Wil jij pedagogisch medewerker worden? Hieronder zie je welke opleidingen je voor dit beroep kunt volgen en welke vacatures er zijn voor pedagogisch medewerkers. Maar wat doet een pedagogisch medewerker eigenlijk? Als pedagogisch medewerker begeleid je groepen kinderen in de kinderopvang. Dit kunnen kinderen zijn die naar de naschoolse of buitenschoolse opvang (BSO) gaan of kinderen op een crèche of kinderdagverblijf (KDV). Dit kunnen dus zeer jonge kinderen (baby’s en peuters) tot oudere en schoolgaande kinderen t/m 12 jaar oud zijn. Als pedagogisch medewerker ben je verantwoordelijk voor het opstellen en uitvoeren van het activiteitenaanbod. Van gezellig knutselen, hutten bouwen en ‘beestjes’ kijken tot diverse sportactiviteiten. Je houdt daarbij rekening met de verschillende leeftijden, interesses en talenten van de kinderen. Door ze te betrekken bij het samenstellen en uitvoeren van de activiteiten geef je ze verantwoordelijkheid en stimuleer je hun sociale ontwikkeling. Samen met je collega’s zorg je voor een veilige en vertrouwde omgeving. Uiteraard is een goed contact met de ouders/verzorgers en school erg belangrijk. Een pedagogisch medewerker wordt ook wel eens een peuterleidster of medewerker BSO genoemd.
Pedagogisch medewerker kinderopvang - Kim Wijnen: “Elke dag is in de kinderopvang is anders. Je werkt met verschillende collega’s en er zijn verschillende kinderen op een dag. Elke dag gebeurt er wel iets, dit kan zijn iets leuks, grappigs of iets minder leuks. Je doet elke dag net iets anders met vaste elementen in het dagritme. Je ziet de kinderen binnenkomen en dan naar maximaal 4 jaar zie je ze naar de basisschool gaan. Je ziet hun hele ontwikkeling, het vallen en opstaan, het gelach en het gehuil van de kinderen. Daar doe je het voor.”
Hieronder staan 5 beroepen die hoog scoren op de kenmerken artistiek & sociaal. Daarnaast zijn het beroepen waarin over het algemeen voldoende werk is te vinden.
Wil je weten of deze beroepen bij je passen? Doe dan de gratis beroepentest.