Fietskoerier worden
 

Fietskoerier worden

Fietskoerier worden
opleidingsniveau
geen
kans op robotisering
69%
gemiddeld jaarsalaris
onbekend
vacatures
1266
 

Wat doet een fietskoerier?

Als fietskoerier ben je een koerier die pakketjes per fiets bij klanten bezorgt. Dit kan een racefiets zijn maar tegenwoordig bezorgen fietskoeriers ook in speciaal voor hen ontworpen bakfietsen zodat ze ook grotere pakketten kunnen bezorgen. Fietskoeriers worden met name in grotere steden steeds vaker ingezet. Omdat ze minder tot geen last hebben van files en daardoor sneller hun pakketjes kunnen bezorgen. Daarnaast is een fietskoerier ook veel beter voor het milieu en zorgt het voor een groen imago van het bedrijf dat de pakketjes levert. Als fietskoerier moet je bestand zijn tegen regen en kou en over een goede conditie beschikken. In die zin lijkt het beroep van fietskoerier ook een beetje op dat van een topsporter. Als fietskoerier kun je werken voor een traditionele pakketdienst maar er zijn ook steeds meer bedrijven, met name op het gebied van kant-en-klaarmaaltijden, die hun eigen fietskoeriers in dienst hebben.

Naar opleidingen en vacatures

Past het beroep van fietskoerier bij mij?

Hieronder staan de persoonlijkheidskenmerken die passen bij het beroep van fietskoerier. Bezit jij dezelfde persoonlijkheid? Dan is fietskoerier misschien wel iets voor jou. Weet je niet goed welke persoonlijkheidskenmerken je hebt? Doe dan hier de gratis beroepskeuzetest

Klik op een kenmerk voor meer uitleg

Realistisch

 • fysiek werk
 • werk waarbij je vuil kan worden
 • machines of apparatuur bedienen
 • in de natuur en/of met dieren werken
 • buiten zijn
 • voertuigen besturen

Conventioneel

 • werk waarbij het belangrijk is dat je geordend en netjes bent
 • werk waarbij anderen er op kunnen vertrouwen dat je volgens afspraak, zoals overeengekomen werkt
 • werk waarin je risico’s vermijdt

Ondernemend

 • werkzaamheden initiëren en opstarten
 • mensen aansturen en leiden
 • verantwoordelijkheid nemen en dragen
 • in het bedrijfsleven: werk waarbij je financiële risico’s loopt

 

Hoe groot is de kans dat het beroep van fietskoerier verdwijnt?

Als gevolg van robotisering verdwijnen er steeds meer beroepen. De kans op robotisering van de werkzaamheden van een fietskoerier bedraagt 69%. Dat betekent dat de kans gemiddeld is dat de taken en werkzaamheden van een fietskoerier binnen nu en 20 jaar door robots en slimme software zullen worden overgenomen.

 

Wat verdient een fietskoerier?

Het gemiddeld aangeboden jaarsalaris in vacatures is op dit moment onbekend. In vacatures staan vaak startsalarissen waardoor het aangeboden salaris vaak lager is dan het gemiddeld jaarsalaris. Een fietskoerier met 10 jaar werkervaring verdient uiteraard meer dan een startend fietskoerier. Bij de meeste vacatures worden in Nederland geen salarissen genoemd. Dus bij beroepen met weinig vacatures (minder dan 100) kunnen de salarisgegevens onrealistisch hoog of laag zijn. Omdat er dan een gemiddeld jaarsalaris wordt berekend op basis van slechts een paar vacatures waarin wordt vermeld hoeveel je kunt verdienen.

Wat is het aangeboden salaris van een fietskoerier over een langere periode? Als je kijkt naar de vacatures van nu en die van een maand tot een jaar geleden, dan is het gemiddeld aangeboden jaarsalaris van een fietskoerier € 24.000. Dat is afgerond bruto € 2.000 per maand. De aangeboden maandsalarissen in vacatures variëren tussen € 1.700 per maand en ongeveer € 2.300 per maand. De laagste salarissen zijn vaak startsalarissen. Hogere salarissen worden geboden voor fietskoeriers met werkervaring of door werkgevers die bereid zijn meer te betalen voor hetzelfde werk.Opleidingen en cursussen fietskoerier

Fietskoerier worden? Je competenties vergroten? Bekijk de trainingen, cursussen en opleidingen voor fietskoerier.

Vacatures fietskoerier

Wil je solliciteren en ergens gaan werken als fietskoerier? Bekijk hieronder de vacatures.


Is fietskoerier niet het juiste beroep voor jou? Onze beroepenzoeker bevat meer dan 1300 veelvoorkomende beroepen!

Vergelijkbare beroepen met kans op werk

Hieronder staan 5 beroepen die ook hoog scoren op de kenmerken realistisch & conventioneel. Daarnaast zijn het beroepen waarin over het algemeen voldoende werk is te vinden.

 1. Hovenier
 2. Planner
 3. Schilder
 4. Loodgieter
 5. Vrachtwagenchauffeur

Wil je weten welke persoonlijkheidskenmerken en beroepen bij jou passen? Doe dan de beroepentest.