Straatverkoper worden
 

Straatverkoper worden

Straatverkoper worden
opleidingsniveau
mbo
kans op robotisering
94%
gemiddeld jaarsalaris
onbekend
vacatures
0
 

Wat doet een straatverkoper?

Als straatverkoper bestaan je werkzaamheden uit het huis-aan-huis of op straat verkopen van goederen of diensten. Je gaat de straat op voor diverse klanten. Op straat of aan de deur overtuig je mensen van de producten of diensten die je verkoopt. Denk bij producten of diensten aan abonnementen op kranten, deelname aan onderzoeken, contracten met energieleveranciers, abonnementen op maaltijdboxen of andere services maar ook het doneren aan goede doelen. Bij sommige opdrachtgevers krijg je een bonus naarmate je meer verkoopt. Als straatverkoper moet je goed met tegenslag om kunnen gaan en altijd vrolijk blijven zodat je een volgende keer wel een sales kunt realiseren. Een straatverkoper wordt vaak een werver genoemd. Omdat je letterlijk mensen probeert te werven voor he kopen van een product of dienst. Andere benamingen; street recruiter, deur aan deur verkoper, verkoper buitendienst, commercieel medewerker outbound of buitendienst medewerker genoemd. Vroeger werd een straatverkoper ook wel een marskramer of colporteur genoemd. Bij deze traditionele beroepen ging het vooral om de verkoop op straat of huis-aan-huis van kleine producten. Tegenwoordig gaat het bij straatverkoop vooral om abonnementen en diensten.

Naar opleidingen en vacatures

Past het beroep van straatverkoper bij mij?

Hieronder staan de persoonlijkheidskenmerken die passen bij het beroep van straatverkoper. Bezit jij dezelfde persoonlijkheid? Dan is straatverkoper misschien wel iets voor jou. Weet je niet goed welke persoonlijkheidskenmerken je hebt? Doe dan hier de gratis beroepskeuzetest

Klik op een kenmerk voor meer uitleg

Ondernemend

 • werkzaamheden initiëren en opstarten
 • mensen aansturen en leiden
 • verantwoordelijkheid nemen en dragen
 • in het bedrijfsleven: werk waarbij je financiële risico’s loopt

Conventioneel

 • werk waarbij het belangrijk is dat je geordend en netjes bent
 • werk waarbij anderen er op kunnen vertrouwen dat je volgens afspraak, zoals overeengekomen werkt
 • werk waarin je risico’s vermijdt

 

Hoe groot is de kans dat het beroep van straatverkoper verdwijnt?

Als gevolg van robotisering verdwijnen er steeds meer beroepen. De kans op robotisering van de werkzaamheden van een straatverkoper bedraagt 94%. Dat betekent dat de kans groot is dat de taken en werkzaamheden van een straatverkoper binnen nu en 20 jaar door robots en slimme software zullen worden overgenomen.

 

Wat verdient een straatverkoper?

Het gemiddeld aangeboden jaarsalaris in vacatures is op dit moment onbekend. In vacatures staan vaak startsalarissen waardoor het aangeboden salaris vaak lager is dan het gemiddeld jaarsalaris. Een straatverkoper met 10 jaar werkervaring verdient uiteraard meer dan een startend straatverkoper. Bij de meeste vacatures worden in Nederland geen salarissen genoemd. Dus bij beroepen met weinig vacatures (minder dan 100) kunnen de salarisgegevens onrealistisch hoog of laag zijn. Omdat er dan een gemiddeld jaarsalaris wordt berekend op basis van slechts een paar vacatures waarin wordt vermeld hoeveel je kunt verdienen.

Vacatures straatverkoper

Wil je solliciteren en ergens gaan werken als straatverkoper? Bekijk hieronder de vacatures.

Er zijn geen vacatures gevonden voor dit beroep. Ga naar Adzuna.nl voor alle vacatures in Nederland.

Is straatverkoper niet het juiste beroep voor jou? Onze beroepenzoeker bevat meer dan 1300 veelvoorkomende beroepen!

Vergelijkbare beroepen met kans op werk

Hieronder staan 5 beroepen die ook hoog scoren op de kenmerken ondernemend & conventioneel. Daarnaast zijn het beroepen waarin over het algemeen voldoende werk is te vinden.

 1. Projectmanager
 2. Accountant
 3. Recruiter
 4. Commercieel medewerker
 5. Vertegenwoordiger

Wil je weten welke ondernemerscompetenties jij hebt? Doe dan de ondernemerstest.