Financieel administratief medewerker worden
 

Financieel administratief medewerker worden

Financieel administratief medewerker worden
opleidingsniveau
mbo
kans op robotisering
98%
gemiddeld jaarsalaris
€ 46.531,-
vacatures
66
 

Wat doet een financieel administratief medewerker?

Wil jij financieel administratief medewerker worden? Hieronder zie je welke opleidingen je voor dit beroep kunt volgen en welke vacatures er zijn voor financieel administratief medewerkers. Maar wat doet een financieel administratief medewerker eigenlijk? Als financieel administratief medewerker ben je, vaak met andere collega’s, verantwoordelijk voor de financiële administratie van een organisatie. Jouw werk kan bijvoorbeeld bestaan uit het zorgen voor de financiële administratie t.b.v. de projecten, het aanleveren van betrouwbare gegevens t.b.v. de rapportages, het verwerken van verkoopfacturen en inkoopfacturen, het optimaal uitvoeren van de debiteuren- en crediteurenadministratie, het juist aanleveren van de mutaties voor de loonadministratie en de ondersteuning bij de maand- en jaarafsluiting. Hiervoor werk je met (online) boekhoudprogramma’s. Andere werkzaamheden kunnen bestaan uit het versturen van betalingsherinneringen voor niet tijdig betaalde facturen. Voor dit werk moet je dus constant numerieke data berekenen, classificeren en bijhouden. Een financieel administratief medewerker wordt ook wel een medewerker boekhouding, boekhoudkundig medewerker, medewerker accountancy en/of controle genoemd. In dit beroep werk je meestal op de afdeling financiële administratie van een bedrijf of bij de overheid.

Hoe word ik een financieel administratief medewerker?

Om financieel administratief medewerker te kunnen worden moet je goed met cijfers kunnen omgaan en heel secuur zijn. Daarnaast wordt er bij de meeste vacatures om een mbo-diploma of hoger op financieel administratief gebied gevraagd. Hiervoor zijn veel opleidingen beschikbaar die vaak ook (gedeeltelijk) online kunt volgen.

Naar opleidingen en vacatures

Past het beroep van financieel administratief medewerker bij mij?

Hieronder staan de persoonlijkheidskenmerken die passen bij het beroep van financieel administratief medewerker. Bezit jij dezelfde persoonlijkheid? Dan is financieel administratief medewerker misschien wel iets voor jou. Weet je niet goed welke persoonlijkheidskenmerken je hebt? Doe dan hier de gratis beroepskeuzetest

Klik op een kenmerk voor meer uitleg

Conventioneel

 • werk waarbij het belangrijk is dat je geordend en netjes bent
 • werk waarbij anderen er op kunnen vertrouwen dat je volgens afspraak, zoals overeengekomen werkt
 • werk waarin je risico’s vermijdt

Ondernemend

 • werkzaamheden initiëren en opstarten
 • mensen aansturen en leiden
 • verantwoordelijkheid nemen en dragen
 • in het bedrijfsleven: werk waarbij je financiële risico’s loopt

 

Hoe groot is de kans dat het beroep van financieel administratief medewerker verdwijnt?

Als gevolg van robotisering verdwijnen er steeds meer beroepen. De kans op robotisering van de werkzaamheden van een financieel administratief medewerker bedraagt 98%. Dat betekent dat de kans zeer groot is dat de taken en werkzaamheden van een financieel administratief medewerker binnen nu en 20 jaar door robots en slimme software zullen worden overgenomen.

 

Wat verdient een financieel administratief medewerker?

Het gemiddeld aangeboden jaarsalaris in vacatures is op dit moment € 46.531,-. In vacatures staan vaak startsalarissen waardoor het aangeboden salaris vaak lager is dan het gemiddeld jaarsalaris. Een financieel administratief medewerker met 10 jaar werkervaring verdient uiteraard meer dan een startend financieel administratief medewerker. Bij de meeste vacatures worden in Nederland geen salarissen genoemd. Dus bij beroepen met weinig vacatures (minder dan 100) kunnen de salarisgegevens onrealistisch hoog of laag zijn. Omdat er dan een gemiddeld jaarsalaris wordt berekend op basis van slechts een paar vacatures waarin wordt vermeld hoeveel je kunt verdienen.

Wat is het aangeboden salaris van een financieel administratief medewerker over een langere periode? Als je kijkt naar de vacatures van nu en die van een maand tot een jaar geleden, dan is het gemiddeld aangeboden jaarsalaris van een financiële medewerker € 31.000. Dat is afgerond bruto € 2.600 per maand. De aangeboden maandsalarissen in vacatures variëren tussen € 2.200 per maand en ongeveer € 3.000 per maand. De laagste salarissen zijn vaak startsalarissen terwijl de hogere salarissen worden geboden voor financieel administratief medewerkers met veel werkervaring.Opleidingen en cursussen financieel administratief medewerker

Financieel administratief medewerker worden? Je competenties vergroten? Bekijk de trainingen, cursussen en opleidingen voor financieel administratief medewerker.

Vacatures financieel administratief medewerker

Wil je solliciteren en ergens gaan werken als financieel administratief medewerker? Bekijk hieronder de vacatures.


Is financieel administratief medewerker niet het juiste beroep voor jou? Onze beroepenzoeker bevat meer dan 1300 veelvoorkomende beroepen!

Vergelijkbare beroepen met kans op werk

Hieronder staan 5 beroepen die ook hoog scoren op de kenmerken ondernemend & conventioneel. Daarnaast zijn het beroepen waarin over het algemeen voldoende werk is te vinden.

 1. Projectmanager
 2. Accountant
 3. Recruiter
 4. Commercieel medewerker
 5. Vertegenwoordiger

Wil je weten welke ondernemerscompetenties jij hebt? Doe dan de ondernemerstest.