Dakdekker worden
 

Dakdekker worden

Dakdekker worden
opleidingsniveau
mbo
kans op robotisering
90%
gemiddeld jaarsalaris
€ 39.000,-
vacatures
103
 

Wat doet een dakdekker?

Wil jij dakdekker worden? Hieronder zie je welke opleidingen je voor dit beroep kunt volgen en welke vacatures er zijn voor dakdekkers. Maar wat doet een dakdekker eigenlijk? Een dakdekker brengt een dakbedekking aan. De daken van gebouwen en huizen kunnen op veel verschillende manieren bedekt zijn. Denk aan dakpannen, riet, leisteen, asfalt, aluminium, hout, bitumen en kunststof. Veel dakdekkers hebben zich gespecialiseerd in een bepaalde dakbedekking. De meeste voorkomende specialisaties zijn dakdekker pannen/leien, dakdekker riet en dakdekker bitumen en kunststof. Als dakdekker hou je naast het aanleggen van daken ook bezig met renovatieklussen, isoleren van bestaande daken, uitvoeren van preventief onderhoud en het verhelpen van lekkages en andere storingen. Een dakdekker wordt soms ook wel een monteur dakbedekking genoemd. Je zult over het algemeen projectmatig werken aan verschillende gebouwen. Dat betekent dus veel afwisseling. Vaak kun je ook als leerling dakdekker beginnen. Je leert dan al doende het veelgevraagde vak van dakdekker.

Naar opleidingen en vacatures

Past het beroep van dakdekker bij mij?

Hieronder staan de persoonlijkheidskenmerken die passen bij het beroep van dakdekker. Bezit jij dezelfde persoonlijkheid? Dan is dakdekker misschien wel iets voor jou. Weet je niet goed welke persoonlijkheidskenmerken je hebt? Doe dan hier de gratis beroepskeuzetest

Klik op een kenmerk voor meer uitleg

Realistisch

 • fysiek werk
 • werk waarbij je vuil kan worden
 • machines of apparatuur bedienen
 • in de natuur en/of met dieren werken
 • buiten zijn
 • voertuigen besturen

Conventioneel

 • werk waarbij het belangrijk is dat je geordend en netjes bent
 • werk waarbij anderen er op kunnen vertrouwen dat je volgens afspraak, zoals overeengekomen werkt
 • werk waarin je risico’s vermijdt

 

Hoe groot is de kans dat het beroep van dakdekker verdwijnt?

Als gevolg van robotisering verdwijnen er steeds meer beroepen. De kans op robotisering van de werkzaamheden van een dakdekker bedraagt 90%. Dat betekent dat de kans groot is dat de taken en werkzaamheden van een dakdekker binnen nu en 20 jaar door robots en slimme software zullen worden overgenomen.

 

Wat verdient een dakdekker?

Het gemiddeld aangeboden jaarsalaris in vacatures is op dit moment € 39.000,-. In vacatures staan vaak startsalarissen waardoor het aangeboden salaris vaak lager is dan het gemiddeld jaarsalaris. Een dakdekker met 10 jaar werkervaring verdient uiteraard meer dan een startend dakdekker. Bij de meeste vacatures worden in Nederland geen salarissen genoemd. Dus bij beroepen met weinig vacatures (minder dan 100) kunnen de salarisgegevens onrealistisch hoog of laag zijn. Omdat er dan een gemiddeld jaarsalaris wordt berekend op basis van slechts een paar vacatures waarin wordt vermeld hoeveel je kunt verdienen.

Wat is het aangeboden salaris van een dakdekker over een langere periode? Als je kijkt naar de vacatures van nu en die van een maand tot een jaar geleden, dan is het gemiddeld aangeboden jaarsalaris van een dakdekker € 30.000. Dat is afgerond bruto € 2.500 per maand. De aangeboden maandsalarissen in vacatures variëren tussen € 2.100 per maand en ongeveer € 2.900 per maand. De laagste salarissen zijn vaak startsalarissen terwijl de hogere salarissen worden geboden voor dakdekkers met veel werkervaring.Opleidingen en cursussen dakdekker

Dakdekker worden? Je competenties vergroten? Bekijk de trainingen, cursussen en opleidingen voor dakdekker.

Vacatures dakdekker

Wil je solliciteren en ergens gaan werken als dakdekker? Bekijk hieronder de vacatures.


Is dakdekker niet het juiste beroep voor jou? Onze beroepenzoeker bevat meer dan 1300 veelvoorkomende beroepen!

Vergelijkbare beroepen met kans op werk

Hieronder staan 5 beroepen die ook hoog scoren op de kenmerken realistisch & conventioneel. Daarnaast zijn het beroepen waarin over het algemeen voldoende werk is te vinden.

 1. Hovenier
 2. Planner
 3. Schilder
 4. Loodgieter
 5. Vrachtwagenchauffeur

Wil je weten welke persoonlijkheidskenmerken en beroepen bij jou passen? Doe dan de beroepentest.