Ober of serveerster worden
 

Ober of serveerster worden

Ober of serveerster worden
opleidingsniveau
geen
kans op robotisering
94%
gemiddeld jaarsalaris
onbekend
vacatures
10
 

Wat doet een ober of serveerster?

De term ober of serveerster wordt bijna niet meer gebruikt. Soms wordt de Engelstalige benaming waiter of waitress gebruikt. Tegenwoordig wordt in vacatures om een medewerker bediening of horecamedewerker gevraagd. Horecamedewerkers hebben vaak een iets breder takenpakket dan een medewerker in de bediening. Als een ober of serveerster gespecialiseerd is in een bepaalde drank heet deze een sommelier (wijn), theesommelier (thee) of barsita (koffie). Vaak hebben ze hiervoor een cursus of training gevolgd.

Naar opleidingen en vacatures

Past het beroep van ober of serveerster bij mij?

Hieronder staan de persoonlijkheidskenmerken die passen bij het beroep van ober of serveerster. Bezit jij dezelfde persoonlijkheid? Dan is ober of serveerster misschien wel iets voor jou. Weet je niet goed welke persoonlijkheidskenmerken je hebt? Doe dan hier de gratis beroepskeuzetest

Klik op een kenmerk voor meer uitleg

Sociaal

 • mensen helpen en verzorgen
 • met mensen samenwerken
 • mensen lesgeven en iets bijbrengen
 • servicegericht en dienstverlenend werk

Ondernemend

 • werkzaamheden initiëren en opstarten
 • mensen aansturen en leiden
 • verantwoordelijkheid nemen en dragen
 • in het bedrijfsleven: werk waarbij je financiële risico’s loopt

Conventioneel

 • werk waarbij het belangrijk is dat je geordend en netjes bent
 • werk waarbij anderen er op kunnen vertrouwen dat je volgens afspraak, zoals overeengekomen werkt
 • werk waarin je risico’s vermijdt

 

Hoe groot is de kans dat het beroep van ober of serveerster verdwijnt?

Als gevolg van robotisering verdwijnen er steeds meer beroepen. De kans op robotisering van de werkzaamheden van een ober of serveerster bedraagt 94%. Dat betekent dat de kans groot is dat de taken en werkzaamheden van een ober of serveerster binnen nu en 20 jaar door robots en slimme software zullen worden overgenomen.

 

Wat verdient een ober of serveerster?

Het gemiddeld aangeboden jaarsalaris in vacatures is op dit moment onbekend. In vacatures staan vaak startsalarissen waardoor het aangeboden salaris vaak lager is dan het gemiddeld jaarsalaris. Een ober of serveerster met 10 jaar werkervaring verdient uiteraard meer dan een startend ober of serveerster. Bij de meeste vacatures worden in Nederland geen salarissen genoemd. Dus bij beroepen met weinig vacatures (minder dan 100) kunnen de salarisgegevens onrealistisch hoog of laag zijn. Omdat er dan een gemiddeld jaarsalaris wordt berekend op basis van slechts een paar vacatures waarin wordt vermeld hoeveel je kunt verdienen.

Opleidingen en cursussen ober of serveerster

Ober of serveerster worden? Je competenties vergroten? Bekijk de trainingen, cursussen en opleidingen voor ober of serveerster.

Vacatures ober of serveerster

Wil je solliciteren en ergens gaan werken als ober of serveerster? Bekijk hieronder de vacatures.


Is ober of serveerster niet het juiste beroep voor jou? Onze beroepenzoeker bevat meer dan 1300 veelvoorkomende beroepen!

Vergelijkbare beroepen met kans op werk

Hieronder staan 5 beroepen die hoog scoren op de kenmerken sociaal & ondernemend. Daarnaast zijn het beroepen waarin over het algemeen voldoende werk is te vinden.

 1. Mediator
 2. Orthopedagoog
 3. Accountmanager
 4. Horecamedewerker
 5. Klantenservicemedewerker

Wil je weten welke ondernemerscompetenties jij hebt? Doe dan de ondernemerstest.