Hypotheekadviseur worden
 

Hypotheekadviseur worden

Hypotheekadviseur worden
opleidingsniveau
hbo
kans op robotisering
98%
gemiddeld jaarsalaris
€ 37.966,-
vacatures
8
 

Wat doet een hypotheekadviseur?

Als hypotheekadviseur help je mensen, maar dat kunnen ook bedrijven zijn, aan een hypothecaire lening (hypotheek). Een hypotheeklening is een geldlening met registergoed als onderpand. Een registergoed is een goed dat volgens de wet moet worden ingeschreven in bepaalde registers. Zoals grond, huizen, schepen en vliegtuigen. Door de inschrijving kan iedereen zien aan wie het toebehoort en of er een ander zakelijk recht (bijvoorbeeld een hypotheek) op rust. Als hypotheekadviseur spreek je klanten op kantoor en soms ook thuis en gaat met ze om tafel zitten om hun financiële situatie in kaart te brengen, hun hypotheekwensen te inventariseren en uiteindelijk ook te realiseren. Je helpt ze in het keuzeproces en bent specialist op hypotheekgebied. Daarnaast ben je meestal verantwoordelijk voor het schrijven van een volwaardig voorstel en hypotheekovereenkomst conform de wettelijke eisen. De bekendste en meest voorkomende hypotheekadviseurs helpen mensen bij het financieren van een huis. Waar werken hypotheekadviseurs? Meestal bij banken of gespecialiseerde hypotheekverstrekkers.

Naar opleidingen en vacatures

Past het beroep van hypotheekadviseur bij mij?

Hieronder staan de persoonlijkheidskenmerken die passen bij het beroep van hypotheekadviseur. Bezit jij dezelfde persoonlijkheid? Dan is hypotheekadviseur misschien wel iets voor jou. Weet je niet goed welke persoonlijkheidskenmerken je hebt? Doe dan hier de gratis beroepskeuzetest

Klik op een kenmerk voor meer uitleg

Conventioneel

 • werk waarbij het belangrijk is dat je geordend en netjes bent
 • werk waarbij anderen er op kunnen vertrouwen dat je volgens afspraak, zoals overeengekomen werkt
 • werk waarin je risico’s vermijdt

Ondernemend

 • werkzaamheden initiëren en opstarten
 • mensen aansturen en leiden
 • verantwoordelijkheid nemen en dragen
 • in het bedrijfsleven: werk waarbij je financiële risico’s loopt

Sociaal

 • mensen helpen en verzorgen
 • met mensen samenwerken
 • mensen lesgeven en iets bijbrengen
 • servicegericht en dienstverlenend werk

 

Hoe groot is de kans dat het beroep van hypotheekadviseur verdwijnt?

Als gevolg van robotisering verdwijnen er steeds meer beroepen. De kans op robotisering van de werkzaamheden van een hypotheekadviseur bedraagt 98%. Dat betekent dat de kans zeer groot is dat de taken en werkzaamheden van een hypotheekadviseur binnen nu en 20 jaar door robots en slimme software zullen worden overgenomen.

 

Wat verdient een hypotheekadviseur?

Het gemiddeld aangeboden jaarsalaris in vacatures is op dit moment € 37.966,-. In vacatures staan vaak startsalarissen waardoor het aangeboden salaris vaak lager is dan het gemiddeld jaarsalaris. Een hypotheekadviseur met 10 jaar werkervaring verdient uiteraard meer dan een startend hypotheekadviseur. Bij de meeste vacatures worden in Nederland geen salarissen genoemd. Dus bij beroepen met weinig vacatures (minder dan 100) kunnen de salarisgegevens onrealistisch hoog of laag zijn. Omdat er dan een gemiddeld jaarsalaris wordt berekend op basis van slechts een paar vacatures waarin wordt vermeld hoeveel je kunt verdienen.

Het gemiddeld aangeboden jaarsalaris van een hypotheekadviseur, over een langere periode, bedraagt € 38.000. Dat is bruto € 3.200 per maand. De aangeboden maandsalarissen in vacatures variëren tussen € 2.700 per maand en ongeveer € 3.700 per maand. De laagste salarissen zijn vaak startsalarissen terwijl de hogere salarissen worden geboden voor hypotheekadviseurs met veel werkervaring.Opleidingen en cursussen hypotheekadviseur

Hypotheekadviseur worden? Je competenties vergroten? Bekijk de trainingen, cursussen en opleidingen voor hypotheekadviseur.


Is hypotheekadviseur niet het juiste beroep voor jou? Onze beroepenzoeker bevat meer dan 1300 veelvoorkomende beroepen!

Vergelijkbare beroepen met kans op werk

Hieronder staan 5 beroepen die ook hoog scoren op de kenmerken ondernemend & conventioneel. Daarnaast zijn het beroepen waarin over het algemeen voldoende werk is te vinden.

 1. Projectmanager
 2. Accountant
 3. Recruiter
 4. Commercieel medewerker
 5. Vertegenwoordiger

Wil je weten welke ondernemerscompetenties jij hebt? Doe dan de ondernemerstest.