Schoonmaakmedewerker worden
 

Schoonmaakmedewerker worden

Schoonmaakmedewerker worden
opleidingsniveau
geen
kans op robotisering
69%
gemiddeld jaarsalaris
€ 29.811,-
vacatures
1477
 

Wat doet een schoonmaakmedewerker?

Een schoonmaakmedewerker wordt soms ook een interieurverzorger genoemd. Maar ook een schoonmaker of schoonmaakster. Als schoonmaakmedewerker ben je verantwoordelijk voor het op gezette tijden en volgens afspraak schoon en opgeruimd houden van privéhuishoudens en bedrijfsruimtes als kantoren, hotels, vakantieparken en winkels. Taken kunnen bestaan uit afstoffen, dweilen, stofzuigen, bedden verschonen, ramen lappen, sanitair schoonmaken en soms ook het wassen en strijken van beddengoed. Voor sommige vacatures als schoonmaker wordt een middelbare opleiding gevraagd. Vaak betreft dit dan  schoonmaakwerkzaamheden in de industrie of bijvoorbeeld als gespecialiseerd glazenwasser of graffiti verwijderaar.

Naar opleidingen en vacatures

Past het beroep van schoonmaakmedewerker bij mij?

Hieronder staan de persoonlijkheidskenmerken die passen bij het beroep van schoonmaakmedewerker. Bezit jij dezelfde persoonlijkheid? Dan is schoonmaakmedewerker misschien wel iets voor jou. Weet je niet goed welke persoonlijkheidskenmerken je hebt? Doe dan hier de gratis beroepskeuzetest

Klik op een kenmerk voor meer uitleg

Realistisch

 • fysiek werk
 • werk waarbij je vuil kan worden
 • machines of apparatuur bedienen
 • in de natuur en/of met dieren werken
 • buiten zijn
 • voertuigen besturen

Conventioneel

 • werk waarbij het belangrijk is dat je geordend en netjes bent
 • werk waarbij anderen er op kunnen vertrouwen dat je volgens afspraak, zoals overeengekomen werkt
 • werk waarin je risico’s vermijdt

 

Hoe groot is de kans dat het beroep van schoonmaakmedewerker verdwijnt?

Als gevolg van robotisering verdwijnen er steeds meer beroepen. De kans op robotisering van de werkzaamheden van een schoonmaakmedewerker bedraagt 69%. Dat betekent dat de kans gemiddeld is dat de taken en werkzaamheden van een schoonmaakmedewerker binnen nu en 20 jaar door robots en slimme software zullen worden overgenomen.

 

Wat verdient een schoonmaakmedewerker?

Het gemiddeld aangeboden jaarsalaris in vacatures is op dit moment € 29.811,-. In vacatures staan vaak startsalarissen waardoor het aangeboden salaris vaak lager is dan het gemiddeld jaarsalaris. Een schoonmaakmedewerker met 10 jaar werkervaring verdient uiteraard meer dan een startend schoonmaakmedewerker. Bij de meeste vacatures worden in Nederland geen salarissen genoemd. Dus bij beroepen met weinig vacatures (minder dan 100) kunnen de salarisgegevens onrealistisch hoog of laag zijn. Omdat er dan een gemiddeld jaarsalaris wordt berekend op basis van slechts een paar vacatures waarin wordt vermeld hoeveel je kunt verdienen.

Opleidingen en cursussen schoonmaakmedewerker

Schoonmaakmedewerker worden? Je competenties vergroten? Bekijk de trainingen, cursussen en opleidingen voor schoonmaakmedewerker.

Vacatures schoonmaakmedewerker

Wil je solliciteren en ergens gaan werken als schoonmaakmedewerker? Bekijk hieronder de vacatures.


Is schoonmaakmedewerker niet het juiste beroep voor jou? Onze beroepenzoeker bevat meer dan 1300 veelvoorkomende beroepen!

Vergelijkbare beroepen met kans op werk

Hieronder staan 5 beroepen die ook hoog scoren op de kenmerken realistisch & conventioneel. Daarnaast zijn het beroepen waarin over het algemeen voldoende werk is te vinden.

 1. Hovenier
 2. Planner
 3. Schilder
 4. Loodgieter
 5. Vrachtwagenchauffeur

Wil je weten welke persoonlijkheidskenmerken en beroepen bij jou passen? Doe dan de beroepentest.