CNC operator worden
 

CNC operator worden

CNC operator worden
opleidingsniveau
mbo
kans op robotisering
90%
gemiddeld jaarsalaris
€ 33.534,-
vacatures
200
 

Wat doet een cnc operator?

Als CNC operator of CNC programmeur ben je bezig met het voorbereiden van CNC freeswerkzaamheden en de uitvoering van CNC freeswerk op basis van aangeleverde specificaties en tekeningen. Je werkzaamheden en taken bestaan uit het maken van freesprogramma’s aan de hand van tekenwerk voor CNC bewerkingen. Programmering van de CNC machine en de uitvoering van CNC freeswerkzaamheden. Een CNC operator wordt vaak ook een CNC frezer genoemd. CNC staat voor computer numerical control. Met een CNC machine kun je snel en nauwkeurig stukken metaal, kunststof of hout in vrijwel elke gewenste vorm snijden, frezen en slijpen. Omdat je vormen snijdt, wordt een CNC operator soms ook een patroonmaker industrie genoemd. Een andere veelgebruikte benaming is CNC Verspaner.

Hoe word ik een CNC operator?

In vacatures voor CNC operators wordt meestal om iemand gevraagd die ervaring heeft met het werken met een CNC machine. Om dit leren kan je een opleiding verspanen volgen. Ook zijn er trainingen op dit gebied.

Naar opleidingen en vacatures

Past het beroep van cnc operator bij mij?

Hieronder staan de persoonlijkheidskenmerken die passen bij het beroep van cnc operator. Bezit jij dezelfde persoonlijkheid? Dan is cnc operator misschien wel iets voor jou. Weet je niet goed welke persoonlijkheidskenmerken je hebt? Doe dan hier de gratis beroepskeuzetest

Klik op een kenmerk voor meer uitleg

Realistisch

 • fysiek werk
 • werk waarbij je vuil kan worden
 • machines of apparatuur bedienen
 • in de natuur en/of met dieren werken
 • buiten zijn
 • voertuigen besturen

Conventioneel

 • werk waarbij het belangrijk is dat je geordend en netjes bent
 • werk waarbij anderen er op kunnen vertrouwen dat je volgens afspraak, zoals overeengekomen werkt
 • werk waarin je risico’s vermijdt

Intellectueel

 • dingen grondig bestuderen
 • problemen oplossen door middel van analyse
 • specialistisch werk
 • blijvend leren en kennis vergaren
 • wetenschappelijk onderzoek

 

Hoe groot is de kans dat het beroep van cnc operator verdwijnt?

Als gevolg van robotisering verdwijnen er steeds meer beroepen. De kans op robotisering van de werkzaamheden van een cnc operator bedraagt 90%. Dat betekent dat de kans groot is dat de taken en werkzaamheden van een cnc operator binnen nu en 20 jaar door robots en slimme software zullen worden overgenomen.

 

Wat verdient een cnc operator?

Het gemiddeld aangeboden jaarsalaris in vacatures is op dit moment € 33.534,-. In vacatures staan vaak startsalarissen waardoor het aangeboden salaris vaak lager is dan het gemiddeld jaarsalaris. Een cnc operator met 10 jaar werkervaring verdient uiteraard meer dan een startend cnc operator. Bij de meeste vacatures worden in Nederland geen salarissen genoemd. Dus bij beroepen met weinig vacatures (minder dan 100) kunnen de salarisgegevens onrealistisch hoog of laag zijn. Omdat er dan een gemiddeld jaarsalaris wordt berekend op basis van slechts een paar vacatures waarin wordt vermeld hoeveel je kunt verdienen.

Als je kijkt naar een langere periode, dan bedraagt het gemiddeld aangeboden jaarsalaris van een CNC operator € 33.000. Dat is afgerond bruto € 2.800 per maand. De aangeboden maandsalarissen in vacatures variëren tussen € 2.300 per maand en ongeveer € 3.100 per maand. De laagste salarissen zijn vaak startsalarissen terwijl de hogere salarissen worden geboden voor CNC operators met veel werkervaring.Opleidingen en cursussen cnc operator

CNC operator worden? Je competenties vergroten? Bekijk de trainingen, cursussen en opleidingen voor cnc operator.

Vacatures cnc operator

Wil je solliciteren en ergens gaan werken als cnc operator? Bekijk hieronder de vacatures.


Is cnc operator niet het juiste beroep voor jou? Onze beroepenzoeker bevat meer dan 1300 veelvoorkomende beroepen!

Vergelijkbare beroepen met kans op werk

Hieronder staan 5 beroepen die ook hoog scoren op de kenmerken realistisch & conventioneel. Daarnaast zijn het beroepen waarin over het algemeen voldoende werk is te vinden.

 1. Hovenier
 2. Planner
 3. Schilder
 4. Loodgieter
 5. Vrachtwagenchauffeur

Wil je weten welke persoonlijkheidskenmerken en beroepen bij jou passen? Doe dan de beroepentest.