Nanny worden
 

Nanny worden

Nanny worden
opleidingsniveau
mbo
kans op robotisering
8%
gemiddeld jaarsalaris
€ 35.448,-
vacatures
4948
 

Wat doet een nanny?

Als kindermeisje of nanny bestaan je werkzaamheden uit het verzorgen van kinderen in privéhuishoudens en hulp en deskundigheid bieden aan ouders om te voldoen aan de fysieke, emotionele, intellectuele en sociale behoeften van kinderen. Taken kunnen bestaan uit het voorbereiden en klaarmaken van maaltijden, de was doen, organiseren van spelactiviteiten en uitstapjes, tot de orde roepen, voor intellectuele uitdaging zorgen, taalactiviteiten en vervoer organiseren. Wat je moet doen en hoe je met de kinderen moet omgaan, hangt ook heel erg af van de ouders. Als nanny moet je hiermee om kunnen gaan en dat vraagt een zekere flexibiliteit. Ook qua werktijden kunnen je werkweken erg variëren. Als ouders bijvoorbeeld op reis zijn voor hun werk kan het voorkomen dat je vaker aanwezig dient te zijn. Sommige nanny’s gaan ook mee op vakantie. Een nanny wordt in het Nederlands vaak vertaald naar oppas. Het werk van een oppas lijkt erg op dat van een nanny. Alleen is een oppas vaak minder lang aanwezig in het gezin. Een oppas kan ook iemand zijn die tegen betaling op de kinderen oppast als de ouders/verzorgers een paar uur weg zijn.

Naar opleidingen en vacatures

Past het beroep van nanny bij mij?

Hieronder staan de persoonlijkheidskenmerken die passen bij het beroep van nanny. Bezit jij dezelfde persoonlijkheid? Dan is nanny misschien wel iets voor jou. Weet je niet goed welke persoonlijkheidskenmerken je hebt? Doe dan hier de gratis beroepskeuzetest

Klik op een kenmerk voor meer uitleg

Sociaal

 • mensen helpen en verzorgen
 • met mensen samenwerken
 • mensen lesgeven en iets bijbrengen
 • servicegericht en dienstverlenend werk

Artistiek

 • mooie dingen maken en ontwerpen
 • creatieve werkzaamheden als schilderen en fotograferen
 • expressief werk als acteren en zingen
 • origineel en fantasievol zijn, dingen op een andere manier bekijken
 • interesse en een voorliefde voor cultuur

Ondernemend

 • werkzaamheden initiëren en opstarten
 • mensen aansturen en leiden
 • verantwoordelijkheid nemen en dragen
 • in het bedrijfsleven: werk waarbij je financiële risico’s loopt

 

Hoe groot is de kans dat het beroep van nanny verdwijnt?

Als gevolg van robotisering verdwijnen er steeds meer beroepen. De kans op robotisering van de werkzaamheden van een nanny bedraagt 8%. Dat betekent dat de kans klein is dat de taken en werkzaamheden van een nanny binnen nu en 20 jaar door robots en slimme software zullen worden overgenomen.

 

Wat verdient een nanny?

Het gemiddeld aangeboden jaarsalaris in vacatures is op dit moment € 35.448,-. In vacatures staan vaak startsalarissen waardoor het aangeboden salaris vaak lager is dan het gemiddeld jaarsalaris. Een nanny met 10 jaar werkervaring verdient uiteraard meer dan een startend nanny. Bij de meeste vacatures worden in Nederland geen salarissen genoemd. Dus bij beroepen met weinig vacatures (minder dan 100) kunnen de salarisgegevens onrealistisch hoog of laag zijn. Omdat er dan een gemiddeld jaarsalaris wordt berekend op basis van slechts een paar vacatures waarin wordt vermeld hoeveel je kunt verdienen.

Wat is het aangeboden salaris van een nanny over een langere periode? Als je kijkt naar de vacatures van nu en die van een maand tot een jaar geleden, dan is het gemiddeld aangeboden jaarsalaris van een nanny € 32.000. Dat is afgerond bruto € 2.700 per maand. De aangeboden maandsalarissen in vacatures variëren tussen € 2.300 per maand en ongeveer € 3.100 per maand. De laagste salarissen zijn vaak startsalarissen terwijl de hogere salarissen worden geboden voor nanny’s met veel werkervaring.Opleidingen en cursussen nanny

Nanny worden? Je competenties vergroten? Bekijk de trainingen, cursussen en opleidingen voor nanny.


Is nanny niet het juiste beroep voor jou? Onze beroepenzoeker bevat meer dan 1300 veelvoorkomende beroepen!

Vergelijkbare beroepen met kans op werk

Hieronder staan 5 beroepen die ook hoog scoren op de kenmerken artistiek & sociaal. Daarnaast zijn het beroepen waarin over het algemeen voldoende werk is te vinden.

 1. Docent
 2. Trainer
 3. Pedagogisch medewerker
 4. Remedial teacher
 5. Vertaler

Wil je weten welke persoonlijkheidskenmerken en beroepen bij jou passen? Doe dan de beroepentest.