Vertaler worden
 

Vertaler worden

Vertaler worden
opleidingsniveau
hbo
kans op robotisering
38%
gemiddeld jaarsalaris
€ 36.000,-
vacatures
6
 

Wat doet een vertaler?

Een vertaler zet teksten om naar een andere taal. De meeste vertalers zijn gespecialiseerd in een bepaalde richting. Bijvoorbeeld vertalen van films en series, of bedrijfsteksten. Taal en cultuur zijn nauw met elkaar verbonden. Het vraagt dan ook veel creativiteit en inlevingsvermogen om een goede vertaling te maken. Ben je tweetalig? Dan is het natuurlijk makkelijker om officieel vertaler te worden. Maar ook als je van een taal en land houdt, is het beroep van vertaler wellicht iets voor jou. Waar werkt een vertaler? Een vertaler kan voor diverse opdrachtgevers aan de slag. Als vertaler kun je in loondienst werken van een bedrijf of een groter vertaalbureau. Maar een eigen vertaalbureau starten of als zelfstandig vertaler werken, is heel goed mogelijk. Vertaler worden? Er zijn diverse officieel erkende opleidingen tot vertaler. Je kiest een taal en binnen deze taal kun je vaak ook nog een keuze maken voor een bepaalde specialisatie (zoals juridisch, technisch, medisch, financieel-economisch en literair vertalen).

Wat is een beëdigd vertaler?

Je kan ook een beëdigd vertaler worden. Dat is een beschermde titel. Je mag jezelf alleen zo noemen als je aan een aantal eisen voldoet. Je moet bijvoorbeeld een aantoonbare kennis van de betreffende taal hebben. Daarnaast moet je een verklaring hebben waaruit blijkt dat je geen strafbare feiten hebt gepleegd. Tot slot moet je bij de rechtbank een eed afleggen waarna je officieel een beëdigd vertaler bent. Beëdigde vertalers worden meestal gevraagd voor juridisch werk of bij strafzaken.

Naar opleidingen en vacatures

Past het beroep van vertaler bij mij?

Hieronder staan de persoonlijkheidskenmerken die passen bij het beroep van vertaler. Bezit jij dezelfde persoonlijkheid? Dan is vertaler misschien wel iets voor jou. Weet je niet goed welke persoonlijkheidskenmerken je hebt? Doe dan hier de gratis beroepskeuzetest

Klik op een kenmerk voor meer uitleg

Artistiek

 • mooie dingen maken en ontwerpen
 • creatieve werkzaamheden als schilderen en fotograferen
 • expressief werk als acteren en zingen
 • origineel en fantasievol zijn, dingen op een andere manier bekijken
 • interesse en een voorliefde voor cultuur

Sociaal

 • mensen helpen en verzorgen
 • met mensen samenwerken
 • mensen lesgeven en iets bijbrengen
 • servicegericht en dienstverlenend werk

 

Hoe groot is de kans dat het beroep van vertaler verdwijnt?

Als gevolg van robotisering verdwijnen er steeds meer beroepen. De kans op robotisering van de werkzaamheden van een vertaler bedraagt 38%. Dat betekent dat de kans gemiddeld is dat de taken en werkzaamheden van een vertaler binnen nu en 20 jaar door robots en slimme software zullen worden overgenomen.

 

Wat verdient een vertaler?

Het gemiddeld aangeboden jaarsalaris in vacatures is op dit moment € 36.000,-. In vacatures staan vaak startsalarissen waardoor het aangeboden salaris vaak lager is dan het gemiddeld jaarsalaris. Een vertaler met 10 jaar werkervaring verdient uiteraard meer dan een startend vertaler. Bij de meeste vacatures worden in Nederland geen salarissen genoemd. Dus bij beroepen met weinig vacatures (minder dan 100) kunnen de salarisgegevens onrealistisch hoog of laag zijn. Omdat er dan een gemiddeld jaarsalaris wordt berekend op basis van slechts een paar vacatures waarin wordt vermeld hoeveel je kunt verdienen.

Opleidingen en cursussen vertaler

Vertaler worden? Je competenties vergroten? Bekijk de trainingen, cursussen en opleidingen voor vertaler.


Is vertaler niet het juiste beroep voor jou? Onze beroepenzoeker bevat meer dan 1300 veelvoorkomende beroepen!

Vergelijkbare beroepen met kans op werk

Hieronder staan 5 beroepen die ook hoog scoren op de kenmerken artistiek & sociaal. Daarnaast zijn het beroepen waarin over het algemeen voldoende werk is te vinden.

 1. Docent
 2. Trainer
 3. Pedagogisch medewerker
 4. Remedial teacher
 5. Vertaler

Wil je weten welke persoonlijkheidskenmerken en beroepen bij jou passen? Doe dan de beroepentest.