Cipier worden
 

Cipier worden

Cipier worden
opleidingsniveau
mbo
kans op robotisering
60%
gemiddeld jaarsalaris
onbekend
vacatures
0
 

Wat doet een cipier?

Als gevangenis beveiliger, cipier of gevangenbewaarder bestaan je werkzaamheden uit het bewaken van gevangenen. In gevangenissen of zogenaamde penitentiaire inrichtingen. Denk bij andere taken en werkzaamheden bijvoorbeeld aan het uitvoeren van fysieke controles, door het fouilleren van personen. De toegang en de aanwezigheid van personen controleren, bijvoorbeeld bij de verplaatsingen van gedetineerden, medewerkers en bezoekers. Gedetineerden alleen of in groep begeleiden en observeren, bijvoorbeeld in de werkplaatsen of tijdens bezoek. Bewakingsopdrachten uitvoeren op een sectie of een leefeenheid. Relevante incidenten en informatie melden bij de directie. Veiligheidsinstallaties inspecteren. Maaltijden uitdelen, kledij rondbrengen, de kantine verzorgen. Vragen van gedetineerden beantwoorden. Wil je cipier worden? Vacatures voor cipiers staan niet op standaard vacaturesites maar op de website van de Dienst Justitiële Inrichtingen. Dit is de dienst die namens de Nederlandse overheid verantwoordelijk is voor de gevangenissen. Bij de overheid noemen ze cipiers complexbeveiligers. En cipiers die gevangen helpen bij hun re-integratie worden een penitentiair inrichtingswerker genoemd.

Naar opleidingen en vacatures

Past het beroep van cipier bij mij?

Hieronder staan de persoonlijkheidskenmerken die passen bij het beroep van cipier. Bezit jij dezelfde persoonlijkheid? Dan is cipier misschien wel iets voor jou. Weet je niet goed welke persoonlijkheidskenmerken je hebt? Doe dan hier de gratis beroepskeuzetest

Klik op een kenmerk voor meer uitleg

Realistisch

 • fysiek werk
 • werk waarbij je vuil kan worden
 • machines of apparatuur bedienen
 • in de natuur en/of met dieren werken
 • buiten zijn
 • voertuigen besturen

Ondernemend

 • werkzaamheden initiëren en opstarten
 • mensen aansturen en leiden
 • verantwoordelijkheid nemen en dragen
 • in het bedrijfsleven: werk waarbij je financiële risico’s loopt

Conventioneel

 • werk waarbij het belangrijk is dat je geordend en netjes bent
 • werk waarbij anderen er op kunnen vertrouwen dat je volgens afspraak, zoals overeengekomen werkt
 • werk waarin je risico’s vermijdt

 

Hoe groot is de kans dat het beroep van cipier verdwijnt?

Als gevolg van robotisering verdwijnen er steeds meer beroepen. De kans op robotisering van de werkzaamheden van een cipier bedraagt 60%. Dat betekent dat de kans gemiddeld is dat de taken en werkzaamheden van een cipier binnen nu en 20 jaar door robots en slimme software zullen worden overgenomen.

 

Wat verdient een cipier?

Het gemiddeld aangeboden jaarsalaris in vacatures is op dit moment onbekend. In vacatures staan vaak startsalarissen waardoor het aangeboden salaris vaak lager is dan het gemiddeld jaarsalaris. Een cipier met 10 jaar werkervaring verdient uiteraard meer dan een startend cipier. Bij de meeste vacatures worden in Nederland geen salarissen genoemd. Dus bij beroepen met weinig vacatures (minder dan 100) kunnen de salarisgegevens onrealistisch hoog of laag zijn. Omdat er dan een gemiddeld jaarsalaris wordt berekend op basis van slechts een paar vacatures waarin wordt vermeld hoeveel je kunt verdienen.

Opleidingen en cursussen cipier

Cipier worden? Je competenties vergroten? Bekijk de trainingen, cursussen en opleidingen voor cipier.

Vacatures cipier

Wil je solliciteren en ergens gaan werken als cipier? Bekijk hieronder de vacatures.

Er zijn geen vacatures gevonden voor dit beroep. Ga naar Adzuna.nl voor alle vacatures in Nederland.

Is cipier niet het juiste beroep voor jou? Onze beroepenzoeker bevat meer dan 1300 veelvoorkomende beroepen!

Vergelijkbare beroepen met kans op werk

Hieronder staan 5 beroepen die hoog scoren op de kenmerken realistisch & ondernemend. Daarnaast zijn het beroepen waarin over het algemeen voldoende werk is te vinden.

 1. Bouwkundig manager
 2. Sales engineer
 3. Procesoperator
 4. Uitvoerder
 5. Kok

Wil je weten welke ondernemerscompetenties jij hebt? Doe dan de ondernemerstest.