accountant kan een verklaring afgeven over de betrouwbaarheid van bijvoorbeeld een jaarrekening of andere financiële gegevens. Een boekhouder is niet gerechtigd zulke verklaringen af te afgeven maar bereid wel vaak het werk voor door het maken van bijvoorbeeld een jaarrekening of het hiertoe verzamelen van de financiële gegevens. Een boekhouder die de financiële gegevens van het bedrijf waar hij of zij werkzaam is verzorgt wordt ook wel een bedrijfsadministrateur genoemd.

Naar opleidingen en vacatures

Past het beroep van boekhouder bij mij?

Hieronder staan de persoonlijkheidskenmerken die passen bij het beroep van boekhouder. Bezit jij dezelfde persoonlijkheid? Dan is boekhouder misschien wel iets voor jou. Weet je niet goed welke persoonlijkheidskenmerken je hebt? Doe dan hier de gratis beroepskeuzetest

Klik op een kenmerk voor meer uitleg

Conventioneel

 • werk waarbij het belangrijk is dat je geordend en netjes bent
 • werk waarbij anderen er op kunnen vertrouwen dat je volgens afspraak, zoals overeengekomen werkt
 • werk waarin je risico’s vermijdt

Ondernemend

 • werkzaamheden initiëren en opstarten
 • mensen aansturen en leiden
 • verantwoordelijkheid nemen en dragen
 • in het bedrijfsleven: werk waarbij je financiële risico’s loopt

 

Hoe groot is de kans dat het beroep van boekhouder verdwijnt?

Als gevolg van robotisering verdwijnen er steeds meer beroepen. De kans op robotisering van de werkzaamheden van een boekhouder bedraagt 90%. Dat betekent dat de kans groot is dat de taken en werkzaamheden van een boekhouder binnen nu en 20 jaar door robots en slimme software zullen worden overgenomen.

 

Wat verdient een boekhouder?

Het gemiddeld aangeboden jaarsalaris in vacatures is op dit moment € 46.125,-. In vacatures staan vaak startsalarissen waardoor het aangeboden salaris vaak lager is dan het gemiddeld jaarsalaris. Een boekhouder met 10 jaar werkervaring verdient uiteraard meer dan een startend boekhouder. Bij de meeste vacatures worden in Nederland geen salarissen genoemd. Dus bij beroepen met weinig vacatures (minder dan 100) kunnen de salarisgegevens onrealistisch hoog of laag zijn. Omdat er dan een gemiddeld jaarsalaris wordt berekend op basis van slechts een paar vacatures waarin wordt vermeld hoeveel je kunt verdienen.

Opleidingen en cursussen boekhouder

Boekhouder worden? Je competenties vergroten? Bekijk de trainingen, cursussen en opleidingen voor boekhouder.

Vacatures boekhouder

Wil je solliciteren en ergens gaan werken als boekhouder? Bekijk hieronder de vacatures.


Is boekhouder niet het juiste beroep voor jou? Onze beroepenzoeker bevat meer dan 1300 veelvoorkomende beroepen!

Vergelijkbare beroepen met kans op werk

Hieronder staan 5 beroepen die ook hoog scoren op de kenmerken ondernemend & conventioneel. Daarnaast zijn het beroepen waarin over het algemeen voldoende werk is te vinden.

 1. Projectmanager
 2. Accountant
 3. Recruiter
 4. Commercieel medewerker
 5. Vertegenwoordiger

Wil je weten welke ondernemerscompetenties jij hebt? Doe dan de ondernemerstest.