Installatiemonteur worden
 

Installatiemonteur worden

Installatiemonteur worden
opleidingsniveau
mbo
kans op robotisering
40%
gemiddeld jaarsalaris
€ 36.071,-
vacatures
398
 

Wat doet een installatiemonteur?

Wil jij installatiemonteur worden? Hieronder zie je welke opleidingen je voor dit beroep kunt volgen en welke vacatures er zijn voor installatiemonteurs. Maar wat doet een installatiemonteur eigenlijk? Als installatiemonteur installeer je zowel eenvoudige als ingewikkelde werktuigkundige installaties en onderdelen daarvan. Denk aan gasinstallatie, rioleringen met beluchting, hemelwater afvoersystemen, warmte terugwin-installaties (WTW-systemen), cv-installaties, verwarmings- en airconditioningssystemen en sanitaire voorzieningen. Vervolgens maak je die installaties gebruiksklaar. Je stelt besturingsprogramma’s in en regelt installaties in. Je werkt in woningen, nieuwbouw, flats en utiliteitsgebouwen zoals ziekenhuizen, kantoorgebouwen en scholen. Een installatiemonteur wordt ook wel een monteur woning, monteur woningbouw of monteur werktuigkundige installaties genoemd.

Hoe word ik een installatiemonteur?

Om installatiemonteur te worden kan je het beste een middelbare opleiding installatietechniek of een andere technische opleiding volgen. Maar er zijn ook werkgevers waarbij je door middel van een werk-leer-traject aan de slag kunt. Je begint dan met het installeren van eenvoudigere installaties en leert al doende het vak en verkrijgt dan ook de benodigde papieren en diploma’s.

Naar opleidingen en vacatures

Past het beroep van installatiemonteur bij mij?

Hieronder staan de persoonlijkheidskenmerken die passen bij het beroep van installatiemonteur. Bezit jij dezelfde persoonlijkheid? Dan is installatiemonteur misschien wel iets voor jou. Weet je niet goed welke persoonlijkheidskenmerken je hebt? Doe dan hier de gratis beroepskeuzetest

Klik op een kenmerk voor meer uitleg

Realistisch

 • fysiek werk
 • werk waarbij je vuil kan worden
 • machines of apparatuur bedienen
 • in de natuur en/of met dieren werken
 • buiten zijn
 • voertuigen besturen

Conventioneel

 • werk waarbij het belangrijk is dat je geordend en netjes bent
 • werk waarbij anderen er op kunnen vertrouwen dat je volgens afspraak, zoals overeengekomen werkt
 • werk waarin je risico’s vermijdt

Intellectueel

 • dingen grondig bestuderen
 • problemen oplossen door middel van analyse
 • specialistisch werk
 • blijvend leren en kennis vergaren
 • wetenschappelijk onderzoek

 

Hoe groot is de kans dat het beroep van installatiemonteur verdwijnt?

Als gevolg van robotisering verdwijnen er steeds meer beroepen. De kans op robotisering van de werkzaamheden van een installatiemonteur bedraagt 40%. Dat betekent dat de kans gemiddeld is dat de taken en werkzaamheden van een installatiemonteur binnen nu en 20 jaar door robots en slimme software zullen worden overgenomen.

 

Wat verdient een installatiemonteur?

Het gemiddeld aangeboden jaarsalaris in vacatures is op dit moment € 36.071,-. In vacatures staan vaak startsalarissen waardoor het aangeboden salaris vaak lager is dan het gemiddeld jaarsalaris. Een installatiemonteur met 10 jaar werkervaring verdient uiteraard meer dan een startend installatiemonteur. Bij de meeste vacatures worden in Nederland geen salarissen genoemd. Dus bij beroepen met weinig vacatures (minder dan 100) kunnen de salarisgegevens onrealistisch hoog of laag zijn. Omdat er dan een gemiddeld jaarsalaris wordt berekend op basis van slechts een paar vacatures waarin wordt vermeld hoeveel je kunt verdienen.

Wat is het aangeboden salaris van een installatiemonteur over een langere periode? Als je kijkt naar de vacatures van nu en die van een maand tot een jaar geleden, dan is het gemiddeld aangeboden jaarsalaris van een installatiemonteur € 32.000. Dat is afgerond bruto € 2.700 per maand. De aangeboden maandsalarissen in vacatures variëren tussen € 2.300 per maand en ongeveer € 3.100 per maand. De laagste salarissen zijn vaak startsalarissen terwijl de hogere salarissen worden geboden voor installatiemonteurs met veel werkervaring.Opleidingen en cursussen installatiemonteur

Installatiemonteur worden? Je competenties vergroten? Bekijk de trainingen, cursussen en opleidingen voor installatiemonteur.

Vacatures installatiemonteur

Wil je solliciteren en ergens gaan werken als installatiemonteur? Bekijk hieronder de vacatures.


Is installatiemonteur niet het juiste beroep voor jou? Onze beroepenzoeker bevat meer dan 1300 veelvoorkomende beroepen!

Vergelijkbare beroepen met kans op werk

Hieronder staan 5 beroepen die ook hoog scoren op de kenmerken realistisch & conventioneel. Daarnaast zijn het beroepen waarin over het algemeen voldoende werk is te vinden.

 1. Hovenier
 2. Planner
 3. Schilder
 4. Loodgieter
 5. Vrachtwagenchauffeur

Wil je weten welke persoonlijkheidskenmerken en beroepen bij jou passen? Doe dan de beroepentest.