Electrical engineer worden
 

Electrical engineer worden

Electrical engineer worden
opleidingsniveau
hbo
kans op robotisering
10%
gemiddeld jaarsalaris
€ 48.459,-
vacatures
1044
 

Wat doet een electrical engineer?

Als electrical engineer of elektrisch ingenieur bestaan je werkzaamheden uit het onderzoeken, ontwerpen of ontwikkelen van of toezien op de productie en installatie van elektrische apparatuur, onderdelen of systemen. Voor commercieel, industrieel, militair of wetenschappelijk gebruik. Als electrical engineer ben je dus zeer breed opgeleid en kun je op veel verschillende pekken terechtkomen. Vaak werk je op een ontwerpafdeling. Waar je (mede) verantwoordelijk bent voor het elektrisch ontwerp. Vaak moet je ook samenwerken met softwareontwikkelaars en mensen op het gebied van mechatronica. Aan de hand van lay-out tekeningen en functionele specificaties stel je een ontwerp op. Op elektragebied ben je vaak een vraagbaak voor elektriciens en monteurs.

Naar opleidingen en vacatures

Past het beroep van electrical engineer bij mij?

Hieronder staan de persoonlijkheidskenmerken die passen bij het beroep van electrical engineer. Bezit jij dezelfde persoonlijkheid? Dan is electrical engineer misschien wel iets voor jou. Weet je niet goed welke persoonlijkheidskenmerken je hebt? Doe dan hier de gratis beroepskeuzetest

Klik op een kenmerk voor meer uitleg

Intellectueel

 • dingen grondig bestuderen
 • problemen oplossen door middel van analyse
 • specialistisch werk
 • blijvend leren en kennis vergaren
 • wetenschappelijk onderzoek

Realistisch

 • fysiek werk
 • werk waarbij je vuil kan worden
 • machines of apparatuur bedienen
 • in de natuur en/of met dieren werken
 • buiten zijn
 • voertuigen besturen

 

Hoe groot is de kans dat het beroep van electrical engineer verdwijnt?

Als gevolg van robotisering verdwijnen er steeds meer beroepen. De kans op robotisering van de werkzaamheden van een electrical engineer bedraagt 10%. Dat betekent dat de kans klein is dat de taken en werkzaamheden van een electrical engineer binnen nu en 20 jaar door robots en slimme software zullen worden overgenomen.

 

Wat verdient een electrical engineer?

Het gemiddeld aangeboden jaarsalaris in vacatures is op dit moment € 48.459,-. In vacatures staan vaak startsalarissen waardoor het aangeboden salaris vaak lager is dan het gemiddeld jaarsalaris. Een electrical engineer met 10 jaar werkervaring verdient uiteraard meer dan een startend electrical engineer. Bij de meeste vacatures worden in Nederland geen salarissen genoemd. Dus bij beroepen met weinig vacatures (minder dan 100) kunnen de salarisgegevens onrealistisch hoog of laag zijn. Omdat er dan een gemiddeld jaarsalaris wordt berekend op basis van slechts een paar vacatures waarin wordt vermeld hoeveel je kunt verdienen.

Als je kijkt naar een langere periode, dan bedraagt het gemiddeld aangeboden jaarsalaris van een electrical engineer € 44.000. Dat is bruto € 3.700 per maand. De aangeboden maandsalarissen in vacatures variëren tussen € 3.100 per maand en ongeveer € 4.200 per maand. De laagste salarissen zijn vaak startsalarissen terwijl de hogere salarissen worden geboden voor electrical engineers met veel werkervaring.Opleidingen en cursussen electrical engineer

Electrical engineer worden? Je competenties vergroten? Bekijk de trainingen, cursussen en opleidingen voor electrical engineer.

Vacatures electrical engineer

Wil je solliciteren en ergens gaan werken als electrical engineer? Bekijk hieronder de vacatures.


Is electrical engineer niet het juiste beroep voor jou? Onze beroepenzoeker bevat meer dan 1300 veelvoorkomende beroepen!

Vergelijkbare beroepen met kans op werk

Hieronder staan 5 beroepen die ook hoog scoren op de kenmerken realistisch & intellectueel. Daarnaast zijn het beroepen waarin over het algemeen voldoende werk is te vinden.

 1. Monteur elektrotechniek
 2. Technisch operator
 3. Laborant
 4. Product engineer
 5. Teeltspecialist

Wil je weten welke persoonlijkheidskenmerken en beroepen bij jou passen? Doe dan de beroepentest.