Installatiemonteur worden
 

Installatiemonteur worden

Installatiemonteur worden
opleidingsniveau
mbo
kans op robotisering
40%
gemiddeld jaarsalaris
€ 31.975,-
vacatures
1199
 

Wat doet een installatiemonteur?

Wil jij installatiemonteur worden? Hieronder zie je welke opleidingen je voor dit beroep kunt volgen en welke vacatures er zijn voor installatiemonteurs. Maar wat doet een installatiemonteur eigenlijk? Als installatiemonteur installeer je zowel eenvoudige als ingewikkelde werktuigkundige installaties en onderdelen daarvan. Denk aan gasinstallatie, rioleringen met beluchting, hemelwater afvoersystemen, warmte terugwin-installaties (WTW-systemen), cv-installaties, verwarmings- en airconditioningssystemen en sanitaire voorzieningen. Vervolgens maak je die installaties gebruiksklaar. Je stelt besturingsprogramma’s in en regelt installaties in. Je werkt in woningen, nieuwbouw, flats en utiliteitsgebouwen zoals ziekenhuizen, kantoorgebouwen en scholen. Een installatiemonteur wordt ook wel een monteur woning, monteur woningbouw of monteur werktuigkundige installaties genoemd.

Hoe word ik een installatiemonteur?

Om installatiemonteur te worden kan je het beste een middelbare opleiding installatietechniek of een andere technische opleiding volgen. Maar er zijn ook werkgevers waarbij je door middel van een werk-leer-traject aan de slag kunt. Je begint dan met het installeren van eenvoudigere installaties en leert al doende het vak en verkrijgt dan ook de benodigde papieren en diploma’s.

Naar opleidingen en vacatures

Past het beroep van installatiemonteur bij mij?

Hieronder staan de persoonlijkheidskenmerken die passen bij het beroep van installatiemonteur. Bezit jij dezelfde persoonlijkheid? Dan is installatiemonteur misschien wel iets voor jou. Weet je niet goed welke persoonlijkheidskenmerken je hebt? Doe dan hier de gratis beroepskeuzetest

Klik op een kenmerk voor meer uitleg

Realistisch

 • fysiek werk
 • werk waarbij je vuil kan worden
 • machines of apparatuur bedienen
 • in de natuur en/of met dieren werken
 • buiten zijn
 • voertuigen besturen

Conventioneel

 • werk waarbij het belangrijk is dat je geordend en netjes bent
 • werk waarbij anderen er op kunnen vertrouwen dat je volgens afspraak, zoals overeengekomen werkt
 • werk waarin je risico’s vermijdt

Intellectueel

 • dingen grondig bestuderen
 • problemen oplossen door middel van analyse
 • specialistisch werk
 • blijvend leren en kennis vergaren
 • wetenschappelijk onderzoek

 

Toekomst beroep installatiemonteur

De kans op robotisering van de werkzaamheden van een installatiemonteur bedraagt 40%. Dat betekent dat de kans gemiddeld is dat de taken en werkzaamheden van een installatiemonteur binnen nu en 20 jaar door robots en slimme software zullen worden overgenomen.

Opleidingen en cursussen installatiemonteur

Installatiemonteur worden? Je competenties vergroten? Bekijk de trainingen, cursussen en opleidingen voor installatiemonteur.

Vacatures en salarissen installatiemonteur

Het gemiddeld jaarsalaris van een installatiemonteur bedraagt € 31.975,-. Bekijk hieronder de vacatures.


Is installatiemonteur niet het juiste beroep voor jou? Onze beroepenzoeker bevat meer dan 1200 veelvoorkomende beroepen!

Vergelijkbare beroepen met kans op werk

Hieronder staan 5 beroepen die ook hoog scoren op de kenmerken realistisch & conventioneel. Daarnaast zijn het beroepen waarin over het algemeen voldoende werk is te vinden.

 1. Hovenier
 2. Planner
 3. Schilder
 4. Loodgieter
 5. Vrachtwagenchauffeur

Wil je weten welke persoonlijkheidskenmerken en beroepen bij jou passen? Doe dan de beroepentest.