Docent mbo worden
 

Docent mbo worden

Docent mbo worden
opleidingsniveau
hbo
kans op robotisering
1%
gemiddeld jaarsalaris
onbekend
vacatures
5
 

Wat doet een docent mbo?

Als docent mbo geef je les aan studenten in het middelbaar beroepsonderwijs (mbo). Studenten op het mbo worden opgeleid voor een beroep. Mbo-opleidingen zijn dus erg praktijkgericht. Dat betekent dat je als docent een brug moet slaan tussen de theorie en de praktijk. Jij zorgt ervoor dat studenten aan de slag kunnen in het beroep waarvoor jij ze opleidt. Je hebt dus genoeg vakkennis en kunt dit goed overdragen. Daarnaast dien je te beschikken over een onderwijsbevoegdheid. Bij sommige mbo-instellingen kun je leren en werken tegelijkertijd. Je begint dus met lesgeven en volgt tegelijkertijd een opleiding waarmee je een onderwijsbevoegdheid haalt. Vooral in de onderwijsrichtingen zorg & welzijn, techniek en de IT zijn ze vaak op zoek naar docenten. Als mbo docent heb je zelf minimaal een opleiding op hbo-niveau gevolgd.

Naar opleidingen en vacatures

Wat is er leuk aan het werk van een mbo docent?

Eefje - Docent Human Technology op het mbo: “Het contact met mijn studenten is waar ik het voor doe. Ze enthousiasmeren, ze motiveren, ze helpen wanneer ze vastlopen, met ze praten als er problemen zijn en vooral ook veel plezier met ze maken. Naast het lesgeven en coachen houd ik mij bezig met onderwijsontwikkeling, examinering, contact met ouders en nakijkwerk. Iedere dag is anders en dynamisch en dat maakt dat ik heel graag op het mbo werk.”

Past het beroep van docent mbo bij mij?

Hieronder staan de persoonlijkheidskenmerken die passen bij het beroep van docent mbo. Bezit jij dezelfde persoonlijkheid? Dan is docent mbo misschien wel iets voor jou. Weet je niet goed welke persoonlijkheidskenmerken je hebt? Doe dan hier de gratis beroepskeuzetest

Klik op een kenmerk voor meer uitleg

Sociaal

 • mensen helpen en verzorgen
 • met mensen samenwerken
 • mensen lesgeven en iets bijbrengen
 • servicegericht en dienstverlenend werk

Ondernemend

 • werkzaamheden initiëren en opstarten
 • mensen aansturen en leiden
 • verantwoordelijkheid nemen en dragen
 • in het bedrijfsleven: werk waarbij je financiële risico’s loopt

Artistiek

 • mooie dingen maken en ontwerpen
 • creatieve werkzaamheden als schilderen en fotograferen
 • expressief werk als acteren en zingen
 • origineel en fantasievol zijn, dingen op een andere manier bekijken
 • interesse en een voorliefde voor cultuur

 

Hoe groot is de kans dat het beroep van docent mbo verdwijnt?

Als gevolg van robotisering verdwijnen er steeds meer beroepen. De kans op robotisering van de werkzaamheden van een docent mbo bedraagt 1%. Dat betekent dat de kans zeer klein is dat de taken en werkzaamheden van een docent mbo binnen nu en 20 jaar door robots en slimme software zullen worden overgenomen.

 

Wat verdient een docent mbo?

Het gemiddeld aangeboden jaarsalaris in vacatures is op dit moment onbekend. In vacatures staan vaak startsalarissen waardoor het aangeboden salaris vaak lager is dan het gemiddeld jaarsalaris. Een docent mbo met 10 jaar werkervaring verdient uiteraard meer dan een startend docent mbo. Bij de meeste vacatures worden in Nederland geen salarissen genoemd. Dus bij beroepen met weinig vacatures (minder dan 100) kunnen de salarisgegevens onrealistisch hoog of laag zijn. Omdat er dan een gemiddeld jaarsalaris wordt berekend op basis van slechts een paar vacatures waarin wordt vermeld hoeveel je kunt verdienen.

Opleidingen en cursussen docent mbo

Docent mbo worden? Je competenties vergroten? Bekijk de trainingen, cursussen en opleidingen voor docent mbo.

Vacatures docent mbo

Wil je solliciteren en ergens gaan werken als docent mbo? Bekijk hieronder de vacatures.


Is docent mbo niet het juiste beroep voor jou? Onze beroepenzoeker bevat meer dan 1300 veelvoorkomende beroepen!

Vergelijkbare beroepen met kans op werk

Hieronder staan 5 beroepen die hoog scoren op de kenmerken sociaal & ondernemend. Daarnaast zijn het beroepen waarin over het algemeen voldoende werk is te vinden.

 1. Mediator
 2. Orthopedagoog
 3. Accountmanager
 4. Horecamedewerker
 5. Klantenservicemedewerker

Wil je weten welke ondernemerscompetenties jij hebt? Doe dan de ondernemerstest.