Business analist worden
 

Business analist worden

Business analist worden
opleidingsniveau
hbo
kans op robotisering
1%
gemiddeld jaarsalaris
€ 55.408,-
vacatures
104
 

Wat doet een business analist?

Als business analist zorg je ervoor dat de beschikbare data binnen een bedrijf of organisatie optimaal worden ingezet. Zodat medewerker de juiste beslissingen kunnen maken. De werkzaamheden van een business analist bestaan uit het analyseren van problemen m.b.t. verwerking van wetenschappelijke, bouwkundige en zakelijke gegevens om computersystemen te implementeren en te verbeteren. Hiervoor dien je als business analist eisen, procedures en problemen van gebruikers te analyseren om bestaande systemen te automatiseren of te verbeteren of de mogelijkheden, capaciteit en beperkingen van computersystemen en informatiesystemen te herzien. Denk bijvoorbeeld aan het implementeren van CPM software. CPM staat voor corporate performance management. Je rol als business analist is dan bijvoorbeeld dat je de helpt bij de ontwikkeling en implementatie van CPM software en gebruikers begeleidt en adviseert met betrekking tot deze CPM software en het gebruik van rapportages en dashboards. Een business analist wordt ook vaak een systeem analist of analist van computersystemen genoemd.

Naar opleidingen en vacatures

Past het beroep van business analist bij mij?

Hieronder staan de persoonlijkheidskenmerken die passen bij het beroep van business analist. Bezit jij dezelfde persoonlijkheid? Dan is business analist misschien wel iets voor jou. Weet je niet goed welke persoonlijkheidskenmerken je hebt? Doe dan hier de gratis beroepskeuzetest

Klik op een kenmerk voor meer uitleg

Intellectueel

 • dingen grondig bestuderen
 • problemen oplossen door middel van analyse
 • specialistisch werk
 • blijvend leren en kennis vergaren
 • wetenschappelijk onderzoek

Conventioneel

 • werk waarbij het belangrijk is dat je geordend en netjes bent
 • werk waarbij anderen er op kunnen vertrouwen dat je volgens afspraak, zoals overeengekomen werkt
 • werk waarin je risico’s vermijdt

Realistisch

 • fysiek werk
 • werk waarbij je vuil kan worden
 • machines of apparatuur bedienen
 • in de natuur en/of met dieren werken
 • buiten zijn
 • voertuigen besturen

 

Hoe groot is de kans dat het beroep van business analist verdwijnt?

Als gevolg van robotisering verdwijnen er steeds meer beroepen. De kans op robotisering van de werkzaamheden van een business analist bedraagt 1%. Dat betekent dat de kans zeer klein is dat de taken en werkzaamheden van een business analist binnen nu en 20 jaar door robots en slimme software zullen worden overgenomen.

 

Wat verdient een business analist?

Het gemiddeld aangeboden jaarsalaris in vacatures is op dit moment € 55.408,-. In vacatures staan vaak startsalarissen waardoor het aangeboden salaris vaak lager is dan het gemiddeld jaarsalaris. Een business analist met 10 jaar werkervaring verdient uiteraard meer dan een startend business analist. Bij de meeste vacatures worden in Nederland geen salarissen genoemd. Dus bij beroepen met weinig vacatures (minder dan 100) kunnen de salarisgegevens onrealistisch hoog of laag zijn. Omdat er dan een gemiddeld jaarsalaris wordt berekend op basis van slechts een paar vacatures waarin wordt vermeld hoeveel je kunt verdienen.

Als je kijkt naar een langere periode, dan bedraagt het gemiddeld aangeboden jaarsalaris van een business analist € 48.000. Dat is bruto € 4.000 per maand. De aangeboden maandsalarissen in vacatures variëren tussen € 3.400 per maand en ongeveer € 4.600 per maand. De laagste salarissen zijn vaak startsalarissen terwijl de hogere salarissen worden geboden voor business analisten met meer werkervaring.Opleidingen en cursussen business analist

Business analist worden? Je competenties vergroten? Bekijk de trainingen, cursussen en opleidingen voor business analist.

Vacatures business analist

Wil je solliciteren en ergens gaan werken als business analist? Bekijk hieronder de vacatures.


Is business analist niet het juiste beroep voor jou? Onze beroepenzoeker bevat meer dan 1300 veelvoorkomende beroepen!

Vergelijkbare beroepen met kans op werk

Hieronder staan 5 beroepen die ook hoog scoren op de kenmerken intellectueel & conventioneel. Daarnaast zijn het beroepen waarin over het algemeen voldoende werk is te vinden.

 1. Software engineer
 2. KYC analist
 3. Programmeur
 4. Jurist
 5. Hacker

Wil je weten welke persoonlijkheidskenmerken en beroepen bij jou passen? Doe dan de beroepentest.