Monteur zonnepanelen worden
 

Monteur zonnepanelen worden

Monteur zonnepanelen worden
opleidingsniveau
mbo
kans op robotisering
71%
gemiddeld jaarsalaris
€ 32.700,-
vacatures
42
 

Wat doet een monteur zonnepanelen?

Wil jij zonnepanelen installeren? Hieronder zie je welke opleidingen je voor het beroep van zonnepanelenmonteur kunt volgen en welke vacatures er zijn. Maar wat doet een monteur zonnepanelen eigenlijk? Systemen op zonne-energie installeren of repareren. Dit zijn systemen die zijn bedoeld voor het verzamelen, opslaan en circuleren van door de zon verwarmd water of door de zon opgewekte elektriciteit voor particulier, commercieel of industrieel gebruik. Denk hierbij vooral aan zonnepanelen en zonneboilers. Tot je werkzaamheden behoren ook het uitvoeren van aanpassingen aan- en in de meterkast, installeren van omvormers, kabels leggen, het plaatsen en aansluiten van de zonnepanelen op het dak en verhelpen van storingen. Als monteur zonnepanelen moet je vaak op grote hoogtes werken. Bijvoorbeeld op daken van huizen en fabrieksgebouwen waar de zonnepanelen liggen of geïnstalleerd moeten worden. Je moet dan ook geen hoogtevrees hebben. Als monteur zonnepanelen ben je wel vaak buiten en heb je een afwisselend beroep.

Hoe word ik een monteur zonnepanelen?

Wil je graag zonnepanelen gaan installeren? In vacatures wordt er meestal gevraagd om een technische opleiding of aantoonbare technische werkervaring. Het is zwaar werk waarvoor je vrij fysiek moet zijn. Soms wordt er ook gevraagd om iemand met een rijbewijs, omdat je op veel verschillende plekken, werkt.

Naar opleidingen en vacatures

Past het beroep van monteur zonnepanelen bij mij?

Hieronder staan de persoonlijkheidskenmerken die passen bij het beroep van monteur zonnepanelen. Bezit jij dezelfde persoonlijkheid? Dan is monteur zonnepanelen misschien wel iets voor jou. Weet je niet goed welke persoonlijkheidskenmerken je hebt? Doe dan hier de gratis beroepskeuzetest

Klik op een kenmerk voor meer uitleg

Realistisch

 • fysiek werk
 • werk waarbij je vuil kan worden
 • machines of apparatuur bedienen
 • in de natuur en/of met dieren werken
 • buiten zijn
 • voertuigen besturen

Conventioneel

 • werk waarbij het belangrijk is dat je geordend en netjes bent
 • werk waarbij anderen er op kunnen vertrouwen dat je volgens afspraak, zoals overeengekomen werkt
 • werk waarin je risico’s vermijdt

Intellectueel

 • dingen grondig bestuderen
 • problemen oplossen door middel van analyse
 • specialistisch werk
 • blijvend leren en kennis vergaren
 • wetenschappelijk onderzoek

 

Hoe groot is de kans dat het beroep van monteur zonnepanelen verdwijnt?

Als gevolg van robotisering verdwijnen er steeds meer beroepen. De kans op robotisering van de werkzaamheden van een monteur zonnepanelen bedraagt 71%. Dat betekent dat de kans gemiddeld is dat de taken en werkzaamheden van een monteur zonnepanelen binnen nu en 20 jaar door robots en slimme software zullen worden overgenomen.

 

Wat verdient een monteur zonnepanelen?

Het gemiddeld aangeboden jaarsalaris in vacatures is op dit moment € 32.700,-. In vacatures staan vaak startsalarissen waardoor het aangeboden salaris vaak lager is dan het gemiddeld jaarsalaris. Een monteur zonnepanelen met 10 jaar werkervaring verdient uiteraard meer dan een startend monteur zonnepanelen. Bij de meeste vacatures worden in Nederland geen salarissen genoemd. Dus bij beroepen met weinig vacatures (minder dan 100) kunnen de salarisgegevens onrealistisch hoog of laag zijn. Omdat er dan een gemiddeld jaarsalaris wordt berekend op basis van slechts een paar vacatures waarin wordt vermeld hoeveel je kunt verdienen.

Kijk je naar het salaris wat over een langere periode is aangeboden, dan bedraagt dat voor een monteur zonnepanelen gemiddeld € 35.000 per jaar. Dat is bruto € 2.900 per maand. De aangeboden maandsalarissen in vacatures variëren tussen € 2.500 per maand en ongeveer € 3.300 per maand. De laagste salarissen zijn vaak startsalarissen terwijl de hogere salarissen worden geboden voor monteurs zonnepanelen met veel werkervaring. Door de grote vraag naar monteurs op het gebied van duurzame energie zal het salaris van een monteur zonnepanelen waarschijnlijk alleen maar toenemen.Opleidingen en cursussen monteur zonnepanelen

Monteur zonnepanelen worden? Je competenties vergroten? Bekijk de trainingen, cursussen en opleidingen voor monteur zonnepanelen.

Vacatures monteur zonnepanelen

Wil je solliciteren en ergens gaan werken als monteur zonnepanelen? Bekijk hieronder de vacatures.


Is monteur zonnepanelen niet het juiste beroep voor jou? Onze beroepenzoeker bevat meer dan 1300 veelvoorkomende beroepen!

Vergelijkbare beroepen met kans op werk

Hieronder staan 5 beroepen die ook hoog scoren op de kenmerken realistisch & conventioneel. Daarnaast zijn het beroepen waarin over het algemeen voldoende werk is te vinden.

 1. Hovenier
 2. Planner
 3. Schilder
 4. Loodgieter
 5. Vrachtwagenchauffeur

Wil je weten welke persoonlijkheidskenmerken en beroepen bij jou passen? Doe dan de beroepentest.