Kapitein worden
 

Kapitein worden

Kapitein worden
opleidingsniveau
hbo
kans op robotisering
27%
gemiddeld jaarsalaris
€ 36.354,-
vacatures
37
 

Wat doet een kapitein?

Een scheepskapitein of kapitein zeevaart is aan boord van een schip de gezagvoerder en daarmee de eindverantwoordelijke aan boord. Een kapitein voert het bevel over zeewaardige schepen. Dit kan bijvoorbeeld een cruiseschip, tanker of vrachtschip zijn. Als kapitein onderhoud je de contacten met de verschillende instanties die je tegenkomt op je reis. Daarnaast ben je het eerste aanspreekpunt van de rederij. Als kapitein ben onder andere verantwoordelijk voor de navigatie, leiding geven aan de bemanning, communicatie met andere schepen en de wal, de lading en het lossen en inladen hiervan. De meeste van deze activiteiten worden gecoördineerd en aangestuurd door de scheepsofficieren, zoals de eerste en tweede stuurman, die verantwoording aan je afleggen over hun werkzaamheden. Als een kapitein onverhoopt ziek is of om een andere reden niet het gezag kan voeren, zal hij of zij dit overdragen aan de eerste stuurman die om die reden ook vaak plaatsvervangend kapitein wordt genoemd. Een kapitein in de binnenvaart wordt een schipper of kapitein binnenvaart genoemd. 

Naar opleidingen en vacatures

Past het beroep van kapitein bij mij?

Hieronder staan de persoonlijkheidskenmerken die passen bij het beroep van kapitein. Bezit jij dezelfde persoonlijkheid? Dan is kapitein misschien wel iets voor jou. Weet je niet goed welke persoonlijkheidskenmerken je hebt? Doe dan hier de gratis beroepskeuzetest

Klik op een kenmerk voor meer uitleg

Ondernemend

 • werkzaamheden initiëren en opstarten
 • mensen aansturen en leiden
 • verantwoordelijkheid nemen en dragen
 • in het bedrijfsleven: werk waarbij je financiële risico’s loopt

Realistisch

 • fysiek werk
 • werk waarbij je vuil kan worden
 • machines of apparatuur bedienen
 • in de natuur en/of met dieren werken
 • buiten zijn
 • voertuigen besturen

 

Hoe groot is de kans dat het beroep van kapitein verdwijnt?

Als gevolg van robotisering verdwijnen er steeds meer beroepen. De kans op robotisering van de werkzaamheden van een kapitein bedraagt 27%. Dat betekent dat de kans gemiddeld is dat de taken en werkzaamheden van een kapitein binnen nu en 20 jaar door robots en slimme software zullen worden overgenomen.

 

Wat verdient een kapitein?

Het gemiddeld aangeboden jaarsalaris in vacatures is op dit moment € 36.354,-. In vacatures staan vaak startsalarissen waardoor het aangeboden salaris vaak lager is dan het gemiddeld jaarsalaris. Een kapitein met 10 jaar werkervaring verdient uiteraard meer dan een startend kapitein. Bij de meeste vacatures worden in Nederland geen salarissen genoemd. Dus bij beroepen met weinig vacatures (minder dan 100) kunnen de salarisgegevens onrealistisch hoog of laag zijn. Omdat er dan een gemiddeld jaarsalaris wordt berekend op basis van slechts een paar vacatures waarin wordt vermeld hoeveel je kunt verdienen.

Opleidingen en cursussen kapitein

Kapitein worden? Je competenties vergroten? Bekijk de trainingen, cursussen en opleidingen voor kapitein.


Is kapitein niet het juiste beroep voor jou? Onze beroepenzoeker bevat meer dan 1300 veelvoorkomende beroepen!

Vergelijkbare beroepen met kans op werk

Hieronder staan 5 beroepen die hoog scoren op de kenmerken realistisch & ondernemend. Daarnaast zijn het beroepen waarin over het algemeen voldoende werk is te vinden.

 1. Bouwkundig manager
 2. Sales engineer
 3. Procesoperator
 4. Uitvoerder
 5. Kok

Wil je weten welke ondernemerscompetenties jij hebt? Doe dan de ondernemerstest.