Hoofdverpleegkundige worden
 

Hoofdverpleegkundige worden

Hoofdverpleegkundige worden
opleidingsniveau
hbo
kans op robotisering
1%
gemiddeld jaarsalaris
onbekend
vacatures
0
 

Wat doet een hoofdverpleegkundige?

Een hoofdverpleegkundige is verpleegkundige en manager ineen. Als hoofdverpleegkundige geef je leiding aan de andere verpleegkundigen en gezondheidswerkers. Maar je voert ook zelf verpleegkundige taken uit. De werkzaamheden die je uitvoert kunnen bestaan uit het plannen, aansturen of coördineren van dagelijkse zorg aan patiënten in een kliniek of zorginstelling. Daarnaast dien je te zorgen voor naleving van vastgesteld beleid, protocollen, reguleringen en vastgestelde standaarden. De scheiding tussen managementwerkzaamheden en zorgwerkzaamheden kan per locatie of werkgever verschillen. In sommige functies zal je wellicht vrijwel alleen een managementrol vervullen terwijl je bij andere zorginstellingen de taak als manager erbij doet. Het aantal vacatures voor hoofdverpleegkundigen is vrij beperkt. In de zorg zijn ze vooral op zoek naar verpleegkundigen die zich vooral bezighouden met zorgwerkzaamheden. Een hoofdverpleegkundige wordt soms ook een verpleegkundige kliniek genoemd.

Naar opleidingen en vacatures

Past het beroep van hoofdverpleegkundige bij mij?

Hieronder staan de persoonlijkheidskenmerken die passen bij het beroep van hoofdverpleegkundige. Bezit jij dezelfde persoonlijkheid? Dan is hoofdverpleegkundige misschien wel iets voor jou. Weet je niet goed welke persoonlijkheidskenmerken je hebt? Doe dan hier de gratis beroepskeuzetest

Klik op een kenmerk voor meer uitleg

Ondernemend

 • werkzaamheden initiëren en opstarten
 • mensen aansturen en leiden
 • verantwoordelijkheid nemen en dragen
 • in het bedrijfsleven: werk waarbij je financiële risico’s loopt

Sociaal

 • mensen helpen en verzorgen
 • met mensen samenwerken
 • mensen lesgeven en iets bijbrengen
 • servicegericht en dienstverlenend werk

Conventioneel

 • werk waarbij het belangrijk is dat je geordend en netjes bent
 • werk waarbij anderen er op kunnen vertrouwen dat je volgens afspraak, zoals overeengekomen werkt
 • werk waarin je risico’s vermijdt

 

Hoe groot is de kans dat het beroep van hoofdverpleegkundige verdwijnt?

Als gevolg van robotisering verdwijnen er steeds meer beroepen. De kans op robotisering van de werkzaamheden van een hoofdverpleegkundige bedraagt 1%. Dat betekent dat de kans zeer klein is dat de taken en werkzaamheden van een hoofdverpleegkundige binnen nu en 20 jaar door robots en slimme software zullen worden overgenomen.

 

Wat verdient een hoofdverpleegkundige?

Het gemiddeld aangeboden jaarsalaris in vacatures is op dit moment onbekend. In vacatures staan vaak startsalarissen waardoor het aangeboden salaris vaak lager is dan het gemiddeld jaarsalaris. Een hoofdverpleegkundige met 10 jaar werkervaring verdient uiteraard meer dan een startend hoofdverpleegkundige. Bij de meeste vacatures worden in Nederland geen salarissen genoemd. Dus bij beroepen met weinig vacatures (minder dan 100) kunnen de salarisgegevens onrealistisch hoog of laag zijn. Omdat er dan een gemiddeld jaarsalaris wordt berekend op basis van slechts een paar vacatures waarin wordt vermeld hoeveel je kunt verdienen.

Opleidingen en cursussen hoofdverpleegkundige

Hoofdverpleegkundige worden? Je competenties vergroten? Bekijk de trainingen, cursussen en opleidingen voor hoofdverpleegkundige.

Vacatures hoofdverpleegkundige

Wil je solliciteren en ergens gaan werken als hoofdverpleegkundige? Bekijk hieronder de vacatures.

Er zijn geen vacatures gevonden voor dit beroep. Ga naar Adzuna.nl voor alle vacatures in Nederland.

Is hoofdverpleegkundige niet het juiste beroep voor jou? Onze beroepenzoeker bevat meer dan 1300 veelvoorkomende beroepen!

Vergelijkbare beroepen met kans op werk

Hieronder staan 5 beroepen die hoog scoren op de kenmerken sociaal & ondernemend. Daarnaast zijn het beroepen waarin over het algemeen voldoende werk is te vinden.

 1. Mediator
 2. Orthopedagoog
 3. Accountmanager
 4. Horecamedewerker
 5. Klantenservicemedewerker

Wil je weten welke ondernemerscompetenties jij hebt? Doe dan de ondernemerstest.