Mbo-verpleegkundige worden
 

Mbo-verpleegkundige worden

Mbo-verpleegkundige worden
opleidingsniveau
mbo
kans op robotisering
1%
gemiddeld jaarsalaris
€ 41.833,-
vacatures
137
 

Wat doet een mbo-verpleegkundige?

Als mbo-verpleegkundige help je mensen die dagelijkse zorg nodig hebben. Als mbo-verpleegkundige kun je te maken krijgen met verschillende soorten patiënten. Denk aan onder mensen met een lichamelijke of verstandelijke beperking, (chronisch) zieken, ouderen, (pasgeboren) kinderen. Je werkplek is bijvoorbeeld in het ziekenhuis, een verpleeg- en verzorgingshuis, de thuiszorg, de gehandicaptenzorg of de geestelijke gezondheidszorg. Een verpleegkundige met een mbo (middelbare opleiding) is meer gericht op de praktijk dan een hbo-verpleegkundige met een hogere beroepsopleiding. Een verpleegkundige wordt vaak ook een verpleger of verpleegster genoemd. Mbo-verpleegkundige worden? Er zijn genoeg opleidingen die je opleiden tot mbo-verpleegkundige. Als schoolverlater kun je via een ROC in de buurt een opleiding volgen. Maar ook voor carrièreswitchers zijn er genoeg mogelijkheden. Bijvoorbeeld via online aanbieders van mbo-verpleegkunde opleidingen. Na je opleiding is de kans heel groot dat je een baan vindt. Er is een groot tekort aan mbo-verpleegkundigen en is het is ook nog eens een toekomstbestendig beroep.

Naar opleidingen en vacatures

Past het beroep van mbo-verpleegkundige bij mij?

Hieronder staan de persoonlijkheidskenmerken die passen bij het beroep van mbo-verpleegkundige. Bezit jij dezelfde persoonlijkheid? Dan is mbo-verpleegkundige misschien wel iets voor jou. Weet je niet goed welke persoonlijkheidskenmerken je hebt? Doe dan hier de gratis beroepskeuzetest

Klik op een kenmerk voor meer uitleg

Sociaal

 • mensen helpen en verzorgen
 • met mensen samenwerken
 • mensen lesgeven en iets bijbrengen
 • servicegericht en dienstverlenend werk

Intellectueel

 • dingen grondig bestuderen
 • problemen oplossen door middel van analyse
 • specialistisch werk
 • blijvend leren en kennis vergaren
 • wetenschappelijk onderzoek

Conventioneel

 • werk waarbij het belangrijk is dat je geordend en netjes bent
 • werk waarbij anderen er op kunnen vertrouwen dat je volgens afspraak, zoals overeengekomen werkt
 • werk waarin je risico’s vermijdt

 

Hoe groot is de kans dat het beroep van mbo-verpleegkundige verdwijnt?

Als gevolg van robotisering verdwijnen er steeds meer beroepen. De kans op robotisering van de werkzaamheden van een mbo-verpleegkundige bedraagt 1%. Dat betekent dat de kans zeer klein is dat de taken en werkzaamheden van een mbo-verpleegkundige binnen nu en 20 jaar door robots en slimme software zullen worden overgenomen.

 

Wat verdient een mbo-verpleegkundige?

Het gemiddeld aangeboden jaarsalaris in vacatures is op dit moment € 41.833,-. In vacatures staan vaak startsalarissen waardoor het aangeboden salaris vaak lager is dan het gemiddeld jaarsalaris. Een mbo-verpleegkundige met 10 jaar werkervaring verdient uiteraard meer dan een startend mbo-verpleegkundige. Bij de meeste vacatures worden in Nederland geen salarissen genoemd. Dus bij beroepen met weinig vacatures (minder dan 100) kunnen de salarisgegevens onrealistisch hoog of laag zijn. Omdat er dan een gemiddeld jaarsalaris wordt berekend op basis van slechts een paar vacatures waarin wordt vermeld hoeveel je kunt verdienen.

Opleidingen en cursussen mbo-verpleegkundige

Mbo-verpleegkundige worden? Je competenties vergroten? Bekijk de trainingen, cursussen en opleidingen voor mbo-verpleegkundige.

Vacatures mbo-verpleegkundige

Wil je solliciteren en ergens gaan werken als mbo-verpleegkundige? Bekijk hieronder de vacatures.


Is mbo-verpleegkundige niet het juiste beroep voor jou? Onze beroepenzoeker bevat meer dan 1300 veelvoorkomende beroepen!

Vergelijkbare beroepen met kans op werk

Hieronder staan 5 beroepen die ook hoog scoren op de kenmerken intellectueel & sociaal. Daarnaast zijn het beroepen waarin over het algemeen voldoende werk is te vinden.

Wil je weten welke persoonlijkheidskenmerken en beroepen bij jou passen? Doe dan de beroepentest.