Glasvezelmonteur worden
 

Glasvezelmonteur worden

Glasvezelmonteur worden
opleidingsniveau
mbo
kans op robotisering
49%
gemiddeld jaarsalaris
€ 29.940,-
vacatures
28
 

Wat doet een glasvezelmonteur?

Wil jij glasvezelmonteur worden? Hieronder zie je welke opleidingen je voor dit beroep kunt volgen en welke vacatures er zijn voor glasvezelmonteurs. Maar wat doet een glasvezelmonteur eigenlijk? Werken als glasvezelmonteur betekent dat je verantwoordelijk bent voor de aanleg van en het onderhoud aan glasvezelnetwerken. Je brengt glasvezelbekabeling aan en monteert diverse soorten connectoren. Vaak op basis van tekeningen en technische documentatie. Andere taken en werkzaamheden; aansluitingen maken en lassen, doormeten van de verbindingen (ODTR metingen) en het onderhouden van glasvezelnetwerken. Waar werkt een glasvezelmonteur? Meestal bij gespecialiseerde glasvezelbedrijven die worden ingehuurd voor het aanleggen en onderhouden van glasvezelnetwerken.

Naar opleidingen en vacatures

Past het beroep van glasvezelmonteur bij mij?

Hieronder staan de persoonlijkheidskenmerken die passen bij het beroep van glasvezelmonteur. Bezit jij dezelfde persoonlijkheid? Dan is glasvezelmonteur misschien wel iets voor jou. Weet je niet goed welke persoonlijkheidskenmerken je hebt? Doe dan hier de gratis beroepskeuzetest

Klik op een kenmerk voor meer uitleg

Realistisch

 • fysiek werk
 • werk waarbij je vuil kan worden
 • machines of apparatuur bedienen
 • in de natuur en/of met dieren werken
 • buiten zijn
 • voertuigen besturen

Ondernemend

 • werkzaamheden initiëren en opstarten
 • mensen aansturen en leiden
 • verantwoordelijkheid nemen en dragen
 • in het bedrijfsleven: werk waarbij je financiële risico’s loopt

 

Hoe groot is de kans dat het beroep van glasvezelmonteur verdwijnt?

Als gevolg van robotisering verdwijnen er steeds meer beroepen. De kans op robotisering van de werkzaamheden van een glasvezelmonteur bedraagt 49%. Dat betekent dat de kans gemiddeld is dat de taken en werkzaamheden van een glasvezelmonteur binnen nu en 20 jaar door robots en slimme software zullen worden overgenomen.

 

Wat verdient een glasvezelmonteur?

Het gemiddeld aangeboden jaarsalaris in vacatures is op dit moment € 29.940,-. In vacatures staan vaak startsalarissen waardoor het aangeboden salaris vaak lager is dan het gemiddeld jaarsalaris. Een glasvezelmonteur met 10 jaar werkervaring verdient uiteraard meer dan een startend glasvezelmonteur. Bij de meeste vacatures worden in Nederland geen salarissen genoemd. Dus bij beroepen met weinig vacatures (minder dan 100) kunnen de salarisgegevens onrealistisch hoog of laag zijn. Omdat er dan een gemiddeld jaarsalaris wordt berekend op basis van slechts een paar vacatures waarin wordt vermeld hoeveel je kunt verdienen.

Opleidingen en cursussen glasvezelmonteur

Glasvezelmonteur worden? Je competenties vergroten? Bekijk de trainingen, cursussen en opleidingen voor glasvezelmonteur.

Vacatures glasvezelmonteur

Wil je solliciteren en ergens gaan werken als glasvezelmonteur? Bekijk hieronder de vacatures.


Is glasvezelmonteur niet het juiste beroep voor jou? Onze beroepenzoeker bevat meer dan 1300 veelvoorkomende beroepen!

Vergelijkbare beroepen met kans op werk

Hieronder staan 5 beroepen die hoog scoren op de kenmerken realistisch & ondernemend. Daarnaast zijn het beroepen waarin over het algemeen voldoende werk is te vinden.

 1. Bouwkundig manager
 2. Sales engineer
 3. Procesoperator
 4. Uitvoerder
 5. Kok

Wil je weten welke ondernemerscompetenties jij hebt? Doe dan de ondernemerstest.