Business developer worden
 

Business developer worden

Business developer worden
opleidingsniveau
hbo
kans op robotisering
1%
gemiddeld jaarsalaris
€ 54.725,-
vacatures
48
 

Wat doet een business developer?

Een business developer zorgt heel eenvoudig gezegd voor nieuwe business. Meestal houdt dat in dat je verantwoordelijk bent voor het realiseren van meer omzet en winst. Dat kan op verschillende manieren. Je kunt nieuwe business creëren bij bestaande klanten maar je kunt uiteraard nieuwe business genereren door het aanboren van nieuwe klanten en markten. De functie van business developer is vrij breed en bij het ene bedrijf stuur je een team van salesmanagers en accountmanagers aan terwijl je bij het andere bedrijf meer specialistisch en uitvoerend bezig bent. De volgende werkzaamheden zullen bij vacatures vaak genoemd worden. In kaart te brengen waar er mogelijkheden liggen om te groeien. Denken vanuit de behoefte van de klant. Beheren en uitbouwen van netwerk uit. Bezoeken (potentiële) opdrachtgevers, klanten en stakeholders. Generen van omzet via cross-selling. Klanten benaderen door middel van koude acquisitie (cold calling). De functie van business developer is er een die verschillende disciplines bij elkaar brengt: sales, marketing, product development, IT, innovatie en strategie. Je moet hiervoor goed met mensen kunnen omgaan en daarnaast de belangen en verwachtingen van verschillende partijen goed kunnen afwegen en managen. Dit betekent dat je als business developer ondernemend bent ingesteld. Daarnaast is een business developer ook iemand die goed georganiseerd is. Het is een functie waarbij je planmatig en gestructureerd te werk gaat.

Naar opleidingen en vacatures

Past het beroep van business developer bij mij?

Hieronder staan de persoonlijkheidskenmerken die passen bij het beroep van business developer. Bezit jij dezelfde persoonlijkheid? Dan is business developer misschien wel iets voor jou. Weet je niet goed welke persoonlijkheidskenmerken je hebt? Doe dan hier de gratis beroepskeuzetest

Klik op een kenmerk voor meer uitleg

Ondernemend

 • werkzaamheden initiëren en opstarten
 • mensen aansturen en leiden
 • verantwoordelijkheid nemen en dragen
 • in het bedrijfsleven: werk waarbij je financiële risico’s loopt

Conventioneel

 • werk waarbij het belangrijk is dat je geordend en netjes bent
 • werk waarbij anderen er op kunnen vertrouwen dat je volgens afspraak, zoals overeengekomen werkt
 • werk waarin je risico’s vermijdt

 

Hoe groot is de kans dat het beroep van business developer verdwijnt?

Als gevolg van robotisering verdwijnen er steeds meer beroepen. De kans op robotisering van de werkzaamheden van een business developer bedraagt 1%. Dat betekent dat de kans zeer klein is dat de taken en werkzaamheden van een business developer binnen nu en 20 jaar door robots en slimme software zullen worden overgenomen.

 

Wat verdient een business developer?

Het gemiddeld aangeboden jaarsalaris in vacatures is op dit moment € 54.725,-. In vacatures staan vaak startsalarissen waardoor het aangeboden salaris vaak lager is dan het gemiddeld jaarsalaris. Een business developer met 10 jaar werkervaring verdient uiteraard meer dan een startend business developer. Bij de meeste vacatures worden in Nederland geen salarissen genoemd. Dus bij beroepen met weinig vacatures (minder dan 100) kunnen de salarisgegevens onrealistisch hoog of laag zijn. Omdat er dan een gemiddeld jaarsalaris wordt berekend op basis van slechts een paar vacatures waarin wordt vermeld hoeveel je kunt verdienen.

Als je kijkt naar een langere periode, dan bedraagt het gemiddeld aangeboden jaarsalaris van een business developer € 51.000. Dat is bruto € 4.300 per maand. De aangeboden maandsalarissen in vacatures variëren tussen € 3.600 per maand en ongeveer € 4.900 per maand. De laagste salarissen zijn vaak startsalarissen terwijl de hogere salarissen worden geboden voor business developers met meer werkervaring.Opleidingen en cursussen business developer

Business developer worden? Je competenties vergroten? Bekijk de trainingen, cursussen en opleidingen voor business developer.

Vacatures business developer

Wil je solliciteren en ergens gaan werken als business developer? Bekijk hieronder de vacatures.


Is business developer niet het juiste beroep voor jou? Onze beroepenzoeker bevat meer dan 1300 veelvoorkomende beroepen!

Vergelijkbare beroepen met kans op werk

Hieronder staan 5 beroepen die ook hoog scoren op de kenmerken ondernemend & conventioneel. Daarnaast zijn het beroepen waarin over het algemeen voldoende werk is te vinden.

 1. Projectmanager
 2. Accountant
 3. Recruiter
 4. Commercieel medewerker
 5. Vertegenwoordiger

Wil je weten welke ondernemerscompetenties jij hebt? Doe dan de ondernemerstest.