Hijskraanmachinist worden
 

Hijskraanmachinist worden

Hijskraanmachinist worden
opleidingsniveau
mbo
kans op robotisering
90%
gemiddeld jaarsalaris
€ 38.006,-
vacatures
41
 

Wat doet een hijskraanmachinist?

Een hijskraanmachinist of machinist hijswerk tilt en verplaatst objecten met behulp van verschillende kranen, zoals een mobiele of torenkraan. Hij werkt bij bouwprojecten waar grote en zware materialen worden gebruikt, maar kan ook werkzaam zijn in havens en overslagplaatsen. Een hijskraanmachinist wordt kortweg ook wel een kraanmachinist of kraandrijver genoemd. Als kraanmachinist in de havens wordt dit beroep ook wel medewerker havenoperaties genoemd en bedien je machines om de schepen te laden en te lossen. Ondanks het feit dat een kraanmachinist vaak zware en of grote objecten tilt is het werk zelf een precieze en vaak intellectuele klus. Je moet goed nadenken, mag geen fouten maken en bedient voorzichtig en bedachtzaam apparatuur die de zware klus uitvoeren.

Naar opleidingen en vacatures

Past het beroep van hijskraanmachinist bij mij?

Hieronder staan de persoonlijkheidskenmerken die passen bij het beroep van hijskraanmachinist. Bezit jij dezelfde persoonlijkheid? Dan is hijskraanmachinist misschien wel iets voor jou. Weet je niet goed welke persoonlijkheidskenmerken je hebt? Doe dan hier de gratis beroepskeuzetest

Klik op een kenmerk voor meer uitleg

Realistisch

 • fysiek werk
 • werk waarbij je vuil kan worden
 • machines of apparatuur bedienen
 • in de natuur en/of met dieren werken
 • buiten zijn
 • voertuigen besturen

Conventioneel

 • werk waarbij het belangrijk is dat je geordend en netjes bent
 • werk waarbij anderen er op kunnen vertrouwen dat je volgens afspraak, zoals overeengekomen werkt
 • werk waarin je risico’s vermijdt

Intellectueel

 • dingen grondig bestuderen
 • problemen oplossen door middel van analyse
 • specialistisch werk
 • blijvend leren en kennis vergaren
 • wetenschappelijk onderzoek

 

Hoe groot is de kans dat het beroep van hijskraanmachinist verdwijnt?

Als gevolg van robotisering verdwijnen er steeds meer beroepen. De kans op robotisering van de werkzaamheden van een hijskraanmachinist bedraagt 90%. Dat betekent dat de kans groot is dat de taken en werkzaamheden van een hijskraanmachinist binnen nu en 20 jaar door robots en slimme software zullen worden overgenomen.

 

Wat verdient een hijskraanmachinist?

Het gemiddeld aangeboden jaarsalaris in vacatures is op dit moment € 38.006,-. In vacatures staan vaak startsalarissen waardoor het aangeboden salaris vaak lager is dan het gemiddeld jaarsalaris. Een hijskraanmachinist met 10 jaar werkervaring verdient uiteraard meer dan een startend hijskraanmachinist. Bij de meeste vacatures worden in Nederland geen salarissen genoemd. Dus bij beroepen met weinig vacatures (minder dan 100) kunnen de salarisgegevens onrealistisch hoog of laag zijn. Omdat er dan een gemiddeld jaarsalaris wordt berekend op basis van slechts een paar vacatures waarin wordt vermeld hoeveel je kunt verdienen.

Kijk je naar het salaris wat over een langere periode is aangeboden, dan bedraagt dat voor een hijskraanmachinist gemiddeld € 33.000 per jaar. Dat is bruto € 2.800 per maand. De aangeboden maandsalarissen in vacatures variëren tussen € 2.000 per maand en ongeveer € 3.500 per maand. De laagste salarissen zijn vaak startsalarissen terwijl de hogere salarissen worden geboden voor hijskraanmachinisten met veel werkervaring.Opleidingen en cursussen hijskraanmachinist

Hijskraanmachinist worden? Je competenties vergroten? Bekijk de trainingen, cursussen en opleidingen voor hijskraanmachinist.

Vacatures hijskraanmachinist

Wil je solliciteren en ergens gaan werken als hijskraanmachinist? Bekijk hieronder de vacatures.


Is hijskraanmachinist niet het juiste beroep voor jou? Onze beroepenzoeker bevat meer dan 1300 veelvoorkomende beroepen!

Vergelijkbare beroepen met kans op werk

Hieronder staan 5 beroepen die ook hoog scoren op de kenmerken realistisch & conventioneel. Daarnaast zijn het beroepen waarin over het algemeen voldoende werk is te vinden.

 1. Hovenier
 2. Planner
 3. Schilder
 4. Loodgieter
 5. Vrachtwagenchauffeur

Wil je weten welke persoonlijkheidskenmerken en beroepen bij jou passen? Doe dan de beroepentest.