Mediator worden
 

Mediator worden

Mediator worden
opleidingsniveau
wo
kans op robotisering
6%
gemiddeld jaarsalaris
€ 30.585,-
vacatures
195
 

Wat doet een mediator?

Een mediator of conflictbemiddelaar probeert met wederzijdse instemming van de betrokken partijen conflicten buiten het rechtssysteem om op te lossen. Als mediator neem je een neutrale positie in, faciliteert je de onderhandelingen en probeer je door middel van dialoog het vertrouwen tussen partijen weer te herstellen met als uiteindelijk doel om de conflicten te beëindigen. Mediation kan voor vrijwel elk conflict of ruzie gebruikt worden. Zolang beide partijen open staan voor bemiddeling. Veelvoorkomende problemen waarbij mediation wordt toegepast zijn bijvoorbeeld burenruzies, echtscheidingen, arbeidsconflicten, familieruzies, verdelen van erfenissen en zakelijke conflicten. Er zijn diverse beroepsgroepen die mediation als dienst aanbieden. Zoals advocaten, notarissen en psychologen. Als mediator ben je iemand die zich van nature kan verplaatsen in het standpunt van een ander, de rust bewaart en mensen graag van dienst wil zijn. Anderen zullen wellicht van je vinden dat je altijd erg redelijk en diplomatiek bent. Tegelijkertijd dien je als mediator je hoofd koel te houden in stressvolle situaties. Indien nodig en gewenst, weet je partijen over de streep te trekken en kun je handelend optreden.

Hoe word ik mediator?

Wil je mediator worden? In Nederland zijn er diverse opleidingen voor het beroep van mediator. Als je ingeschreven staat bij de Mediatorsfederatie Nederland (MfN) kan je jezelf een erkend mediator noemen. Hiervoor moet je aan de volgende eisen voldoen. Je moet bij een MfN-erkend opleidingsinstituut een opleiding tot mediator volgen en vervolgens een theorie-examen en assessment afleggen. Hierna kun je je laten inschrijven in het register van Mediators. De erkende mediatoropleidingen zullen duidelijk laten zien dat ze mogen opleiden tot mediator.

Naar opleidingen en vacatures

Past het beroep van mediator bij mij?

Hieronder staan de persoonlijkheidskenmerken die passen bij het beroep van mediator. Bezit jij dezelfde persoonlijkheid? Dan is mediator misschien wel iets voor jou. Weet je niet goed welke persoonlijkheidskenmerken je hebt? Doe dan hier de gratis beroepskeuzetest

Klik op een kenmerk voor meer uitleg

Sociaal

 • mensen helpen en verzorgen
 • met mensen samenwerken
 • mensen lesgeven en iets bijbrengen
 • servicegericht en dienstverlenend werk

Ondernemend

 • werkzaamheden initiëren en opstarten
 • mensen aansturen en leiden
 • verantwoordelijkheid nemen en dragen
 • in het bedrijfsleven: werk waarbij je financiële risico’s loopt

 

Toekomst beroep mediator

De kans op robotisering van de werkzaamheden van een mediator bedraagt 6%. Dat betekent dat de kans klein is dat de taken en werkzaamheden van een mediator binnen nu en 20 jaar door robots en slimme software zullen worden overgenomen.

Opleidingen en cursussen mediator

Mediator worden? Je competenties vergroten? Bekijk de trainingen, cursussen en opleidingen voor mediator.

Vacatures en salarissen mediator

Het gemiddeld jaarsalaris van een mediator bedraagt € 30.585,-. Bekijk hieronder de vacatures.

Er zijn geen vacatures gevonden voor dit beroep. Ga naar Adzuna.nl voor alle vacatures in Nederland.

Is mediator niet het juiste beroep voor jou? Onze beroepenzoeker bevat meer dan 1200 veelvoorkomende beroepen!

Vergelijkbare beroepen met kans op werk

Hieronder staan 5 beroepen die hoog scoren op de kenmerken sociaal & ondernemend. Daarnaast zijn het beroepen waarin over het algemeen voldoende werk is te vinden.

 1. Mediator
 2. Orthopedagoog
 3. Accountmanager
 4. Horecamedewerker
 5. Klantenservicemedewerker

Wil je weten welke ondernemerscompetenties jij hebt? Doe dan de ondernemerstest.