Klantenservicemedewerker worden
 

Klantenservicemedewerker worden

Klantenservicemedewerker worden
opleidingsniveau
mbo
kans op robotisering
55%
gemiddeld jaarsalaris
€ 33.767,-
vacatures
362
 

Wat doet een klantenservicemedewerker?

Wil jij klantenservicemedewerker worden? Hieronder zie je welke opleidingen je voor dit beroep kunt volgen en welke vacatures er zijn voor klantenservicemedewerkers. Maar wat doet een klantenservicemedewerker eigenlijk? Een klantenservicemedewerker of medewerker klantenservice geeft klanten informatie als antwoord op vragen over producten en diensten en behandelt klachten en probeert deze op te lossen. Als klantenservicemedewerker ben je meestal verantwoordelijk voor een selectie van binnenkomende e-mails en telefoontjes van nieuwe en bestaande klanten. Het werk van een klantenservicemedewerker lijkt erg op dat van een callcenter medewerker. Bij een callcenter medewerker kan het echter ook gaan om verkoop en acquisitie van diensten en producten terwijl een klantenservicemedewerker vooral als taak heeft om klanten te helpen. Waar werkt een klantenservicemedewerker? Het aantal organisaties en bedrijven dat een aparte klantenservice afdeling heeft, is zeer divers en vrij groot. Over het algemeen zijn het wel grotere organisaties. Denk bijvoorbeeld aan telecombedrijven, zorgverleners, verzekeraars, overheden of grote webshops. Bij sommige bedrijven bestaat de mogelijkheid om klantenservice werkzaamheden thuis te verrichten. Een klantenservicemedewerker wordt ook wel een customer servicemedewerker genoemd.

Hoe word ik een klantenservicemedewerker?

Wil je graag klantenservicemedewerker worden? Er is een mbo-opleiding contactcenter medewerker die je voor dit beroep opleidt. Maar je kan ook een klantenservicemedewerker worden als je een opleiding op middelbaar of hoger niveau hebt afgerond en ervaring hebt opgedaan in het helpen van klanten. Als medewerker klantenservice moet je uiteraard goed de taal in woord en schrift beheersen waarin je klanten helpt. Soms moet je ook specifieke kennis hebben van de geleverde producten of diensten. Denk bijvoorbeeld aan het werk van helpdeskmedewerker ICT. Maar bij veel contactcenters willen ze vooral mensen hebben die goed kunnen luisteren en in staat zijn om klanten echt te helpen. Kennis over producten en diensten krijg je dan vaak in de vorm van een on-the-job-training.

Naar opleidingen en vacatures

Past het beroep van klantenservicemedewerker bij mij?

Hieronder staan de persoonlijkheidskenmerken die passen bij het beroep van klantenservicemedewerker. Bezit jij dezelfde persoonlijkheid? Dan is klantenservicemedewerker misschien wel iets voor jou. Weet je niet goed welke persoonlijkheidskenmerken je hebt? Doe dan hier de gratis beroepskeuzetest

Klik op een kenmerk voor meer uitleg

Ondernemend

 • werkzaamheden initiëren en opstarten
 • mensen aansturen en leiden
 • verantwoordelijkheid nemen en dragen
 • in het bedrijfsleven: werk waarbij je financiële risico’s loopt

Sociaal

 • mensen helpen en verzorgen
 • met mensen samenwerken
 • mensen lesgeven en iets bijbrengen
 • servicegericht en dienstverlenend werk

Conventioneel

 • werk waarbij het belangrijk is dat je geordend en netjes bent
 • werk waarbij anderen er op kunnen vertrouwen dat je volgens afspraak, zoals overeengekomen werkt
 • werk waarin je risico’s vermijdt

 

Hoe groot is de kans dat het beroep van klantenservicemedewerker verdwijnt?

Als gevolg van robotisering verdwijnen er steeds meer beroepen. De kans op robotisering van de werkzaamheden van een klantenservicemedewerker bedraagt 55%. Dat betekent dat de kans gemiddeld is dat de taken en werkzaamheden van een klantenservicemedewerker binnen nu en 20 jaar door robots en slimme software zullen worden overgenomen.

 

Wat verdient een klantenservicemedewerker?

Het gemiddeld aangeboden jaarsalaris in vacatures is op dit moment € 33.767,-. In vacatures staan vaak startsalarissen waardoor het aangeboden salaris vaak lager is dan het gemiddeld jaarsalaris. Een klantenservicemedewerker met 10 jaar werkervaring verdient uiteraard meer dan een startend klantenservicemedewerker. Bij de meeste vacatures worden in Nederland geen salarissen genoemd. Dus bij beroepen met weinig vacatures (minder dan 100) kunnen de salarisgegevens onrealistisch hoog of laag zijn. Omdat er dan een gemiddeld jaarsalaris wordt berekend op basis van slechts een paar vacatures waarin wordt vermeld hoeveel je kunt verdienen.

Wat is het aangeboden salaris van een klantenservicemedewerker over een langere periode? Als je kijkt naar de vacatures van nu en die van een maand tot een jaar geleden, dan is het gemiddeld aangeboden jaarsalaris van een klantenservicemedewerker € 27.000. Dat is afgerond bruto € 2.300 per maand. De aangeboden maandsalarissen in vacatures variëren tussen € 1.900 per maand en ongeveer € 2.600 per maand. De laagste salarissen zijn vaak startsalarissen. Hogere salarissen worden geboden voor klantenservicemedewerkers met werkervaring.Opleidingen en cursussen klantenservicemedewerker

Klantenservicemedewerker worden? Je competenties vergroten? Bekijk de trainingen, cursussen en opleidingen voor klantenservicemedewerker.

Vacatures klantenservicemedewerker

Wil je solliciteren en ergens gaan werken als klantenservicemedewerker? Bekijk hieronder de vacatures.


Is klantenservicemedewerker niet het juiste beroep voor jou? Onze beroepenzoeker bevat meer dan 1300 veelvoorkomende beroepen!

Vergelijkbare beroepen met kans op werk

Hieronder staan 5 beroepen die hoog scoren op de kenmerken sociaal & ondernemend. Daarnaast zijn het beroepen waarin over het algemeen voldoende werk is te vinden.

 1. Mediator
 2. Orthopedagoog
 3. Accountmanager
 4. Horecamedewerker
 5. Klantenservicemedewerker

Wil je weten welke ondernemerscompetenties jij hebt? Doe dan de ondernemerstest.