CDD analist worden
 

CDD analist worden

CDD analist worden
opleidingsniveau
hbo
kans op robotisering
4%
gemiddeld jaarsalaris
€ 37.100,-
vacatures
105
 

Wat doet een cdd analist?

Een CDD analist wordt voluit een Customer Due Diligence analist genoemd en onderzoekt of klanten wel in orde zijn. Due Dilligence is een term die afkomstig is uit de financiële wereld en die wordt gebruikt bij bedrijfsovernames. Om een miskoop te voorkomen, analyseert een koper door middel van een ‘due dilligence’ een over te nemen bedrijf. Vrij vertaald betekent due dilligence zoiets als een grondig onderzoek. Een CDD analist, onderzoekt geen bedrijf om over te nemen maar een bestaande klant. Dit onderzoek verricht je vaak in dienst van een bank en met als doel om financieel-economische criminaliteit te bestrijden. Als CDD analist probeer je met andere woorden te voorkomen dat een bank kan worden misbruikt voor de verkeerde doeleinden. Het gaat hierbij vooral om het bestrijden van witwassen, terrorismefinanciering en fraude. Op basis van analyses probeer je bijvoorbeeld te achterhalen of de omzet en winsten die behaald worden realistisch zijn en op een legale wijze zijn verkregen. Je bent eigenlijk een soort rechercheur die vooral op basis van data-analyses misstanden ontdekt. Dit vraagt om een groot analytisch vermogen. Daarnaast moet je medewerkers kunnen overtuigen van jouw bevindingen. Uiteraard ga je zeer zorgvuldig te werk omdat de belangen heel groot kunnen zijn. Een CDD analist word ook wel een witwasbestrijder of KYC analist genoemd.

Naar opleidingen en vacatures

Past het beroep van cdd analist bij mij?

Hieronder staan de persoonlijkheidskenmerken die passen bij het beroep van cdd analist. Bezit jij dezelfde persoonlijkheid? Dan is cdd analist misschien wel iets voor jou. Weet je niet goed welke persoonlijkheidskenmerken je hebt? Doe dan hier de gratis beroepskeuzetest

Klik op een kenmerk voor meer uitleg

Intellectueel

 • dingen grondig bestuderen
 • problemen oplossen door middel van analyse
 • specialistisch werk
 • blijvend leren en kennis vergaren
 • wetenschappelijk onderzoek

Conventioneel

 • werk waarbij het belangrijk is dat je geordend en netjes bent
 • werk waarbij anderen er op kunnen vertrouwen dat je volgens afspraak, zoals overeengekomen werkt
 • werk waarin je risico’s vermijdt

Ondernemend

 • werkzaamheden initiëren en opstarten
 • mensen aansturen en leiden
 • verantwoordelijkheid nemen en dragen
 • in het bedrijfsleven: werk waarbij je financiële risico’s loopt

 

Hoe groot is de kans dat het beroep van cdd analist verdwijnt?

Als gevolg van robotisering verdwijnen er steeds meer beroepen. De kans op robotisering van de werkzaamheden van een cdd analist bedraagt 4%. Dat betekent dat de kans zeer klein is dat de taken en werkzaamheden van een cdd analist binnen nu en 20 jaar door robots en slimme software zullen worden overgenomen.

 

Wat verdient een cdd analist?

Het gemiddeld aangeboden jaarsalaris in vacatures is op dit moment € 37.100,-. In vacatures staan vaak startsalarissen waardoor het aangeboden salaris vaak lager is dan het gemiddeld jaarsalaris. Een cdd analist met 10 jaar werkervaring verdient uiteraard meer dan een startend cdd analist. Bij de meeste vacatures worden in Nederland geen salarissen genoemd. Dus bij beroepen met weinig vacatures (minder dan 100) kunnen de salarisgegevens onrealistisch hoog of laag zijn. Omdat er dan een gemiddeld jaarsalaris wordt berekend op basis van slechts een paar vacatures waarin wordt vermeld hoeveel je kunt verdienen.

Het gemiddeld aangeboden jaarsalaris van een CDD analist, over een langere periode, bedraagt € 42.000. Dat is bruto € 3.500 per maand. De aangeboden maandsalarissen in vacatures variëren tussen € 3.000 per maand en ongeveer € 4.000 per maand. De laagste salarissen zijn vaak startsalarissen terwijl de hogere salarissen worden geboden voor CDD analisten met veel werkervaring.Opleidingen en cursussen cdd analist

CDD analist worden? Je competenties vergroten? Bekijk de trainingen, cursussen en opleidingen voor cdd analist.

Vacatures cdd analist

Wil je solliciteren en ergens gaan werken als cdd analist? Bekijk hieronder de vacatures.


Is cdd analist niet het juiste beroep voor jou? Onze beroepenzoeker bevat meer dan 1300 veelvoorkomende beroepen!

Vergelijkbare beroepen met kans op werk

Hieronder staan 5 beroepen die ook hoog scoren op de kenmerken intellectueel & conventioneel. Daarnaast zijn het beroepen waarin over het algemeen voldoende werk is te vinden.

 1. Software engineer
 2. KYC analist
 3. Programmeur
 4. Jurist
 5. Hacker

Wil je weten welke persoonlijkheidskenmerken en beroepen bij jou passen? Doe dan de beroepentest.