Drone piloot worden
 

Drone piloot worden

Drone piloot worden
opleidingsniveau
mbo
kans op robotisering
5%
gemiddeld jaarsalaris
onbekend
vacatures
0
 

Wat doet een drone piloot?

Wat doet een drone piloot? De vlucht van drones besturen en navigeren voor het vervoer van goederen, het maken van opnames of het inspecteren van moeilijk bereikbare plekken op vaak ongeplande routes. Drones worden bijvoorbeeld ingezet voor militaire doeleinden, politiewerk, beveiliging van evenementen, tv- en reclameopnames, inspecties ten behoeve van land- en bosbouw en inspecties van gebouwen. Door de ontwikkeling van drones nemen drone piloten steeds meer werk uit handen van andere beroepen, zoals helikopterpiloten en commerciele piloten. Maar drones worden ook gebruikt voor toepassingen waarvoor nu nog geen beroepen bestaan. Vooral voor het inspecteren van moeilijk bereikbare plekken waar je voorheen niet met een vliegtuig of helikopter bij kon komen. Denk bijvoorbeeld aan het gebruik van drones voor het inspecteren van gewassen in kassen. Het gebruik van drones wordt aan steeds meer regels onderworpen. Als professioneel drone piloot dien je dan ook goed op de hoogte te zijn van deze regels en de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van wet- en regelgeving. Een dronepiloot wordt ook wel een drone-operator of dronevlieger genoemd. Waar werken drone-piloten? Alhoewel het beroep drone piloot een beroep van de toekomst is, zijn er nog niet veel vacatures voor drone piloten. Qua werkzaamheden lijkt het werk van een drone piloot erg op dat van een robot operator.

Naar opleidingen en vacatures

Wat is er leuk aan het werk van een drone piloot?

Jochem Feldberg van The Flying Dutchmen; “Wij maken met onze drones online-films, commercials en short-docs voor uiteenlopende merken en organisaties. Om als bedrijfsmatig drone piloot aan de slag te kunnen moet je wel voldoen aan bepaalde certificeringen en regels die nauw zijn verbonden met de luchtvaart.” Niels Voorn van Dronevlieger.nl zegt over het beroep van dronevlieger; “Als dronevlieger heb je een heel afwisselende baan. Je komt op de meest onverwachte plekken, bent veel buiten en ziet Nederland vanuit een heel ander perspectief.”

Past het beroep van drone piloot bij mij?

Hieronder staan de persoonlijkheidskenmerken die passen bij het beroep van drone piloot. Bezit jij dezelfde persoonlijkheid? Dan is drone piloot misschien wel iets voor jou. Weet je niet goed welke persoonlijkheidskenmerken je hebt? Doe dan hier de gratis beroepskeuzetest

Klik op een kenmerk voor meer uitleg

Realistisch

 • fysiek werk
 • werk waarbij je vuil kan worden
 • machines of apparatuur bedienen
 • in de natuur en/of met dieren werken
 • buiten zijn
 • voertuigen besturen

Ondernemend

 • werkzaamheden initiëren en opstarten
 • mensen aansturen en leiden
 • verantwoordelijkheid nemen en dragen
 • in het bedrijfsleven: werk waarbij je financiële risico’s loopt

Conventioneel

 • werk waarbij het belangrijk is dat je geordend en netjes bent
 • werk waarbij anderen er op kunnen vertrouwen dat je volgens afspraak, zoals overeengekomen werkt
 • werk waarin je risico’s vermijdt

 

Hoe groot is de kans dat het beroep van drone piloot verdwijnt?

Als gevolg van robotisering verdwijnen er steeds meer beroepen. De kans op robotisering van de werkzaamheden van een drone piloot bedraagt 5%. Dat betekent dat de kans klein is dat de taken en werkzaamheden van een drone piloot binnen nu en 20 jaar door robots en slimme software zullen worden overgenomen.

 

Wat verdient een drone piloot?

Het gemiddeld aangeboden jaarsalaris in vacatures is op dit moment onbekend. In vacatures staan vaak startsalarissen waardoor het aangeboden salaris vaak lager is dan het gemiddeld jaarsalaris. Een drone piloot met 10 jaar werkervaring verdient uiteraard meer dan een startend drone piloot. Bij de meeste vacatures worden in Nederland geen salarissen genoemd. Dus bij beroepen met weinig vacatures (minder dan 100) kunnen de salarisgegevens onrealistisch hoog of laag zijn. Omdat er dan een gemiddeld jaarsalaris wordt berekend op basis van slechts een paar vacatures waarin wordt vermeld hoeveel je kunt verdienen.

Opleidingen en cursussen drone piloot

Drone piloot worden? Je competenties vergroten? Bekijk de trainingen, cursussen en opleidingen voor drone piloot.

Vacatures drone piloot

Wil je solliciteren en ergens gaan werken als drone piloot? Bekijk hieronder de vacatures.

Er zijn geen vacatures gevonden voor dit beroep. Ga naar Adzuna.nl voor alle vacatures in Nederland.

Is drone piloot niet het juiste beroep voor jou? Onze beroepenzoeker bevat meer dan 1300 veelvoorkomende beroepen!

Vergelijkbare beroepen met kans op werk

Hieronder staan 5 beroepen die hoog scoren op de kenmerken realistisch & ondernemend. Daarnaast zijn het beroepen waarin over het algemeen voldoende werk is te vinden.

 1. Bouwkundig manager
 2. Sales engineer
 3. Procesoperator
 4. Uitvoerder
 5. Kok

Wil je weten welke ondernemerscompetenties jij hebt? Doe dan de ondernemerstest.