Headhunter worden
 

Headhunter worden

Headhunter worden
opleidingsniveau
hbo
kans op robotisering
31%
gemiddeld jaarsalaris
€ 45.180,-
vacatures
14
 

Wat doet een headhunter?

Een headhunter is eigenlijk een recruiter die zich heeft gespecialiseerd in het vinden van kandidaten voor topfuncties. Daar waar recruiters zo veel mogelijk kandidaten proberen te vinden voor zo veel mogelijk functies legt een headhunter zich toe op het vinden van die ene top kandidaat voor die ene topfunctie. Omdat het bij recruiters, heel zwart wit gezegd,  om snelheid en kwantiteit gaat, werken zij ook vaak met kandidaten die al hebben aangegeven toe te zijn aan een nieuwe carrièrestap. Headhunters benaderen daarentegen vaak mensen die reeds een specialistische of topfunctie bekleden en zelf nog niet hebben aangegeven weg te willen. Ze moeten als het ware verleid worden om ergens ander te gaan werken. Dit verlangt van de headhunter dat hij of zij qua achtergrond, kennis en werk- en denkniveau met kandidaten en opdrachtgevers moet kunnen praten. De meeste headhunters zijn dus over het algemeen wat ouder en hebben reeds hun sporen verdiend als recruiter of komen uit een vakgebied waarvoor zij mensen ‘hunten’. Het werkterrein van een headhunter wordt ook wel executive search genoemd en een headhunter wordt daarom soms ook wel een executive searcher genoemd.

Naar opleidingen en vacatures

Past het beroep van headhunter bij mij?

Hieronder staan de persoonlijkheidskenmerken die passen bij het beroep van headhunter. Bezit jij dezelfde persoonlijkheid? Dan is headhunter misschien wel iets voor jou. Weet je niet goed welke persoonlijkheidskenmerken je hebt? Doe dan hier de gratis beroepskeuzetest

Klik op een kenmerk voor meer uitleg

Ondernemend

 • werkzaamheden initiëren en opstarten
 • mensen aansturen en leiden
 • verantwoordelijkheid nemen en dragen
 • in het bedrijfsleven: werk waarbij je financiële risico’s loopt

Conventioneel

 • werk waarbij het belangrijk is dat je geordend en netjes bent
 • werk waarbij anderen er op kunnen vertrouwen dat je volgens afspraak, zoals overeengekomen werkt
 • werk waarin je risico’s vermijdt

Sociaal

 • mensen helpen en verzorgen
 • met mensen samenwerken
 • mensen lesgeven en iets bijbrengen
 • servicegericht en dienstverlenend werk

 

Hoe groot is de kans dat het beroep van headhunter verdwijnt?

Als gevolg van robotisering verdwijnen er steeds meer beroepen. De kans op robotisering van de werkzaamheden van een headhunter bedraagt 31%. Dat betekent dat de kans gemiddeld is dat de taken en werkzaamheden van een headhunter binnen nu en 20 jaar door robots en slimme software zullen worden overgenomen.

 

Wat verdient een headhunter?

Het gemiddeld aangeboden jaarsalaris in vacatures is op dit moment € 45.180,-. In vacatures staan vaak startsalarissen waardoor het aangeboden salaris vaak lager is dan het gemiddeld jaarsalaris. Een headhunter met 10 jaar werkervaring verdient uiteraard meer dan een startend headhunter. Bij de meeste vacatures worden in Nederland geen salarissen genoemd. Dus bij beroepen met weinig vacatures (minder dan 100) kunnen de salarisgegevens onrealistisch hoog of laag zijn. Omdat er dan een gemiddeld jaarsalaris wordt berekend op basis van slechts een paar vacatures waarin wordt vermeld hoeveel je kunt verdienen.

Opleidingen en cursussen headhunter

Headhunter worden? Je competenties vergroten? Bekijk de trainingen, cursussen en opleidingen voor headhunter.

Vacatures headhunter

Wil je solliciteren en ergens gaan werken als headhunter? Bekijk hieronder de vacatures.


Is headhunter niet het juiste beroep voor jou? Onze beroepenzoeker bevat meer dan 1300 veelvoorkomende beroepen!

Vergelijkbare beroepen met kans op werk

Hieronder staan 5 beroepen die ook hoog scoren op de kenmerken ondernemend & conventioneel. Daarnaast zijn het beroepen waarin over het algemeen voldoende werk is te vinden.

 1. Projectmanager
 2. Accountant
 3. Recruiter
 4. Commercieel medewerker
 5. Vertegenwoordiger

Wil je weten welke ondernemerscompetenties jij hebt? Doe dan de ondernemerstest.