Mediator worden
 

Mediator worden

Mediator worden
opleidingsniveau
wo
kans op robotisering
6%
gemiddeld jaarsalaris
onbekend
vacatures
2
 

Wat doet een mediator?

Een mediator of conflictbemiddelaar probeert met wederzijdse instemming van de betrokken partijen conflicten buiten het rechtssysteem om op te lossen. Als mediator neem je een neutrale positie in, faciliteert je de onderhandelingen en probeer je door middel van dialoog het vertrouwen tussen partijen weer te herstellen met als uiteindelijk doel om de conflicten te beëindigen. Mediation kan voor vrijwel elk conflict of ruzie gebruikt worden. Zolang beide partijen open staan voor bemiddeling. Veelvoorkomende problemen waarbij mediation wordt toegepast zijn bijvoorbeeld burenruzies, echtscheidingen, arbeidsconflicten, familieruzies, verdelen van erfenissen en zakelijke conflicten. Er zijn diverse beroepsgroepen die mediation als dienst aanbieden. Zoals advocaten, notarissen en psychologen. Als mediator ben je iemand die zich van nature kan verplaatsen in het standpunt van een ander, de rust bewaart en mensen graag van dienst wil zijn. Anderen zullen wellicht van je vinden dat je altijd erg redelijk en diplomatiek bent. Tegelijkertijd dien je als mediator je hoofd koel te houden in stressvolle situaties. Indien nodig en gewenst, weet je partijen over de streep te trekken en kun je handelend optreden.

Hoe word ik mediator?

Wil je mediator worden? In Nederland zijn er diverse opleidingen voor het beroep van mediator. Als je ingeschreven staat bij de Mediatorsfederatie Nederland (MfN) kan je jezelf een erkend mediator noemen. Hiervoor moet je aan de volgende eisen voldoen. Je moet bij een MfN-erkend opleidingsinstituut een opleiding tot mediator volgen en vervolgens een theorie-examen en assessment afleggen. Hierna kun je je laten inschrijven in het register van Mediators. De erkende mediatoropleidingen zullen duidelijk laten zien dat ze mogen opleiden tot mediator.

Naar opleidingen en vacatures

Past het beroep van mediator bij mij?

Hieronder staan de persoonlijkheidskenmerken die passen bij het beroep van mediator. Bezit jij dezelfde persoonlijkheid? Dan is mediator misschien wel iets voor jou. Weet je niet goed welke persoonlijkheidskenmerken je hebt? Doe dan hier de gratis beroepskeuzetest

Klik op een kenmerk voor meer uitleg

Sociaal

 • mensen helpen en verzorgen
 • met mensen samenwerken
 • mensen lesgeven en iets bijbrengen
 • servicegericht en dienstverlenend werk

Ondernemend

 • werkzaamheden initiëren en opstarten
 • mensen aansturen en leiden
 • verantwoordelijkheid nemen en dragen
 • in het bedrijfsleven: werk waarbij je financiële risico’s loopt

 

Hoe groot is de kans dat het beroep van mediator verdwijnt?

Als gevolg van robotisering verdwijnen er steeds meer beroepen. De kans op robotisering van de werkzaamheden van een mediator bedraagt 6%. Dat betekent dat de kans klein is dat de taken en werkzaamheden van een mediator binnen nu en 20 jaar door robots en slimme software zullen worden overgenomen.

 

Wat verdient een mediator?

Het gemiddeld aangeboden jaarsalaris in vacatures is op dit moment onbekend. In vacatures staan vaak startsalarissen waardoor het aangeboden salaris vaak lager is dan het gemiddeld jaarsalaris. Een mediator met 10 jaar werkervaring verdient uiteraard meer dan een startend mediator. Bij de meeste vacatures worden in Nederland geen salarissen genoemd. Dus bij beroepen met weinig vacatures (minder dan 100) kunnen de salarisgegevens onrealistisch hoog of laag zijn. Omdat er dan een gemiddeld jaarsalaris wordt berekend op basis van slechts een paar vacatures waarin wordt vermeld hoeveel je kunt verdienen.

Als je kijkt naar een langere periode, dan bedraagt het gemiddeld aangeboden jaarsalaris van een mediator € 50.000. Dat is bruto € 4.200 per maand. De aangeboden jaarsalarissen in vacatures variëren tussen de € 30.000 en ongeveer € 70.000 per jaar. De laagste salarissen zijn vaak startsalarissen terwijl de hogere salarissen worden geboden voor mediators met meer werkervaring.Opleidingen en cursussen mediator

Mediator worden? Je competenties vergroten? Bekijk de trainingen, cursussen en opleidingen voor mediator.

Vacatures mediator

Wil je solliciteren en ergens gaan werken als mediator? Bekijk hieronder de vacatures.


Is mediator niet het juiste beroep voor jou? Onze beroepenzoeker bevat meer dan 1300 veelvoorkomende beroepen!

Vergelijkbare beroepen met kans op werk

Hieronder staan 5 beroepen die hoog scoren op de kenmerken sociaal & ondernemend. Daarnaast zijn het beroepen waarin over het algemeen voldoende werk is te vinden.

 1. Mediator
 2. Orthopedagoog
 3. Accountmanager
 4. Horecamedewerker
 5. Klantenservicemedewerker

Wil je weten welke ondernemerscompetenties jij hebt? Doe dan de ondernemerstest.