Communicatieadviseur worden
 

Communicatieadviseur worden

Communicatieadviseur worden
opleidingsniveau
hbo
kans op robotisering
13%
gemiddeld jaarsalaris
€ 58.525,-
vacatures
63
 

Wat doet een communicatieadviseur?

Een communicatieadviseur helpt personen, bedrijven en organisaties bij het communiceren met haar omgeving. Je kunt daarbij onderscheid maken tussen vier vormen van communiceren. Proactief communiceren (hoe wil je gaan communiceren?), reactief communiceren (hoe reageer je?), interne communicatie (hoe communiceer je met elkaar?) en externe communicatie (hoe communiceer je met de buitenwereld). Vooral grote bedrijven en overheden maken gebruik van de diensten van een communicatieadviseur. Daarnaast maken bekende en publieke figuren zoals politici en ceo’s vaak gebruik van de diensten van een communicatieadviseur. Je werkzaamheden kunnen bestaan uit het ontwikkelen van een communicatiestrategie, het aansturen van een communicatieafdeling of communicatiebureau, geven van gevraagd en ongevraagd communicatieadvies, advisering over inzet van online en offline media, te woord staan van pers en belanghebbenden (bijvoorbeeld bij crises), contact onderhouden met de stakeholders. Wil je communicatieadviseur worden? Er bestaan speciale opleidingen voor het beroep van communicatieadviseur maar er zijn ook genoeg ervaren adviseurs die door werkervaring een communicatieadviseur zijn geworden. Een communicatieadviseur wordt som ook een communicatiespecialist of woordvoerder genoemd.

Naar opleidingen en vacatures

Past het beroep van communicatieadviseur bij mij?

Hieronder staan de persoonlijkheidskenmerken die passen bij het beroep van communicatieadviseur. Bezit jij dezelfde persoonlijkheid? Dan is communicatieadviseur misschien wel iets voor jou. Weet je niet goed welke persoonlijkheidskenmerken je hebt? Doe dan hier de gratis beroepskeuzetest

Klik op een kenmerk voor meer uitleg

Intellectueel

 • dingen grondig bestuderen
 • problemen oplossen door middel van analyse
 • specialistisch werk
 • blijvend leren en kennis vergaren
 • wetenschappelijk onderzoek

Ondernemend

 • werkzaamheden initiëren en opstarten
 • mensen aansturen en leiden
 • verantwoordelijkheid nemen en dragen
 • in het bedrijfsleven: werk waarbij je financiële risico’s loopt

Conventioneel

 • werk waarbij het belangrijk is dat je geordend en netjes bent
 • werk waarbij anderen er op kunnen vertrouwen dat je volgens afspraak, zoals overeengekomen werkt
 • werk waarin je risico’s vermijdt

 

Hoe groot is de kans dat het beroep van communicatieadviseur verdwijnt?

Als gevolg van robotisering verdwijnen er steeds meer beroepen. De kans op robotisering van de werkzaamheden van een communicatieadviseur bedraagt 13%. Dat betekent dat de kans onder gemiddeld is dat de taken en werkzaamheden van een communicatieadviseur binnen nu en 20 jaar door robots en slimme software zullen worden overgenomen.

 

Wat verdient een communicatieadviseur?

Het gemiddeld aangeboden jaarsalaris in vacatures is op dit moment € 58.525,-. In vacatures staan vaak startsalarissen waardoor het aangeboden salaris vaak lager is dan het gemiddeld jaarsalaris. Een communicatieadviseur met 10 jaar werkervaring verdient uiteraard meer dan een startend communicatieadviseur. Bij de meeste vacatures worden in Nederland geen salarissen genoemd. Dus bij beroepen met weinig vacatures (minder dan 100) kunnen de salarisgegevens onrealistisch hoog of laag zijn. Omdat er dan een gemiddeld jaarsalaris wordt berekend op basis van slechts een paar vacatures waarin wordt vermeld hoeveel je kunt verdienen.

Wat is het aangeboden salaris van een communicatieadviseur over een langere periode? Als je kijkt naar de vacatures van nu en die van een maand tot een jaar geleden, dan is het gemiddeld aangeboden jaarsalaris van een communicatieadviseur € 50.000. Dat is afgerond bruto € 4.200 per maand. De aangeboden maandsalarissen kunnen echter verschillen. Van € 3.600 per maand tot ongeveer € 4.800 per maand. De laagste salarissen zijn vaak startsalarissen. Hogere salarissen worden geboden voor communicatieadviseurs met een speciale of veel werkervaring.Opleidingen en cursussen communicatieadviseur

Communicatieadviseur worden? Je competenties vergroten? Bekijk de trainingen, cursussen en opleidingen voor communicatieadviseur.

Vacatures communicatieadviseur

Wil je solliciteren en ergens gaan werken als communicatieadviseur? Bekijk hieronder de vacatures.


Is communicatieadviseur niet het juiste beroep voor jou? Onze beroepenzoeker bevat meer dan 1300 veelvoorkomende beroepen!

Vergelijkbare beroepen met kans op werk

Hieronder staan 5 beroepen die ook hoog scoren op de kenmerken intellectueel & ondernemend. Daarnaast zijn het beroepen waarin over het algemeen voldoende werk is te vinden.

 1. Consultant
 2. Advocaat
 3. Business controller
 4. Online marketeer
 5. Marktonderzoeker

Wil je weten welke ondernemerscompetenties jij hebt? Doe dan de ondernemerstest.