Pedagogisch medewerker worden
 

Pedagogisch medewerker worden

Pedagogisch medewerker worden
opleidingsniveau
mbo
kans op robotisering
1%
gemiddeld jaarsalaris
€ 38.330,-
vacatures
1823
 

Wat doet een pedagogisch medewerker?

Wil jij pedagogisch medewerker worden? Hieronder zie je welke opleidingen je voor dit beroep kunt volgen en welke vacatures er zijn voor pedagogisch medewerkers. Maar wat doet een pedagogisch medewerker eigenlijk? Als pedagogisch medewerker begeleid je groepen kinderen in de kinderopvang. Dit kunnen kinderen zijn die naar de naschoolse of buitenschoolse opvang (BSO) gaan of kinderen op een crèche of kinderdagverblijf (KDV). Dit kunnen dus zeer jonge kinderen (baby’s en peuters) tot oudere en schoolgaande kinderen t/m 12 jaar oud zijn. Als pedagogisch medewerker ben je verantwoordelijk voor het opstellen en uitvoeren van het activiteitenaanbod. Van gezellig knutselen, hutten bouwen en ‘beestjes’ kijken tot diverse sportactiviteiten. Je houdt daarbij rekening met de verschillende leeftijden, interesses en talenten van de kinderen. Door ze te betrekken bij het samenstellen en uitvoeren van de activiteiten geef je ze verantwoordelijkheid en stimuleer je hun sociale ontwikkeling. Samen met je collega’s zorg je voor een veilige en vertrouwde omgeving. Uiteraard is een goed contact met de ouders/verzorgers en school erg belangrijk. Een pedagogisch medewerker wordt ook wel eens een peuterleidster of medewerker BSO genoemd.

Hoe word ik een pedagogisch medewerker?

Voor het beroep van pedagogisch medewerker bestaan speciale mbo-opleidingen. Na je middelbare school kan je deze opleiding volgen op een mbo-instelling bij jou in de buurt. Maar ook voor mensen die op latere leeftijd besluiten het beroep van pedagogisch medewerker te willen uitoefenen, bestaan er erkende opleidingen waarna je aan de slag kunt.

Naar opleidingen en vacatures

Wat is er leuk aan het werk van een pedagogisch medewerker?

Pedagogisch medewerker kinderopvang - Kim Wijnen: “Elke dag in de kinderopvang is anders. Je werkt met verschillende collega’s en er zijn verschillende kinderen op een dag. Elke dag gebeurt er wel iets, dit kan zijn iets leuks, grappigs of iets minder leuks. Je doet elke dag net iets anders met vaste elementen in het dagritme. Je ziet de kinderen binnenkomen en dan naar maximaal 4 jaar zie je ze naar de basisschool gaan. Je ziet hun hele ontwikkeling, het vallen en opstaan, het gelach en het gehuil van de kinderen. Daar doe je het voor.”

Past het beroep van pedagogisch medewerker bij mij?

Hieronder staan de persoonlijkheidskenmerken die passen bij het beroep van pedagogisch medewerker. Bezit jij dezelfde persoonlijkheid? Dan is pedagogisch medewerker misschien wel iets voor jou. Weet je niet goed welke persoonlijkheidskenmerken je hebt? Doe dan hier de gratis beroepskeuzetest

Klik op een kenmerk voor meer uitleg

Sociaal

 • mensen helpen en verzorgen
 • met mensen samenwerken
 • mensen lesgeven en iets bijbrengen
 • servicegericht en dienstverlenend werk

Artistiek

 • mooie dingen maken en ontwerpen
 • creatieve werkzaamheden als schilderen en fotograferen
 • expressief werk als acteren en zingen
 • origineel en fantasievol zijn, dingen op een andere manier bekijken
 • interesse en een voorliefde voor cultuur

 

Hoe groot is de kans dat het beroep van pedagogisch medewerker verdwijnt?

Als gevolg van robotisering verdwijnen er steeds meer beroepen. De kans op robotisering van de werkzaamheden van een pedagogisch medewerker bedraagt 1%. Dat betekent dat de kans zeer klein is dat de taken en werkzaamheden van een pedagogisch medewerker binnen nu en 20 jaar door robots en slimme software zullen worden overgenomen.

 

Wat verdient een pedagogisch medewerker?

Het gemiddeld aangeboden jaarsalaris in vacatures is op dit moment € 38.330,-. In vacatures staan vaak startsalarissen waardoor het aangeboden salaris vaak lager is dan het gemiddeld jaarsalaris. Een pedagogisch medewerker met 10 jaar werkervaring verdient uiteraard meer dan een startend pedagogisch medewerker. Bij de meeste vacatures worden in Nederland geen salarissen genoemd. Dus bij beroepen met weinig vacatures (minder dan 100) kunnen de salarisgegevens onrealistisch hoog of laag zijn. Omdat er dan een gemiddeld jaarsalaris wordt berekend op basis van slechts een paar vacatures waarin wordt vermeld hoeveel je kunt verdienen.

Wat is het aangeboden salaris van een pedagogisch medewerker over een langere periode? Als je kijkt naar de vacatures van nu en die van een maand tot een jaar geleden, dan is het gemiddeld aangeboden jaarsalaris van een pedagogisch medewerker € 31.000. Dat is afgerond bruto € 2.600 per maand. De aangeboden maandsalarissen in vacatures variëren tussen € 2.200 per maand en ongeveer € 2.900 per maand. De laagste salarissen zijn vaak startsalarissen terwijl de hogere salarissen worden geboden voor pedagogisch medewerkers met veel werkervaring.Opleidingen en cursussen pedagogisch medewerker

Pedagogisch medewerker worden? Je competenties vergroten? Bekijk de trainingen, cursussen en opleidingen voor pedagogisch medewerker.

Vacatures pedagogisch medewerker

Wil je solliciteren en ergens gaan werken als pedagogisch medewerker? Bekijk hieronder de vacatures.


Is pedagogisch medewerker niet het juiste beroep voor jou? Onze beroepenzoeker bevat meer dan 1300 veelvoorkomende beroepen!

Vergelijkbare beroepen met kans op werk

Hieronder staan 5 beroepen die ook hoog scoren op de kenmerken artistiek & sociaal. Daarnaast zijn het beroepen waarin over het algemeen voldoende werk is te vinden.

 1. Docent
 2. Trainer
 3. Pedagogisch medewerker
 4. Remedial teacher
 5. Vertaler

Wil je weten welke persoonlijkheidskenmerken en beroepen bij jou passen? Doe dan de beroepentest.