Diplomaat worden
 

Diplomaat worden

Diplomaat worden
opleidingsniveau
wo
kans op robotisering
2%
gemiddeld jaarsalaris
onbekend
vacatures
24
 

Wat doet een diplomaat?

Een diplomaat of diplomate is een ambtenaar die in dienst van de Rijksoverheid in het buitenland werkzaam is. Je kunt hierbij denken aan ambassadeurs, consuls en permanente vertegenwoordigers bij internationale organisaties als de VN en WHO. Diplomaten helpen eenvoudig gezegd mensen van hun land in het buitenland. Vooral op het gebied van documenten en juridische zaken. Om een officieel diplomaat te worden moet je het zogenaamde diplomatenklasje van het ministerie van Buitenlandse Zaken doorlopen. Voor dit klasje is ieder jaar maar beperkt plek en gelden strenge toelatingseisen. Maar je kunt ook de belangen gaan behartigen van bedrijven en andere organisaties zonder in dienst te zijn van de Rijksoverheid. Je heet dan een adviseur public affairs (PA) of lobbyist. Een diplomaat heeft een brede en internationale oriëntatie, gevoel voor verhoudingen, kan snel schakelen tussen verschillende onderwerpen, heeft een groot inlevingsvermogen en goede talenkennis. Een diplomaat wordt ook wel eens een internationaal beleidsmedewerker genoemd.

Naar opleidingen en vacatures

Past het beroep van diplomaat bij mij?

Hieronder staan de persoonlijkheidskenmerken die passen bij het beroep van diplomaat. Bezit jij dezelfde persoonlijkheid? Dan is diplomaat misschien wel iets voor jou. Weet je niet goed welke persoonlijkheidskenmerken je hebt? Doe dan hier de gratis beroepskeuzetest

Klik op een kenmerk voor meer uitleg

Ondernemend

 • werkzaamheden initiëren en opstarten
 • mensen aansturen en leiden
 • verantwoordelijkheid nemen en dragen
 • in het bedrijfsleven: werk waarbij je financiële risico’s loopt

Conventioneel

 • werk waarbij het belangrijk is dat je geordend en netjes bent
 • werk waarbij anderen er op kunnen vertrouwen dat je volgens afspraak, zoals overeengekomen werkt
 • werk waarin je risico’s vermijdt

 

Hoe groot is de kans dat het beroep van diplomaat verdwijnt?

Als gevolg van robotisering verdwijnen er steeds meer beroepen. De kans op robotisering van de werkzaamheden van een diplomaat bedraagt 2%. Dat betekent dat de kans zeer klein is dat de taken en werkzaamheden van een diplomaat binnen nu en 20 jaar door robots en slimme software zullen worden overgenomen.

 

Wat verdient een diplomaat?

Het gemiddeld aangeboden jaarsalaris in vacatures is op dit moment onbekend. In vacatures staan vaak startsalarissen waardoor het aangeboden salaris vaak lager is dan het gemiddeld jaarsalaris. Een diplomaat met 10 jaar werkervaring verdient uiteraard meer dan een startend diplomaat. Bij de meeste vacatures worden in Nederland geen salarissen genoemd. Dus bij beroepen met weinig vacatures (minder dan 100) kunnen de salarisgegevens onrealistisch hoog of laag zijn. Omdat er dan een gemiddeld jaarsalaris wordt berekend op basis van slechts een paar vacatures waarin wordt vermeld hoeveel je kunt verdienen.


Is diplomaat niet het juiste beroep voor jou? Onze beroepenzoeker bevat meer dan 1300 veelvoorkomende beroepen!

Vergelijkbare beroepen met kans op werk

Hieronder staan 5 beroepen die ook hoog scoren op de kenmerken ondernemend & conventioneel. Daarnaast zijn het beroepen waarin over het algemeen voldoende werk is te vinden.

 1. Projectmanager
 2. Accountant
 3. Recruiter
 4. Commercieel medewerker
 5. Vertegenwoordiger

Wil je weten welke ondernemerscompetenties jij hebt? Doe dan de ondernemerstest.