Journalist worden
 

Journalist worden

Journalist worden
opleidingsniveau
hbo
kans op robotisering
11%
gemiddeld jaarsalaris
onbekend
vacatures
0
 

Wat doet een journalist?

Wil jij journalist worden? Hieronder zie je welke opleidingen je voor dit beroep kunt volgen en welke vacatures er zijn voor journalisten. Maar wat doet een journalist eigenlijk? Werken als journalist betekent dat je feiten m.b.t. relevante gebeurtenissen d.m.v. interviews, onderzoek of observatie verzamelt en analyseert en dit vervolgens publiceert in een nieuwsmedium. Dit wordt ook wel journalistiek genoemd. Als journalist maak en schrijf je artikelen en reportages voor kranten, tijdschriften, radio, internet of televisie. Een journalist die vaak de deur uit gaat om het nieuws op locatie te verslaan, wordt soms ook een verslaggever of reporter genoemd. Het werk van een journalist wordt vaak beoordeeld en eventueel aangepast door een redacteur van een nieuwsmedium. Er zijn echter ook redacteuren die vanachter hun bureau nieuws maken en vergaren en daardoor zowel journalist als redacteur zijn. Waar werkt een journalist? Veel journalisten zijn zelfstandig en laten zich inhuren door nieuwsorganisaties als kranten en nieuwsprogramma’s maar er zijn ook genoeg journalisten die in loondienst werken voor dezelfde type organisaties. Een journalist die veel onderzoek verricht en hier een groot artikel of een reeks van artikelen over publiceert, wordt een onderzoeksjournalist genoemd.

Naar opleidingen en vacatures

Past het beroep van journalist bij mij?

Hieronder staan de persoonlijkheidskenmerken die passen bij het beroep van journalist. Bezit jij dezelfde persoonlijkheid? Dan is journalist misschien wel iets voor jou. Weet je niet goed welke persoonlijkheidskenmerken je hebt? Doe dan hier de gratis beroepskeuzetest

Klik op een kenmerk voor meer uitleg

Artistiek

 • mooie dingen maken en ontwerpen
 • creatieve werkzaamheden als schilderen en fotograferen
 • expressief werk als acteren en zingen
 • origineel en fantasievol zijn, dingen op een andere manier bekijken
 • interesse en een voorliefde voor cultuur

Ondernemend

 • werkzaamheden initiëren en opstarten
 • mensen aansturen en leiden
 • verantwoordelijkheid nemen en dragen
 • in het bedrijfsleven: werk waarbij je financiële risico’s loopt

Intellectueel

 • dingen grondig bestuderen
 • problemen oplossen door middel van analyse
 • specialistisch werk
 • blijvend leren en kennis vergaren
 • wetenschappelijk onderzoek

 

Hoe groot is de kans dat het beroep van journalist verdwijnt?

Als gevolg van robotisering verdwijnen er steeds meer beroepen. De kans op robotisering van de werkzaamheden van een journalist bedraagt 11%. Dat betekent dat de kans onder gemiddeld is dat de taken en werkzaamheden van een journalist binnen nu en 20 jaar door robots en slimme software zullen worden overgenomen.

 

Wat verdient een journalist?

Het gemiddeld aangeboden jaarsalaris in vacatures is op dit moment onbekend. In vacatures staan vaak startsalarissen waardoor het aangeboden salaris vaak lager is dan het gemiddeld jaarsalaris. Een journalist met 10 jaar werkervaring verdient uiteraard meer dan een startend journalist. Bij de meeste vacatures worden in Nederland geen salarissen genoemd. Dus bij beroepen met weinig vacatures (minder dan 100) kunnen de salarisgegevens onrealistisch hoog of laag zijn. Omdat er dan een gemiddeld jaarsalaris wordt berekend op basis van slechts een paar vacatures waarin wordt vermeld hoeveel je kunt verdienen.

Opleidingen en cursussen journalist

Journalist worden? Je competenties vergroten? Bekijk de trainingen, cursussen en opleidingen voor journalist.

Vacatures journalist

Wil je solliciteren en ergens gaan werken als journalist? Bekijk hieronder de vacatures.

Er zijn geen vacatures gevonden voor dit beroep. Ga naar Adzuna.nl voor alle vacatures in Nederland.

Is journalist niet het juiste beroep voor jou? Onze beroepenzoeker bevat meer dan 1300 veelvoorkomende beroepen!

Vergelijkbare beroepen met kans op werk

Hieronder staan 5 beroepen die ook hoog scoren op de kenmerken artistiek & ondernemend. Daarnaast zijn het beroepen waarin over het algemeen voldoende werk is te vinden.

 1. Entrepreneur
 2. Content marketeer
 3. Illustrator
 4. Kapper
 5. Visual merchandiser

Wil je weten welke ondernemerscompetenties jij hebt? Doe dan de ondernemerstest.