Pedagogisch medewerker worden
 

Pedagogisch medewerker worden

Pedagogisch medewerker worden
opleidingsniveau
mbo
kans op robotisering
1%
gemiddeld jaarsalaris
€ 28.403,-
vacatures
3198
 

Wat doet een pedagogisch medewerker?

Wil jij pedagogisch medewerker worden? Hieronder zie je welke opleidingen je voor dit beroep kunt volgen en welke vacatures er zijn voor pedagogisch medewerkers. Maar wat doet een pedagogisch medewerker eigenlijk? Als pedagogisch medewerker begeleid je groepen kinderen in de kinderopvang. Dit kunnen kinderen zijn die naar de naschoolse of buitenschoolse opvang (BSO) gaan of kinderen op een crèche of kinderdagverblijf (KDV). Dit kunnen dus zeer jonge kinderen (baby’s en peuters) tot oudere en schoolgaande kinderen t/m 12 jaar oud zijn. Als pedagogisch medewerker ben je verantwoordelijk voor het opstellen en uitvoeren van het activiteitenaanbod. Van gezellig knutselen, hutten bouwen en ‘beestjes’ kijken tot diverse sportactiviteiten. Je houdt daarbij rekening met de verschillende leeftijden, interesses en talenten van de kinderen. Door ze te betrekken bij het samenstellen en uitvoeren van de activiteiten geef je ze verantwoordelijkheid en stimuleer je hun sociale ontwikkeling. Samen met je collega’s zorg je voor een veilige en vertrouwde omgeving. Uiteraard is een goed contact met de ouders/verzorgers en school erg belangrijk. Een pedagogisch medewerker wordt ook wel eens een peuterleidster of medewerker BSO genoemd.

Hoe word ik een pedagogisch medewerker?

Voor het beroep van pedagogisch medewerker bestaan speciale mbo-opleidingen. Na je middelbare school kan je deze opleiding volgen op een mbo-instelling bij jou in de buurt. Maar ook voor mensen die op latere leeftijd besluiten het beroep van pedagogisch medewerker te willen uitoefenen, bestaan er erkende opleidingen waarna je aan de slag kunt.

Naar opleidingen en vacatures

Wat is er leuk aan het werk van een pedagogisch medewerker?

Pedagogisch medewerker kinderopvang - Kim Wijnen: “Elke dag in de kinderopvang is anders. Je werkt met verschillende collega’s en er zijn verschillende kinderen op een dag. Elke dag gebeurt er wel iets, dit kan zijn iets leuks, grappigs of iets minder leuks. Je doet elke dag net iets anders met vaste elementen in het dagritme. Je ziet de kinderen binnenkomen en dan naar maximaal 4 jaar zie je ze naar de basisschool gaan. Je ziet hun hele ontwikkeling, het vallen en opstaan, het gelach en het gehuil van de kinderen. Daar doe je het voor.”

Past het beroep van pedagogisch medewerker bij mij?

Hieronder staan de persoonlijkheidskenmerken die passen bij het beroep van pedagogisch medewerker. Bezit jij dezelfde persoonlijkheid? Dan is pedagogisch medewerker misschien wel iets voor jou. Weet je niet goed welke persoonlijkheidskenmerken je hebt? Doe dan hier de gratis beroepskeuzetest

Klik op een kenmerk voor meer uitleg

Sociaal

 • mensen helpen en verzorgen
 • met mensen samenwerken
 • mensen lesgeven en iets bijbrengen
 • servicegericht en dienstverlenend werk

Artistiek

 • mooie dingen maken en ontwerpen
 • creatieve werkzaamheden als schilderen en fotograferen
 • expressief werk als acteren en zingen
 • origineel en fantasievol zijn, dingen op een andere manier bekijken
 • interesse en een voorliefde voor cultuur

 

Toekomst beroep pedagogisch medewerker

De kans op robotisering van de werkzaamheden van een pedagogisch medewerker bedraagt 1%. Dat betekent dat de kans zeer klein is dat de taken en werkzaamheden van een pedagogisch medewerker binnen nu en 20 jaar door robots en slimme software zullen worden overgenomen.

Opleidingen en cursussen pedagogisch medewerker

Pedagogisch medewerker worden? Je competenties vergroten? Bekijk de trainingen, cursussen en opleidingen voor pedagogisch medewerker.

Vacatures en salarissen pedagogisch medewerker

Het gemiddeld jaarsalaris van een pedagogisch medewerker bedraagt € 28.403,-. Bekijk hieronder de vacatures.


Is pedagogisch medewerker niet het juiste beroep voor jou? Onze beroepenzoeker bevat meer dan 1200 veelvoorkomende beroepen!

Vergelijkbare beroepen met kans op werk

Hieronder staan 5 beroepen die hoog scoren op de kenmerken artistiek & sociaal. Daarnaast zijn het beroepen waarin over het algemeen voldoende werk is te vinden.

 1. Docent
 2. Trainer
 3. Vertaler
 4. Pedagogisch medewerker
 5. Gastouder

Wil je weten of deze beroepen bij je passen? Doe dan de gratis beroepentest.