Installateur zonnepanelen worden
 

Installateur zonnepanelen worden

Installateur zonnepanelen worden
opleidingsniveau
vmbo
kans op robotisering
75%
gemiddeld jaarsalaris
€ 29.274,-
vacatures
20
 

Wat doet een installateur zonnepanelen?

Wil jij gebouwen vol leggen met zonnepanelen en meehelpen aan de verduurzaming van de wereld? Dat kan als installateur zonepanelen. Hieronder zie je welke opleidingen je voor dit beroep kunt volgen en welke vacatures er zijn. Maar wat doet een installateur van zonnepanelen eigenlijk? Als monteur zonnepanelen regel jij de montage van de zonnepanelen op schuine en platte daken van woningen en bedrijven. Soms moet je ook panelen in weilanden of andere locaties op de begane grond installeren. Voordat je naar de locatie gaat, moet je de zonnepanelen, de stellage en de verzwaring inladen. Op locatie moeten de zonnepanelen vaak het dak op. Soms werk je hiervoor samen met een kraanwerker. Ter plekke installeer je de panelen, stellingen en de verzwaring, montages op-dak of in-dak en zorg je voor het stekkeren van de bekabeling. Deze werkzaamheden verricht je in overeenstemming met de analyse en schema's van het oppervlak. Meestal zorg je er ook voor dat aan de binnenkant van een gebouw de panelen op een omvormer en het elektriciteitsnet of accu worden aangesloten. Soms moet je voor een project een steiger opbouwen. Een installateur zonnepanelen wordt soms ook wel een monteur duurzame installaties, elektromonteur zonnepanelen of zonnepanelen monteur genoemd.

Hoe word ik een installateur zonnepanelen?

Als installateur van zonnepanelen heb je twee rechterhanden, ben je graag buiten en heb je geen hoogtevrees. Omdat er een groot tekort is aan monteurs van zonnepanelen kan je vaak ook beginnen in een leerwerktraject. Je hebt meteen een baan en tegelijkertijd word je opgeleid tot installateur van zonnepanelen. Wel wordt over het algemeen verlangd dat je technisch aangelegd bent. Maar er zijn op middelbaar niveau ook volwaardige opleidingen tot monteur van duurzame installaties, waaronder zonnepanelen.

Naar opleidingen en vacatures

Past het beroep van installateur zonnepanelen bij mij?

Hieronder staan de persoonlijkheidskenmerken die passen bij het beroep van installateur zonnepanelen. Bezit jij dezelfde persoonlijkheid? Dan is installateur zonnepanelen misschien wel iets voor jou. Weet je niet goed welke persoonlijkheidskenmerken je hebt? Doe dan hier de gratis beroepskeuzetest

Klik op een kenmerk voor meer uitleg

Realistisch

 • fysiek werk
 • werk waarbij je vuil kan worden
 • machines of apparatuur bedienen
 • in de natuur en/of met dieren werken
 • buiten zijn
 • voertuigen besturen

Conventioneel

 • werk waarbij het belangrijk is dat je geordend en netjes bent
 • werk waarbij anderen er op kunnen vertrouwen dat je volgens afspraak, zoals overeengekomen werkt
 • werk waarin je risico’s vermijdt

 

Hoe groot is de kans dat het beroep van installateur zonnepanelen verdwijnt?

Als gevolg van robotisering verdwijnen er steeds meer beroepen. De kans op robotisering van de werkzaamheden van een installateur zonnepanelen bedraagt 75%. Dat betekent dat de kans gemiddeld is dat de taken en werkzaamheden van een installateur zonnepanelen binnen nu en 20 jaar door robots en slimme software zullen worden overgenomen.

 

Wat verdient een installateur zonnepanelen?

Het gemiddeld aangeboden jaarsalaris in vacatures is op dit moment € 29.274,-. In vacatures staan vaak startsalarissen waardoor het aangeboden salaris vaak lager is dan het gemiddeld jaarsalaris. Een installateur zonnepanelen met 10 jaar werkervaring verdient uiteraard meer dan een startend installateur zonnepanelen. Bij de meeste vacatures worden in Nederland geen salarissen genoemd. Dus bij beroepen met weinig vacatures (minder dan 100) kunnen de salarisgegevens onrealistisch hoog of laag zijn. Omdat er dan een gemiddeld jaarsalaris wordt berekend op basis van slechts een paar vacatures waarin wordt vermeld hoeveel je kunt verdienen.

Wat is het aangeboden salaris van een installateur zonnepanelen over een langere periode? Als je kijkt naar de vacatures van nu en die van een maand tot een jaar geleden, dan is het gemiddeld aangeboden jaarsalaris van een installateur zonnepanelen € 32.000. Dat is afgerond bruto € 2.700 per maand. De aangeboden maandsalarissen in vacatures variëren tussen € 2.300 per maand en ongeveer € 3.100 per maand. De laagste salarissen zijn vaak startsalarissen terwijl de hogere salarissen worden geboden voor installateurs zonnepanelen met veel werkervaring.Opleidingen en cursussen installateur zonnepanelen

Installateur zonnepanelen worden? Je competenties vergroten? Bekijk de trainingen, cursussen en opleidingen voor installateur zonnepanelen.

Vacatures installateur zonnepanelen

Wil je solliciteren en ergens gaan werken als installateur zonnepanelen? Bekijk hieronder de vacatures.


Is installateur zonnepanelen niet het juiste beroep voor jou? Onze beroepenzoeker bevat meer dan 1300 veelvoorkomende beroepen!

Vergelijkbare beroepen met kans op werk

Hieronder staan 5 beroepen die ook hoog scoren op de kenmerken realistisch & conventioneel. Daarnaast zijn het beroepen waarin over het algemeen voldoende werk is te vinden.

 1. Hovenier
 2. Planner
 3. Schilder
 4. Loodgieter
 5. Vrachtwagenchauffeur

Wil je weten welke persoonlijkheidskenmerken en beroepen bij jou passen? Doe dan de beroepentest.