Douanier worden
 

Douanier worden

Douanier worden
opleidingsniveau
mbo
kans op robotisering
34%
gemiddeld jaarsalaris
onbekend
vacatures
0
 

Wat doet een douanier?

Wil jij douanier worden? Hieronder zie je welke opleidingen je voor dit beroep kunt volgen en welke vacatures er zijn voor douaniers. Maar wat doet een douanier eigenlijk? Een douanier of douanebeambte is iemand die goederen en koopwaar controleert die het land in of uit gaan om overtredingen van douanewetten op te sporen. Vooral om smokkel tegen te gaan en invoerrechten te innen. Een douanier moet dus voorkomen dat mensen verboden spullen meenemen (zoals ivoor, bedreigde dieren of nepartikelen) of dure spullen meenemen zonder daarvoor invoerrechten te hebben betaald. De douanewerkzaamheden in Nederland worden verzorgd door de belastingdienst. In andere landen hebben douaniers ook als taak om de grens te bewaken en hebben ze soms zelfs politierechten. In Nederland wordt de grensbewaking verzorgd door de Koninklijke Marechaussee. De mensen die op luchthavens je paspoort controleren zijn dus in dienst bij de Koninklijke Marechaussee en worden een wachtmeester grensbewaking of marechaussee beveiliger genoemd. De Koninklijke Marechaussee is de militaire politie van Nederland.

Hoe word ik een douanier

Als je douanier wilt worden, zal je in dienst moeten treden bij de belastingdienst. Als je de grens wilt bewaken en immigratiewetten wilt handhaven, moet je een opleiding bij de Koninklijke Marechaussee volgen. Maar je kunt ook vergelijkbare werkzaamheden uitvoeren door een beveiliger te worden.

Naar opleidingen en vacatures

Past het beroep van douanier bij mij?

Hieronder staan de persoonlijkheidskenmerken die passen bij het beroep van douanier. Bezit jij dezelfde persoonlijkheid? Dan is douanier misschien wel iets voor jou. Weet je niet goed welke persoonlijkheidskenmerken je hebt? Doe dan hier de gratis beroepskeuzetest

Klik op een kenmerk voor meer uitleg

Conventioneel

 • werk waarbij het belangrijk is dat je geordend en netjes bent
 • werk waarbij anderen er op kunnen vertrouwen dat je volgens afspraak, zoals overeengekomen werkt
 • werk waarin je risico’s vermijdt

Ondernemend

 • werkzaamheden initiëren en opstarten
 • mensen aansturen en leiden
 • verantwoordelijkheid nemen en dragen
 • in het bedrijfsleven: werk waarbij je financiële risico’s loopt

Realistisch

 • fysiek werk
 • werk waarbij je vuil kan worden
 • machines of apparatuur bedienen
 • in de natuur en/of met dieren werken
 • buiten zijn
 • voertuigen besturen

 

Hoe groot is de kans dat het beroep van douanier verdwijnt?

Als gevolg van robotisering verdwijnen er steeds meer beroepen. De kans op robotisering van de werkzaamheden van een douanier bedraagt 34%. Dat betekent dat de kans gemiddeld is dat de taken en werkzaamheden van een douanier binnen nu en 20 jaar door robots en slimme software zullen worden overgenomen.

 

Wat verdient een douanier?

Het gemiddeld aangeboden jaarsalaris in vacatures is op dit moment onbekend. In vacatures staan vaak startsalarissen waardoor het aangeboden salaris vaak lager is dan het gemiddeld jaarsalaris. Een douanier met 10 jaar werkervaring verdient uiteraard meer dan een startend douanier. Bij de meeste vacatures worden in Nederland geen salarissen genoemd. Dus bij beroepen met weinig vacatures (minder dan 100) kunnen de salarisgegevens onrealistisch hoog of laag zijn. Omdat er dan een gemiddeld jaarsalaris wordt berekend op basis van slechts een paar vacatures waarin wordt vermeld hoeveel je kunt verdienen.

Opleidingen en cursussen douanier

Douanier worden? Je competenties vergroten? Bekijk de trainingen, cursussen en opleidingen voor douanier.

Vacatures douanier

Wil je solliciteren en ergens gaan werken als douanier? Bekijk hieronder de vacatures.

Er zijn geen vacatures gevonden voor dit beroep. Ga naar Adzuna.nl voor alle vacatures in Nederland.

Is douanier niet het juiste beroep voor jou? Onze beroepenzoeker bevat meer dan 1300 veelvoorkomende beroepen!

Vergelijkbare beroepen met kans op werk

Hieronder staan 5 beroepen die ook hoog scoren op de kenmerken ondernemend & conventioneel. Daarnaast zijn het beroepen waarin over het algemeen voldoende werk is te vinden.

 1. Projectmanager
 2. Accountant
 3. Recruiter
 4. Commercieel medewerker
 5. Vertegenwoordiger

Wil je weten welke ondernemerscompetenties jij hebt? Doe dan de ondernemerstest.