Financieel analist worden
 

Financieel analist worden

Financieel analist worden
opleidingsniveau
hbo
kans op robotisering
23%
gemiddeld jaarsalaris
€ 71.960,-
vacatures
8
 

Wat doet een financieel analist?

Een financieel analist analyseert de financiële status van een bedrijf, sector, branche, economie door het verzamelen, bewaken en bestuderen van gegevens en beveelt acties aan. Een financieel analist is vaak werkzaam bij een groot bedrijf, zoals een multinational, waar hij/zij analyses uitvoert ten behoeve van het bedrijf zelf. Een financieel analist kan ook werkzaam zijn als consultant, adviseur. Vaak voor beleggers of pensioenfondsen. Een financieel analist wordt ook vaak aangeduid met de Engelstalige benaming Financial Analyst.

Naar opleidingen en vacatures

Past het beroep van financieel analist bij mij?

Hieronder staan de persoonlijkheidskenmerken die passen bij het beroep van financieel analist. Bezit jij dezelfde persoonlijkheid? Dan is financieel analist misschien wel iets voor jou. Weet je niet goed welke persoonlijkheidskenmerken je hebt? Doe dan hier de gratis beroepskeuzetest

Klik op een kenmerk voor meer uitleg

Conventioneel

 • werk waarbij het belangrijk is dat je geordend en netjes bent
 • werk waarbij anderen er op kunnen vertrouwen dat je volgens afspraak, zoals overeengekomen werkt
 • werk waarin je risico’s vermijdt

Intellectueel

 • dingen grondig bestuderen
 • problemen oplossen door middel van analyse
 • specialistisch werk
 • blijvend leren en kennis vergaren
 • wetenschappelijk onderzoek

Ondernemend

 • werkzaamheden initiëren en opstarten
 • mensen aansturen en leiden
 • verantwoordelijkheid nemen en dragen
 • in het bedrijfsleven: werk waarbij je financiële risico’s loopt

 

Hoe groot is de kans dat het beroep van financieel analist verdwijnt?

Als gevolg van robotisering verdwijnen er steeds meer beroepen. De kans op robotisering van de werkzaamheden van een financieel analist bedraagt 23%. Dat betekent dat de kans gemiddeld is dat de taken en werkzaamheden van een financieel analist binnen nu en 20 jaar door robots en slimme software zullen worden overgenomen.

 

Wat verdient een financieel analist?

Het gemiddeld aangeboden jaarsalaris in vacatures is op dit moment € 71.960,-. In vacatures staan vaak startsalarissen waardoor het aangeboden salaris vaak lager is dan het gemiddeld jaarsalaris. Een financieel analist met 10 jaar werkervaring verdient uiteraard meer dan een startend financieel analist. Bij de meeste vacatures worden in Nederland geen salarissen genoemd. Dus bij beroepen met weinig vacatures (minder dan 100) kunnen de salarisgegevens onrealistisch hoog of laag zijn. Omdat er dan een gemiddeld jaarsalaris wordt berekend op basis van slechts een paar vacatures waarin wordt vermeld hoeveel je kunt verdienen.

Opleidingen en cursussen financieel analist

Financieel analist worden? Je competenties vergroten? Bekijk de trainingen, cursussen en opleidingen voor financieel analist.

Vacatures financieel analist

Wil je solliciteren en ergens gaan werken als financieel analist? Bekijk hieronder de vacatures.


Is financieel analist niet het juiste beroep voor jou? Onze beroepenzoeker bevat meer dan 1300 veelvoorkomende beroepen!

Vergelijkbare beroepen met kans op werk

Hieronder staan 5 beroepen die ook hoog scoren op de kenmerken intellectueel & conventioneel. Daarnaast zijn het beroepen waarin over het algemeen voldoende werk is te vinden.

 1. Software engineer
 2. KYC analist
 3. Programmeur
 4. Jurist
 5. Hacker

Wil je weten welke persoonlijkheidskenmerken en beroepen bij jou passen? Doe dan de beroepentest.