Industrieel ontwerper worden
 

Industrieel ontwerper worden

Industrieel ontwerper worden
opleidingsniveau
hbo
kans op robotisering
4%
gemiddeld jaarsalaris
onbekend
vacatures
1
 

Wat doet een industrieel ontwerper?

Een industrieel ontwerper of industrial designer ontwikkelt en ontwerpt industriële producten. Zoals verlichting, fietsen, huishoudelijke apparatuur, meubels en speelgoed. Een industrieel ontwerper is aan de ene kant artistiek en creatief en aan de andere kant ondernemend ingesteld. Als designer ben je immers bezig met het bedenken van nieuwe producten maar tegelijkertijd moeten deze ook een doel dienen, verkocht kunnen worden en bruikbaar zijn. Het is ook een beroep waarbij je veel met je handen werkt en/of fysiek bezig bent. Waar werkt een industrieel ontwerper? Vaak werken industrieel ontwerpers bij ontwerpafdelingen van een fabrikant of ontwerpstudio. Maar er zijn ook genoeg designers die voor zichzelf werken of zich als zelfstandige laten inhuren. Wordt soms ook een industrieel product ontwerper genoemd.

Naar opleidingen en vacatures

Past het beroep van industrieel ontwerper bij mij?

Hieronder staan de persoonlijkheidskenmerken die passen bij het beroep van industrieel ontwerper. Bezit jij dezelfde persoonlijkheid? Dan is industrieel ontwerper misschien wel iets voor jou. Weet je niet goed welke persoonlijkheidskenmerken je hebt? Doe dan hier de gratis beroepskeuzetest

Klik op een kenmerk voor meer uitleg

Artistiek

 • mooie dingen maken en ontwerpen
 • creatieve werkzaamheden als schilderen en fotograferen
 • expressief werk als acteren en zingen
 • origineel en fantasievol zijn, dingen op een andere manier bekijken
 • interesse en een voorliefde voor cultuur

Ondernemend

 • werkzaamheden initiëren en opstarten
 • mensen aansturen en leiden
 • verantwoordelijkheid nemen en dragen
 • in het bedrijfsleven: werk waarbij je financiële risico’s loopt

Realistisch

 • fysiek werk
 • werk waarbij je vuil kan worden
 • machines of apparatuur bedienen
 • in de natuur en/of met dieren werken
 • buiten zijn
 • voertuigen besturen

 

Hoe groot is de kans dat het beroep van industrieel ontwerper verdwijnt?

Als gevolg van robotisering verdwijnen er steeds meer beroepen. De kans op robotisering van de werkzaamheden van een industrieel ontwerper bedraagt 4%. Dat betekent dat de kans zeer klein is dat de taken en werkzaamheden van een industrieel ontwerper binnen nu en 20 jaar door robots en slimme software zullen worden overgenomen.

 

Wat verdient een industrieel ontwerper?

Het gemiddeld aangeboden jaarsalaris in vacatures is op dit moment onbekend. In vacatures staan vaak startsalarissen waardoor het aangeboden salaris vaak lager is dan het gemiddeld jaarsalaris. Een industrieel ontwerper met 10 jaar werkervaring verdient uiteraard meer dan een startend industrieel ontwerper. Bij de meeste vacatures worden in Nederland geen salarissen genoemd. Dus bij beroepen met weinig vacatures (minder dan 100) kunnen de salarisgegevens onrealistisch hoog of laag zijn. Omdat er dan een gemiddeld jaarsalaris wordt berekend op basis van slechts een paar vacatures waarin wordt vermeld hoeveel je kunt verdienen.

Opleidingen en cursussen industrieel ontwerper

Industrieel ontwerper worden? Je competenties vergroten? Bekijk de trainingen, cursussen en opleidingen voor industrieel ontwerper.

Vacatures industrieel ontwerper

Wil je solliciteren en ergens gaan werken als industrieel ontwerper? Bekijk hieronder de vacatures.


Is industrieel ontwerper niet het juiste beroep voor jou? Onze beroepenzoeker bevat meer dan 1300 veelvoorkomende beroepen!

Vergelijkbare beroepen met kans op werk

Hieronder staan 5 beroepen die ook hoog scoren op de kenmerken artistiek & ondernemend. Daarnaast zijn het beroepen waarin over het algemeen voldoende werk is te vinden.

 1. Entrepreneur
 2. Content marketeer
 3. Illustrator
 4. Kapper
 5. Visual merchandiser

Wil je weten welke ondernemerscompetenties jij hebt? Doe dan de ondernemerstest.