Functioneel beheerder worden
 

Functioneel beheerder worden

Functioneel beheerder worden
opleidingsniveau
hbo
kans op robotisering
4%
gemiddeld jaarsalaris
€ 45.273,-
vacatures
95
 

Wat doet een functioneel beheerder?

Wil jij functioneel beheerder worden? Hieronder zie je welke opleidingen je voor dit beroep kunt volgen en welke vacatures er zijn voor functioneel beheerders. Maar wat doet een functioneel beheerder eigenlijk? Als functioneel beheerder ben je de schakel tussen de gebruikers van software en de softwareontwikkelaars. Als functioneel beheerder zorg je er voor dat gebruikers, m.b.v. van ICT oplossingen, kunnen beschikken over de juiste informatie. Deze ICT oplossingen worden vaak applicaties genoemd. Daarnaast ondersteun je als functioneel beheerder de gebruiker bij het gebruik van applicaties, zorg je voor continuïteit en het optimaal functioneren van applicaties. Je inventariseert wensen en eisen van gebruikers, onderhoudt de documentatie en houdt de procedures in de gaten. De meeste functioneel beheerders hebben een achtergrond als programmeur of informaticus. Het is vooral van belang dat je als functioneel beheerder voldoende kennis hebt van de (on)mogelijkheden van ICT en software zodat je in staat bent om een brug te slaan tussen de ontwikkelaars en gebruikers. Waar werkt een functioneel beheerder? Vaak bij grote organisaties met een eigen ICT afdeling of bij ICT bedrijven die softwarepakketten en applicaties verkopen voor het ondersteunen van bedrijfsprocessen. 

Naar opleidingen en vacatures

Kenmerken functioneel beheerder

Hieronder staan de persoonlijkheidskenmerken die passen bij het beroep van functioneel beheerder. Bezit jij dezelfde persoonlijkheid? Dan is functioneel beheerder misschien wel iets voor jou. Weet je niet goed welke persoonlijkheidskenmerken je hebt? Doe dan hier de gratis beroepskeuzetest

Klik op een kenmerk voor meer uitleg

Ondernemend

 • werkzaamheden initiëren en opstarten
 • mensen aansturen en leiden
 • verantwoordelijkheid nemen en dragen
 • in het bedrijfsleven: werk waarbij je financiële risico’s loopt

Conventioneel

 • werk waarbij het belangrijk is dat je geordend en netjes bent
 • werk waarbij anderen er op kunnen vertrouwen dat je volgens afspraak, zoals overeengekomen werkt
 • werk waarin je risico’s vermijdt

Intellectueel

 • dingen grondig bestuderen
 • problemen oplossen door middel van analyse
 • specialistisch werk
 • blijvend leren en kennis vergaren
 • wetenschappelijk onderzoek

 

Toekomst beroep functioneel beheerder

De kans op robotisering van de werkzaamheden van een functioneel beheerder bedraagt 4%. Dat betekent dat de kans zeer klein is dat de taken en werkzaamheden van een functioneel beheerder binnen nu en 20 jaar door robots en slimme software zullen worden overgenomen.

Opleidingen en cursussen functioneel beheerder

Functioneel beheerder worden? Je competenties vergroten? Bekijk de trainingen, cursussen en opleidingen voor functioneel beheerder.

Vacatures en salarissen functioneel beheerder

Het gemiddeld jaarsalaris van een functioneel beheerder bedraagt € 45.273,-. Bekijk hieronder de vacatures.


Is functioneel beheerder niet het juiste beroep voor jou? Onze beroepenzoeker bevat meer dan 1200 veelvoorkomende beroepen!

Vergelijkbare beroepen met kans op werk

Hieronder staan 5 beroepen die ook hoog scoren op de kenmerken ondernemend & conventioneel. Daarnaast zijn het beroepen waarin over het algemeen voldoende werk is te vinden.

 1. Projectmanager
 2. Accountant
 3. Recruiter
 4. Commercieel medewerker
 5. Vertegenwoordiger

Wil je weten of deze beroepen bij je passen? Doe dan de gratis beroepentest.