Gids worden
 

Gids worden

Gids worden
opleidingsniveau
mbo
kans op robotisering
91%
gemiddeld jaarsalaris
€ 46.930,-
vacatures
49
 

Wat doet een gids?

Als begeleider of gids begeleid je individuen of groepen op sightseeing tours of langs interessante plaatsen en objecten. Denk aan industriële locaties, publieke gebouwen, bijzondere architectuur en musea. Je kunt diverse rondleidingen verzorgen. Meestal weet je al doende of heb je na een cursus of door je achtergrond of opleiding veel kennis van een bepaald onderwerp en kun je daardoor de meeste vragen beantwoorden. Als gids of begeleider zorg je er voor dat iedereen geboeid is. Je weet je toon en stijl dan ook aan je doelgroep (kinderen, zakelijk, ouderen, etc.) aan te passen. Tevens zie je er op toe dat iedereen zich aan de op de locatie geldende regels houdt. Een gids wordt soms ook een rondleider, groepsvoorlichter of medewerker publieksbegeleiding genoemd.

Naar opleidingen en vacatures

Past het beroep van gids bij mij?

Hieronder staan de persoonlijkheidskenmerken die passen bij het beroep van gids. Bezit jij dezelfde persoonlijkheid? Dan is gids misschien wel iets voor jou. Weet je niet goed welke persoonlijkheidskenmerken je hebt? Doe dan hier de gratis beroepskeuzetest

Klik op een kenmerk voor meer uitleg

Sociaal

 • mensen helpen en verzorgen
 • met mensen samenwerken
 • mensen lesgeven en iets bijbrengen
 • servicegericht en dienstverlenend werk

Ondernemend

 • werkzaamheden initiëren en opstarten
 • mensen aansturen en leiden
 • verantwoordelijkheid nemen en dragen
 • in het bedrijfsleven: werk waarbij je financiële risico’s loopt

 

Hoe groot is de kans dat het beroep van gids verdwijnt?

Als gevolg van robotisering verdwijnen er steeds meer beroepen. De kans op robotisering van de werkzaamheden van een gids bedraagt 91%. Dat betekent dat de kans groot is dat de taken en werkzaamheden van een gids binnen nu en 20 jaar door robots en slimme software zullen worden overgenomen.

 

Wat verdient een gids?

Het gemiddeld aangeboden jaarsalaris in vacatures is op dit moment € 46.930,-. In vacatures staan vaak startsalarissen waardoor het aangeboden salaris vaak lager is dan het gemiddeld jaarsalaris. Een gids met 10 jaar werkervaring verdient uiteraard meer dan een startend gids. Bij de meeste vacatures worden in Nederland geen salarissen genoemd. Dus bij beroepen met weinig vacatures (minder dan 100) kunnen de salarisgegevens onrealistisch hoog of laag zijn. Omdat er dan een gemiddeld jaarsalaris wordt berekend op basis van slechts een paar vacatures waarin wordt vermeld hoeveel je kunt verdienen.

Opleidingen en cursussen gids

Gids worden? Je competenties vergroten? Bekijk de trainingen, cursussen en opleidingen voor gids.


Is gids niet het juiste beroep voor jou? Onze beroepenzoeker bevat meer dan 1300 veelvoorkomende beroepen!

Vergelijkbare beroepen met kans op werk

Hieronder staan 5 beroepen die hoog scoren op de kenmerken sociaal & ondernemend. Daarnaast zijn het beroepen waarin over het algemeen voldoende werk is te vinden.

 1. Mediator
 2. Orthopedagoog
 3. Accountmanager
 4. Horecamedewerker
 5. Klantenservicemedewerker

Wil je weten welke ondernemerscompetenties jij hebt? Doe dan de ondernemerstest.