Print operator worden
 

Print operator worden

Print operator worden
opleidingsniveau
mbo
kans op robotisering
83%
gemiddeld jaarsalaris
€ 35.838,-
vacatures
6
 

Wat doet een print operator?

Als drukker of print operator bestaan je werkzaamheden onder andere uit het bedienen en stellen van digitale, hoogdruk-, lithografische, flexogravische, gravuur-, offset- of andere printmachines. Met deze apparatuur bedruk je niet alleen tijdschriften en kranten. Je beheerst ook de druktechnieken voor kleding, behang of verpakkingen. Hiervoor heb je vaak specialistische kennis nodig. Het beroep drukker of operator drukpers wordt soms ook een print operator of drukkerij medewerker genoemd. Een drukker die zich heeft toegelegd op het coördineren van technische werkprocessen, optimaliseren van het printmedia productieproces en zorgt voor de juiste printmedia-uiting wordt een printmediatechnoloog genoemd. Eigenlijk is een printmediatechnoloog een drukker die gebruikt maakt van de modernste technieken in het drukproces en streeft naar het meest optimale resultaat. Je kunt als drukker of printmediatechnoloog bij veel verschillende bedrijven terecht. Denk aan drukkerijen, print- & copyshops, nabewerkingsbedrijven of reclamebureaus.

Naar opleidingen en vacatures

Past het beroep van print operator bij mij?

Hieronder staan de persoonlijkheidskenmerken die passen bij het beroep van print operator. Bezit jij dezelfde persoonlijkheid? Dan is print operator misschien wel iets voor jou. Weet je niet goed welke persoonlijkheidskenmerken je hebt? Doe dan hier de gratis beroepskeuzetest

Klik op een kenmerk voor meer uitleg

Realistisch

 • fysiek werk
 • werk waarbij je vuil kan worden
 • machines of apparatuur bedienen
 • in de natuur en/of met dieren werken
 • buiten zijn
 • voertuigen besturen

Conventioneel

 • werk waarbij het belangrijk is dat je geordend en netjes bent
 • werk waarbij anderen er op kunnen vertrouwen dat je volgens afspraak, zoals overeengekomen werkt
 • werk waarin je risico’s vermijdt

 

Hoe groot is de kans dat het beroep van print operator verdwijnt?

Als gevolg van robotisering verdwijnen er steeds meer beroepen. De kans op robotisering van de werkzaamheden van een print operator bedraagt 83%. Dat betekent dat de kans bovengemiddeld is dat de taken en werkzaamheden van een print operator binnen nu en 20 jaar door robots en slimme software zullen worden overgenomen.

 

Wat verdient een print operator?

Het gemiddeld aangeboden jaarsalaris in vacatures is op dit moment € 35.838,-. In vacatures staan vaak startsalarissen waardoor het aangeboden salaris vaak lager is dan het gemiddeld jaarsalaris. Een print operator met 10 jaar werkervaring verdient uiteraard meer dan een startend print operator. Bij de meeste vacatures worden in Nederland geen salarissen genoemd. Dus bij beroepen met weinig vacatures (minder dan 100) kunnen de salarisgegevens onrealistisch hoog of laag zijn. Omdat er dan een gemiddeld jaarsalaris wordt berekend op basis van slechts een paar vacatures waarin wordt vermeld hoeveel je kunt verdienen.

Opleidingen en cursussen print operator

Print operator worden? Je competenties vergroten? Bekijk de trainingen, cursussen en opleidingen voor print operator.

Vacatures print operator

Wil je solliciteren en ergens gaan werken als print operator? Bekijk hieronder de vacatures.


Is print operator niet het juiste beroep voor jou? Onze beroepenzoeker bevat meer dan 1300 veelvoorkomende beroepen!

Vergelijkbare beroepen met kans op werk

Hieronder staan 5 beroepen die ook hoog scoren op de kenmerken realistisch & conventioneel. Daarnaast zijn het beroepen waarin over het algemeen voldoende werk is te vinden.

 1. Hovenier
 2. Planner
 3. Schilder
 4. Loodgieter
 5. Vrachtwagenchauffeur

Wil je weten welke persoonlijkheidskenmerken en beroepen bij jou passen? Doe dan de beroepentest.