Hbo-verpleegkundige worden
 

Hbo-verpleegkundige worden

Hbo-verpleegkundige worden
opleidingsniveau
hbo
kans op robotisering
1%
gemiddeld jaarsalaris
€ 44.845,-
vacatures
215
 

Wat doet een hbo-verpleegkundige?

Als hbo-verpleegkundige bestaan je taken uit het diagnosticeren en behandelen van acute, episodische of chronische ziekten. Je verzorgt patiënten als zelfstandig verpleegkundige of als deel van een zorgteam. Dat kan in ziekenhuis zijn maar bijvoorbeeld ook in de wijkverpleging of een zorginstelling. De specifieke werkzaamheden kunnen erg variëren en zijn afhankelijk van je taken, specialisatie en werkplek. Denk hierbij aan de volgende werkzaamheden. Bevordering van gezondheid of ziektepreventie. Voorschrijven, uitvoeren of interpreteren van diagnostische testen, zoals laboratorium- en röntgenonderzoek. Soms schrijf je ook medicatie voor. Een hbo-verpleegkundige is over het algemeen minder praktijkgericht en beschikt over een grotere theoretische kennis dan een mbo-verpleegkundige. Een hbo-verpleegkundige wordt vaak ook een gespecialiseerd verpleegkundige genoemd.

Hoe word ik een hbo-verpleegkundige?

Hbo-verpleegkundige worden? Je kunt dan een speciale opleiding tot hbo-verpleegkundige volgen. Aan een hogeschool of een online aanbieder met aanvullende stages. Je leert dan de benodigde verpleegkundige vaardigheden. Maar je krijgt in een hbo-verpleegkunde opleiding bijvoorbeeld ook les in klinisch redeneren (vaardigheid om eigen observaties en interpretaties te koppelen aan medische kennis), de sociaal-agogische en psychiatrische kanten van het vak (hoe ga je met mensen om) en de geriatrische zorgverlening (ouderenzorg). Er is veel behoefte aan hbo-verpleegkundigen. Dus de kans op een baan na een opleiding hbo-verpleegkundige is voorlopig erg goed te noemen.

Naar opleidingen en vacatures

Past het beroep van hbo-verpleegkundige bij mij?

Hieronder staan de persoonlijkheidskenmerken die passen bij het beroep van hbo-verpleegkundige. Bezit jij dezelfde persoonlijkheid? Dan is hbo-verpleegkundige misschien wel iets voor jou. Weet je niet goed welke persoonlijkheidskenmerken je hebt? Doe dan hier de gratis beroepskeuzetest

Klik op een kenmerk voor meer uitleg

Sociaal

 • mensen helpen en verzorgen
 • met mensen samenwerken
 • mensen lesgeven en iets bijbrengen
 • servicegericht en dienstverlenend werk

Intellectueel

 • dingen grondig bestuderen
 • problemen oplossen door middel van analyse
 • specialistisch werk
 • blijvend leren en kennis vergaren
 • wetenschappelijk onderzoek

Realistisch

 • fysiek werk
 • werk waarbij je vuil kan worden
 • machines of apparatuur bedienen
 • in de natuur en/of met dieren werken
 • buiten zijn
 • voertuigen besturen

 

Hoe groot is de kans dat het beroep van hbo-verpleegkundige verdwijnt?

Als gevolg van robotisering verdwijnen er steeds meer beroepen. De kans op robotisering van de werkzaamheden van een hbo-verpleegkundige bedraagt 1%. Dat betekent dat de kans zeer klein is dat de taken en werkzaamheden van een hbo-verpleegkundige binnen nu en 20 jaar door robots en slimme software zullen worden overgenomen.

 

Wat verdient een hbo-verpleegkundige?

Het gemiddeld aangeboden jaarsalaris in vacatures is op dit moment € 44.845,-. In vacatures staan vaak startsalarissen waardoor het aangeboden salaris vaak lager is dan het gemiddeld jaarsalaris. Een hbo-verpleegkundige met 10 jaar werkervaring verdient uiteraard meer dan een startend hbo-verpleegkundige. Bij de meeste vacatures worden in Nederland geen salarissen genoemd. Dus bij beroepen met weinig vacatures (minder dan 100) kunnen de salarisgegevens onrealistisch hoog of laag zijn. Omdat er dan een gemiddeld jaarsalaris wordt berekend op basis van slechts een paar vacatures waarin wordt vermeld hoeveel je kunt verdienen.

Vacatures hbo-verpleegkundige

Wil je solliciteren en ergens gaan werken als hbo-verpleegkundige? Bekijk hieronder de vacatures.


Is hbo-verpleegkundige niet het juiste beroep voor jou? Onze beroepenzoeker bevat meer dan 1300 veelvoorkomende beroepen!

Vergelijkbare beroepen met kans op werk

Hieronder staan 5 beroepen die ook hoog scoren op de kenmerken intellectueel & sociaal. Daarnaast zijn het beroepen waarin over het algemeen voldoende werk is te vinden.

Wil je weten welke persoonlijkheidskenmerken en beroepen bij jou passen? Doe dan de beroepentest.