Incassomedewerker worden
 

Incassomedewerker worden

Incassomedewerker worden
opleidingsniveau
mbo
kans op robotisering
95%
gemiddeld jaarsalaris
€ 31.965,-
vacatures
16
 

Wat doet een incassomedewerker?

Als incassomedewerker of medewerker incasso beïnvloed je op een proactieve wijze het betaalgedrag van de debiteur (diegene die nog moet betalen). Je incasseert de openstaande vorderingen en bent verantwoordelijk voor het contact met de klanten en debiteuren. Je communiceert over achterstallige rekeningen per e-mail, telefoon of door middel van een persoonlijk bezoek en vraagt daarbij om een betaling. Taken bestaan onder andere uit het ontvangen van betalingen en het bedrag op de rekening van de klant zetten, verklaringen voorbereiden voor de kredietafdeling als de debiteur niet reageert, terugvordering of ontkoppeling van de dienst in gang zetten en gegevens bijhouden van betalingen en de status van rekeningen.

Naar opleidingen en vacatures

Past het beroep van incassomedewerker bij mij?

Hieronder staan de persoonlijkheidskenmerken die passen bij het beroep van incassomedewerker. Bezit jij dezelfde persoonlijkheid? Dan is incassomedewerker misschien wel iets voor jou. Weet je niet goed welke persoonlijkheidskenmerken je hebt? Doe dan hier de gratis beroepskeuzetest

Klik op een kenmerk voor meer uitleg

Conventioneel

 • werk waarbij het belangrijk is dat je geordend en netjes bent
 • werk waarbij anderen er op kunnen vertrouwen dat je volgens afspraak, zoals overeengekomen werkt
 • werk waarin je risico’s vermijdt

Ondernemend

 • werkzaamheden initiëren en opstarten
 • mensen aansturen en leiden
 • verantwoordelijkheid nemen en dragen
 • in het bedrijfsleven: werk waarbij je financiële risico’s loopt

 

Hoe groot is de kans dat het beroep van incassomedewerker verdwijnt?

Als gevolg van robotisering verdwijnen er steeds meer beroepen. De kans op robotisering van de werkzaamheden van een incassomedewerker bedraagt 95%. Dat betekent dat de kans groot is dat de taken en werkzaamheden van een incassomedewerker binnen nu en 20 jaar door robots en slimme software zullen worden overgenomen.

 

Wat verdient een incassomedewerker?

Het gemiddeld aangeboden jaarsalaris in vacatures is op dit moment € 31.965,-. In vacatures staan vaak startsalarissen waardoor het aangeboden salaris vaak lager is dan het gemiddeld jaarsalaris. Een incassomedewerker met 10 jaar werkervaring verdient uiteraard meer dan een startend incassomedewerker. Bij de meeste vacatures worden in Nederland geen salarissen genoemd. Dus bij beroepen met weinig vacatures (minder dan 100) kunnen de salarisgegevens onrealistisch hoog of laag zijn. Omdat er dan een gemiddeld jaarsalaris wordt berekend op basis van slechts een paar vacatures waarin wordt vermeld hoeveel je kunt verdienen.

Opleidingen en cursussen incassomedewerker

Incassomedewerker worden? Je competenties vergroten? Bekijk de trainingen, cursussen en opleidingen voor incassomedewerker.

Vacatures incassomedewerker

Wil je solliciteren en ergens gaan werken als incassomedewerker? Bekijk hieronder de vacatures.


Is incassomedewerker niet het juiste beroep voor jou? Onze beroepenzoeker bevat meer dan 1300 veelvoorkomende beroepen!

Vergelijkbare beroepen met kans op werk

Hieronder staan 5 beroepen die ook hoog scoren op de kenmerken ondernemend & conventioneel. Daarnaast zijn het beroepen waarin over het algemeen voldoende werk is te vinden.

 1. Projectmanager
 2. Accountant
 3. Recruiter
 4. Commercieel medewerker
 5. Vertegenwoordiger

Wil je weten welke ondernemerscompetenties jij hebt? Doe dan de ondernemerstest.